Öölanninsara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Öölanninsara
Carex ligerica — Flora Batava — Volume v19.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: ligerica
Kaksiosainen nimi

Carex ligerica
J.Gay

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Öölanninsara Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Öölanninsara Commonsissa

Öölanninsara (Carex ligerica) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon, sarojen (Carex) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on hento saralaji, joka muistuttaa yleisempää hietikkosaraa (Carex arenaria), mutta lajit ovat erotettavissa kukinnon rakenteiden perusteella.

Öölanninsaralla on suikertava juurakko, josta varret kasvavat. Varren päässä oleva kukinto on useasta samannäköisestä tähkästä koostuva tähkistö eli öölanninsara on yhtäläistähkäinen saralaji. Tähkissä on tyvillä hedekukkia ja kärjissä emikukkia. Emikukat ovat kaksiluottisia. Tähkäsuomut ovat tummanruskeita, ja pullakot vaaleanruskeita sekä ulkonevan suuodan omaavia.

Öölanninsara kasvaa hiekkaisilla kasvupaikoilla meren läheisyydessä, mutta ei lentohiekalla. Öölanninsaraa kasvaa siellä täällä ympäri Eurooppaa sekä Keski-Aasian aroalueita. Pohjoismaissa öölanninsaraa tavataan pääasiassa vain Öölannissa, mutta joitakin esiintymiä on myös Gotlannissa, Blekingessä sekä Tanskassa. Öölanninsaraa ei ole tavattu Suomessa, ja Suomea lähimmät esiintymät ovat Latvian rannikolla, Öölannissa ja Gotlannissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]