Óchi-päivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Óchi-päivä
Επέτειος του «Όχι»
Kreikan 8. jalkaväkidivisioonan tunnus. Yksikkö oli ensimmäinen, joka taisteli italialaismiehittäjiä vastaan, ja sen motto oli Óchi.
Kreikan 8. jalkaväkidivisioonan tunnus. Yksikkö oli ensimmäinen, joka taisteli italialaismiehittäjiä vastaan, ja sen motto oli Óchi.
Valtio Kreikka, Kypros
Tyyppi kansallispäivä
Vietetään 28. lokakuuta
Järjestämistiheys vuosittain
Ensimmäisen kerran 1942

Óchi-päivä (lausutaan ”Ohi-päivä”, ”Ei-päivä”; kreik. Επέτειος του «Όχι», Epéteios tou ”Óchi”) on Kreikassa, Kyproksella ja kreikkalaisissa yhteisöissä ympäri maailman vuosittain 28. lokakuuta vietetty kansallispäivä. Óchi-päivällä muistetaan Kreikan diktaattori Ioánnis Metaxáksen kieltäytymistä Italian diktaattorin Benito Mussolinin ultimaatumista 28. lokakuuta 1940, kreikkalaisjoukkojen vastahyökkäystä italialaismiehittäjiä vastaan Píndos-vuoristossa Italian-Kreikan sodassa ja Kreikan vastarintamaa akselivaltojen miehityksen aikana. Óchi-päivä on toinen Kreikan kansallispäivistä Kreikan itsenäisyyspäivän ohella

Ultimaatumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italian Kreikan suurlähettiläs Emanuele Gazzi jätti Saksan suurlähetystössä Ateenassa vietettyjen juhlien jälkeen kello 4.00 28. lokakuuta 1940 Metaxákselle ultimaatumin, jossa vaadittiin Kreikkaa myöntämään akselivalloille lupa astua Kreikan alueelle ja ottaa haltuunsa eräitä määrittelemättömiä ”strategisia kohteita” tai muuten joutumaan sotaan Italian kanssa. Tarinan mukaan Metaxás olisi vastannut lakonisella sanalla ”óchi” (όχι).[1] Tosiasiassa hänen vastauksensa kuului ”Alors, c’est la guerre!” (”Olkoon siis sota!”).

Óchi-päivän paraatia Ródoksen kaupungissa.

Vastauksena Metaxáksen kieltäytymiseen Albaniaan (silloinen Italian protektoraatti) sijoitetut italialaisjoukot hyökkäsivät Kreikan rajalle kello 05.30 aloittaen Kreikan osallistumisen toiseen maailmansotaan.

Lokakuun 28. päivän aamuna kreikkalaiset lähtivät kaduille poliittiseen kantaan katsomatta huutamaan ”óchi”.[1] Vuodesta 1942 tätä alettiin juhlia óchi-päivänä.

Vuosipäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan aikana lokakuun 28. päivää muistettiin vuosittain kreikkalaisissa yhteisöissä ympäri maailmaa, ja toisen maailmansodan jälkeen päivästä tuli julkinen vapaapäivä Kreikassa ja Kyproksella. Vuoden 1940 tapahtumia muistetaan vuosittain sotilas- ja opiskelijakulkueilla. Óchi-päivänä useimmat julkiset rakennukset ja asunnot koristellaan Kreikan lipuilla.

Kirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanissa Kapteeni Corellin mandoliini esitetään fiktiivinen kuvaus Metaxáksen ja Grazzin välisestä tapaamisesta, joka on kirjoitettu Grazzin näkökulmasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Good News in History, October 28 Good News Network. 28.10.2019. Viitattu 29.10.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ohi Day