Éomer

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Éomer on fiktiivinen hahmo J. R. R. Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta.

Eorlin huoneen Éomer oli Théodwynin, Théodenin sisaren, poika. Hänellä oli sisar, Éowyn. Sen jälkeen, kun he olivat orpoutuneet, Théoden adoptoi heidät ja kasvatti heitä kuin omia lapsiaan.

Éomer oli Markin kolmas marsalkka, ja oli ihmisten voimakas johtaja. Hän ja hänen éoredinsa jahtasi Uruk-haita, jotka olivat napanneet Meriadoc Rankkibukin ja Peregrin Tukin vangeikseen ja leiriytyneet Fangornin metsän liepeille, missä Uruk-hait tapettiin. Hän ei nähnyt hobitteja, kun he piiloutuivat taistelusta. Myöhemmin hän tapasi Aragornin, Gimlin ja Legolaksen Rohanin tasangoilla, ja antoi heille kaksi hevosta.

Éomer palasi Edorasiin, ja kertoi tavanneensa Samoojan ja tämän ystävät. Kuitenkin, Gríma Kärmekielen neuvosta, hänet pidätettiin. Hänet vapautettiin kun Théoden toipui Sarumanin hallinnasta, ja taisteli kuninkaansa rinnalla Helmin Syvänteen taistelussa, missä hänen éoredinsa ajoi Sarumanin puoliörkit ja mustainmaalaiset Huornien metsään, missä ne kuolivat. Myöhemmin hän ratsasti Aragornin, Théodenin ja Gandalfin kanssa Rautapihaan, minne Saruman oli vangittu. Éomer ratsasti Pellenorin Kenttien taisteluun kuninkaansa kanssa, ja taisteli urheasti Rohanin ja Gondorin puolesta. Éomerin miekan nimi oli Gúthwinë. Vuonna 3019 Kolmatta Aikaa Pellenorin Kentillä Angmarin Noitakuningas löi Théodenin ja Éomerista tuli hänen seuraajansa. Éomer oli Rohanin 18. kuningas, ja kolmannen sukuhaaran ensimmäinen. Hän uudisti valansa Aragornille sen jälkeen kun tämä oli kruunattu Kuningas Elessariksi, ja vannoi ikuista ystävyyttä Rohanin ja Gondorin välille.

Hänet tunnettiin nimellä Éomer Éadig, tai "Siunattu", koska hänen valtakaudellaan Rohan toipui sodan merkeistä ja siitä tuli rikas ja hedelmällinen maa jälleen. Éomer tapasi Lothírielin, Dol Amrothin prinssin, Imrahilin, tyttären ollessaan Gondorissa ja avioitui tämän kanssa. Lothíriel synnytti pojan, Elfwinen, josta tuli Rohanin seuraava kuningas Éomerin kuoltua vuonna 63 Neljättä Aikaa.

Peter Jacksonin ohjaamassa New Line Cineman elokuvatrilogiassa Grima karkottaa Éomerin ennen kuin tämä tapaa Aragornin, eikä palaa ennen kuin Helmin Syvänteen taistelun loppupuolella. Hänen hahmonsa korvasi elokuvassa Erkenbrandin, joka palaa Helmin Syvänteelle Gandalfin kanssa. Éomeria esittää uusiseelantilainen näyttelijä Karl Urban.