Émile Dewoitine

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Émile Dewoitine (26. syyskuuta 18925. heinäkuuta 1979) oli ranskalainen lentokonesuunnittelija.

Émile Dewoitine syntyi Crépy-en-Laonnois'ssa. Hän alkoi työskennellä I maailmansodan aikana Latécoèren tehtailla. Vuonna 1920 hän perusti oman yhtiönsä, mutta sen mentyä konkurssiin, hän siirtyi Sveitsiin, jossa hänen suunnittelemansa Dewoitine D.27 -hävittäjä pääsi ilmavoimien käyttöön.

Émile Dewoitinen suunnittelema konetyyppi

Vuonna 1931 Dewoitine palasi Ranskaan ja perusti Société Aéronautique Française - Avions Dewoitine-yhtiön. 1930-luvun vastustelukierteessä tehdas sai tilauksia Toulousen tehtaalleen: Dewoitine D.500 oli Ranskan ilmavoimien ensimmäinen kokometallinen hävittäjä. Tilauksia sai myös Dewoitine D.338 -matkustajakone.

Vuonna 1936 Ranskan ilmailuteollisuus kansallistettiin ja Dewoitine sulautui SNCAM-konserniin. Saksan hyökätessä Ranskaan kesällä 1940 Dewoitine D.520 osoittautui Ranskan parhaaksi hävittäjäksi.

Dewoitine siirtyi Yhdysvaltoihin ja perusti yrityksen sinne - Saksan vasallihallitus, Vichyn hallitus, asetti hänet poissaolevana syytteeseen maanpetoksesta. Dewoitine palasi Ranskaan ja sopi Vichyn hallinnon kanssa. Dewoitine työskenteli Saksan varusteluteollisuuden parissa SIPA-yrityksessä koko Saksan miehityksen ajan.

Vuonna 1944 hän pakeni Ranskasta Espanjaan, jossa kehitti D.520-hävittäjästä version Hispano Aviación -yhtiössä. Hän siirtyi Argentiinaan, jossa toimi Industria Aeronáutica Militar. Hän oli suunnittelmassa Pulqui I-konetta, joka oli Etelä-Amerikan ensimmäinen suihkukone. Ranskassa Dewoitine sai 20 vuoden vankeustuomion vuonna 1948. [1] Hän muutti Sveitsiin palaten Toulouseen vasta vanhana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Devoitine.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.