Émile Dewoitine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Émile Dewoitine vuonna 1975.

Émile Dewoitine (26. syyskuuta 18925. heinäkuuta 1979) oli ranskalainen lentokonesuunnittelija.

Émile Dewoitine syntyi Crépy-en-Laonnois’ssa. Hän alkoi työskennellä ensimmäisen maailmansodan aikana Latécoèren tehtailla. Vuonna 1920 hän perusti oman yhtiönsä, mutta sen mentyä konkurssiin hän siirtyi Sveitsiin, jossa hänen suunnittelemansa Dewoitine D.27 -hävittäjä pääsi ilmavoimien käyttöön.

Émile Dewoitinen suunnittelema konetyyppi.

Vuonna 1931 Dewoitine palasi Ranskaan ja perusti Société Aéronautique Française - Avions Dewoitine -yhtiön. 1930-luvun vastustelukierteessäselvennä tehdas sai tilauksia Toulousen tehtaalleen: Dewoitine D.500 oli Ranskan ilmavoimien ensimmäinen kokometallinen hävittäjä. Tilauksia sai myös Dewoitine D.338 -matkustajakone.

Vuonna 1936 Ranskan ilmailuteollisuus kansallistettiin ja Dewoitine sulautui SNCAM-konserniin. Saksan hyökätessä Ranskaan kesällä 1940 Dewoitine D.520 osoittautui Ranskan parhaaksi hävittäjäksi.

Dewoitine siirtyi Yhdysvaltoihin ja perusti sinne yrityksen. Saksan ranskalainen vasallihallitus, Vichyn hallitus, asetti hänet poissaolevana syytteeseen maanpetoksesta. Dewoitine palasi Ranskaan ja sopi Vichyn hallinnon kanssa. Dewoitine työskenteli Saksan varusteluteollisuuden parissa SIPA-yrityksessä koko saksalaismiehityksen ajan.

Vuonna 1944 Dewoitine pakeni Ranskasta Espanjaan, missä hän kehitti D.520-hävittäjästä version Hispano Aviación -yhtiössä. Hän siirtyi Argentiinaan, jossa toimi Industria Aeronáutica Militar. Hän oli suunnittelmassa Pulqui I -konetta, joka oli Etelä-Amerikan ensimmäinen suihkukone. Ranskassa Dewoitine sai 20 vuoden vankeustuomion vuonna 1948.[1] Hän muutti Sveitsiin palaten Toulouseen vasta vanhana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Devoitine.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.