Éditions Imprimeries du Mali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Éditions Imprimeries du Mali eli EDIM on malilainen kirjankustantamo.

Malin ensimmäinen kirjankustantamo oli siirtomaa-aikana syntynyt Imprimerie du Soudan Français[1]. Vuonna 1962 perustettiin Amadou Seydou Traorén johtama valtion kirjakauppaliike Librairie populaire du Mali, joka osti ranskalaisyhtiön kirjapainon vuonna 1965. Samana vuonna perustettiin Librairie populairen alainen kustannusliike Éditions populaires du Mali.[2][3] Kustannusyhtiö ja valtion kirjapaino Imprimerie nationale fuusioitiin vuonna 1972, jolloin syntyi uusi valtionyhtiö Éditions Imprimeries du Mali[1].

Valtionyhtiön statuksestaan huolimatta Librairie populaire ei saanut rahoitusta Malin valtiolta ennen vuotta 1981. Yhtiö toimi Bamakon lisäksi myös muualla maassa ja menestyi hyvin ensimmäisten kymmenen vuoden ajan. Se teki yhteistyötä Hatierin ja Hachetten kaltaisten ranskalaiskustantajien kanssa ja sai tukea Neuvostoliitosta ja Kiinasta. Yhtiön alamäki alkoi 1970-luvun alussa ja sen toiminta lamaantui vuonna 1982.[2] EDIM:in kustannustoiminta lakkasi samalla kokonaan[4].

Éditions Imprimeries du Mali yksityistettiin vuonna 1991, jolloin siitä tuli yrittäjä Aliou Tomotan omistamaan Tomota-ryhmään kuuluva osakeyhtiö. Yhtiö julkaisee oppi- ja kaunokirjallisuutta ranskaksi ja Malin kansallisilla kielillä. Sen tuotanto kattaa yli 80 prosenttia maan oppikirjamarkkinoista. EDIM on Malin kirjankustantajien liiton OMEL:in jäsen. Tomota omistaa myös Bamakossa toimivan kirjapainoyhtiön Graphique Industrien ja sen tytäryhtiön Nigerissä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]