Ålandsfärjan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee varustamoa. S/S Ålandsfärjan ja M/S Ålandsfärjan olivat yhtiön autolauttoja.

Ålandsfärjan Ab (nykyisin Viking Line) oli yksi Viking Linen kolmesta perustajayhtiöstä. Kaksi muuta Viking Linessä mukana ollutta varustamoa, Rederi AB Slite ja Rederi Ab Sally (alun perin Rederi Ab Vikinglinjen) jättivät Viking Line -yhteisyrityksen vuorollaan joko konkurssin vuoksi tai kilpailijan ostamana.

Ålandsfärjan Ab:n perusti yksi Rederi Ab Vikinglinjenin perustajista, Gunnar Eklund. Hän oli lähtenyt Vikinglinjenistä vuonna 1962 ja seuraavan vuoden keväänä perusti yhdessä Frank Lundqvistin ja Rafael Mattsonin kanssa Ålandsfärjan Ab:n. Yhtiö merkittiin kaupparekisteriin 5. huhtikuuta 1963. Neljä päivää myöhemmin varustamo osti Englannin kanaalissa liikennöineen 1933 rakennetun S/S Brittanyn. Alusta modernisoitiin telakalla Helsingborgissa ja se sai nimekseen S/S Ålandsfärjan ennen kuin aloitti liikenteen reitillä MaarianhaminaGräddö 20. kesäkuuta 1963. Laivalla oli tilaa 800 matkustajalle, 40 henkilöautolle ja kahdelle bussille tai rekalle. Vuonna 1966 Ålansfärjan Ab perusti yhdessä Rederi Ab Vikinglinjenin ja Rederi AB Sliten kanssa markkinointiyhtiö Viking Linen (tuolloin Vikinglinjen Ab) josta kukin varustamo omisti kolmasosan. 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa varustamo hankki kaksi uutta autolauttaa, M/S Kapellan ja M/S Marellan. Samalla yhtiö muutti nimensä vuoden 1970 alussa SF Line Ab:ksi. Nimen oli tarkoitus kuvata paremmin uutta toimialuetta, joka ylsi nyt Manner-Suomeen. SF on lyhennelmä sanoista Sverige-Finland. SF Line pysyi yhtiön nimenä vuoteen 1995 asti, jolloin Rederi AB Sliten konkurssin jälkeen varustamo muutti nimensä Viking Line Abp:ksi ja listautui Helsingin pörssiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sörensen, Pekka, Siljarederiet och de Samseglande, Stiftelsen för Åbo Akademi, Turku 1979, s.112, 130
  • Fakta om fartyg (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Patentti- ja Rekisterihallituksen ja Verohallinnon yhteinen yritystietojärjestelmä Viking Line (Arkistoitu – Internet Archive). YTJ-tietokanta.