Åke Green

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Åke Ingemar Teodor Green (s. 3. kesäkuuta 1941 Vingåker, Ruotsi) on pienen ruotsalaisen Borgholmin helluntaiseurakunnan pastori, joka tuomittiin kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen homoseksuaalisuuden vastaisen saarnan vuoksi. Åke Greenin valitettua hovioikeuteen tuomiota viharikoksesta ei pantu täytäntöön, ja hovioikeus vapautti Åke Greenin kaikista syytteistä 11. helmikuuta 2005 annetulla päätöksellä uskonnonvapaudesta annetun lainsäädännön perusteella[1].

Greenin asianajajan mukaan Greenin Ruotsin perustuslaissa määriteltyä oikeutta puhe- ja ilmaisuvapauteen oli loukattu alimman oikeusasteen päätöksellä. Toisaalta Ruotsin ”ilmaisunvapausperustuslaki” (yttrandefrihetsgrundlag) koskee ilmaisunvapautta ainoastaan joukkoviestimissä. Syyttäjä oli vaatinut Greenille Ruotsin laissa määrättyä enimmäisrangaistusta kansanryhmän vastaisesta kiihotuksesta eli neljää vuotta ehdotonta vankeutta.

Greenin tuomio herätti laajaa kansainvälistä huomiota tapauksena sananvapauden ja muiden oikeuksien ristiriitana. Tapauksen saamaa huomioarvoa kasvatti internetissä levinnyt yhdysvaltalaisen äärikristityn Westboron baptistikirkon pamfletti, jossa väitettiin vuonna 2004 Intian valtamerellä tapahtuneen maanjäristyksen olleen Jumalan kosto ruotsalaisille. Pamfletissa viitattiin myös Greenin tuomioon. Green sanoutui irti pamfletista ja piti nimensä käyttöä siinä tyrmistyttävänä ja epämiellyttävänä.[2]

Vastaavaa tuomiota on myös vaadittu suuren Uppsalassa toimivan karismaattisen Livets Ord -seurakunnan johtohenkilöihin kuuluvalle pastori Ulf Ekmanille, mutta toistaiseksi näiden syytteiden ajamisesta on luovuttu odotettaessa hovioikeuden ennakkopäätöstä Åke Greenin tapauksesta.

Oikeusoppineiden piirissä Åke Greenin tapausta on seurattu myös merkittävänä kansainvälisenä ennakkotapauksena sanan- ja uskonnonvapauden rajoista[3][4], sillä esimerkiksi Yhdistyneen kuningaskunnan Englannissa ja Walesissa sekä Kanadassa on voimassa Ruotsia vastaava viharikoksia ja kiihotusta koskeva lainsäädäntö, mutta vastaavia uskonnon opettamiseen liittyviä ennakkotapauksia ei ole toistaiseksi käsitelty.

Saarnasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omassa seurakunnassaan 20. heinäkuuta 2003 pitämässään saarnassa Green kuvasi homoseksuaalisuutta ”yhteiskuntaruumiin epänormaalina syöpäkasvaimena” ja esitti homoseksuaalien olevan ”pervertikkoja, joiden sukupuoliviettiä Saatana käyttää aseenaan Jumalaa vastaan”. Saarnassaan Green esitti myös, että ”me emme saa tuomita näitä ihmisiä, koska Jeesuskaan ei tuominnut heitä, vaan hän osoitti syvää kunnioitusta kaikille kohtaamilleen ihmisille”.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sweden -- Criminalizing Religious Speech -- Ake Green The Becket Fund. Arkistoitu 11.7.2010. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)
  2. Swedish pastor disowns US hate site The Local. 7.1.2005. Arkistoitu 15.2.2005. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)
  3. Green, Brian: Freedom of Religion on Trial in Sweden 16.10.2007. www.parliament.uk. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)
  4. Censorship and Political Correctness at its worse? wellsphere.com. 14.9.2008. Arkistoitu 10.1.2011. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)
  5. Green, Åke: Is Homosexuality Genetic or an Evil Force that Plays Mind Games with People? eaec.org. 20.7.2003. Viitattu 5.7.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]