Äärettömän apinajoukon lause

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apina kirjoituskoneen ääressä
Simpanssi kirjoittamassa kirjoituskoneella

Äärettömän apinajoukon lause on todennäköisyyslaskentaan liittyvä teoreema ja ajatuskoe, jonka mukaan kirjoituskoneen ääreen pantu apina kirjoittaa melkein varmasti lopulta Shakespearen koko tuotannon tai muun halutun tekstin, kunhan sille annetaan tarpeeksi aikaa.

Lausetta voi pohtia matemaattisesti todennäköisyyslaskennan kautta. Todennäköisyys tietylle näppäilysarjalle (Shakespearen tuotanto) on pieni, mutta olemassa. Kun aika lähestyy ääretöntä, todennäköisyys sille, että apina kirjoittaa tämän sarjan, lähestyy yhtä. Todennäköisyysmatematiikassa "melkein varmasti" tarkoittaa, että lopputuloksen todennäköisyys on 1; lopputulos ei ole mahdollinen "varmasti", koska se tarkoittaisi, että kaikki muut lopputulokset olisivat kokonaan poissuljettuja ja tämä lopputulos olisi ainoa mahdollinen.

"Apina" on puolestaan kuviteltu ihanneapina, joka tuottaa kirjoituskonetta käyttäessään satunnaisen pituisen ja sisällöltään täysin satunnaisen merkkijonon. Kun ajatuskoetta kokeiltiin käytännössä kuukauden mittaisessa, Plymouthin yliopiston järjestämässä kokeessa Paigntonin eläintarhassa makakeilla, apinat eivät kirjoittaneet satunnaisia merkkijonoja vaan lähinnä painoivat samoja näppäimiä[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eläintarhan apinat eivät kirjoittaneet Shakespearea Sektori.com. 12.5.2003. Arkistoitu 7.6.2012. Viitattu 28.6.2010.
Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.