Ágætis byrjun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ágætis byrjun
Sigur Rós
Studioalbumin Ágætis byrjun kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  kesästä 1998 kevääseen 1999
 Julkaistu kesäkuussa 1999
 Tuottaja(t) Ken Thomas
 Tyylilaji post-rock
 Kesto 71.54
 Levy-yhtiö FatCat Records
Smekkleysa Records
Sigur Rós muut julkaisut
Von brigði
1998
Ágætis byrjun
1999
Ný batterí
2000
Singlet albumilta Ágætis byrjun
 1. ”Svefn-g-englar”
  Julkaistu: 21. heinäkuuta 1999
 2. ”Ný batterí”
  Julkaistu: 20. maaliskuuta 2000

Ágætis byrjun on islantilaisen post-rock-yhtye Sigur Rósin kolmas studioalbumi, ja se on julkaistu vuonna 1999. Ágætis byrjun on nauhoitettu kesän 1998 ja kevään 1999 välisenä aikana, ja sen on tuottanut Ken Thomas. Siitä tuli Sigur Ròsin kansainvälinen läpimurtoalbumi niin kaupallisesti kuin kriitikkojenkin piirissä. Levy eroaa selkeästi yhtyeen edellistä albumista Von, sillä aiempi ”uni-pop” ja yhtyeen laaja sekä tunnelmallinen äänimaailma on korvattu Jónsi Birgissonin nyt jo legendaarisella kitaransoitolla (sähkökitara soitettuna sellon jousella) ja rikkaalla ja moninaisella orkestroinnilla.

Vaikka albumi julkaistiin vain pienelle fanipohjalle, se sai nopeasti radiojulkisuutta kotimaassaan. Niinpä se kohosi pikkuhiljaa ylöspäin albumilistoilla syksyllä 1999, päätyen viimein listan kärkisijalle useaksi viikoksi. Islannissa saavutettu yllätyssuosio aiheutti vahvaa ulkomaista kiinnostusta, ja levystä kirjoitettiin artikkeleita moniin tunnettuihinkin kansainvälisiin julkaisuihin. Internetissä albumista käytiin vilkasta keskustelua foorumeissa ja –blogeissa ja se saavutti hyviä arvosteluja kriitikoilta. Ágætis byrjun julkaistiin Britanniassa vuonna 2000 ja Amerikassa sen julkaisi 2001 FatCat Records.

Kappaleesta "Viðrar vel til loftárása" tehtiin musiikkivideo, ja se sai laajaa tunnustusta. Ágætis byrjunin kappaleita löytyy myös elokuvien soundtrackeilta ; "Svefn-g-englar” muun muassa elokuvasta Vanilla Sky.

Albumin kymmenen laulua sisältävät viittauksia toisiinsa: levyn intro sisältää takaperin soitettuja osia levyn nimikappaleesta, ja viimeinen, ”Avalon”, "Starálfurin” instrumentaalisen siirtymän neljä kertaa hitaampana. Jouset "Starálfurissa” ovat jo itsessään palindromi; ne kuulostavat täsmälleen samalta etu – ja takaperin soitettuina. Ensimmäinen levylle nauhoitettu kappale oli albumin nimikappale, Ágætis byrjun. Viimeisteltyään version yhtye soitti sen ystävälleen, joka totesi sen olevan ”ihan hyvä alku”.

Sigur Rós kokosi ja liimasi Ágætis byrjunin ensimmäisen painoksen kannet itse. Kannen kuvan on piirtänyt Gotti Bernhöft.

Levyn jokainen kappale on laulettu islanniksi, paitsi "Olsen Olsen" jonka sanoitukset ovat vonlenskaa. Sigur Rósin seuraava albumi, ( ), on nauhoitettu kokonaan tällä itse-tehdyllä kielellä.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. "Intro" – 1:36
 2. "Svefn-g-englar" [’’Unissakävelijät’’] – 10:04
 3. "Starálfur" [’’Tuijottava haltija’’] – 6:47
 4. "Flugufrelsarinn" [’’Kärpäsen pelastaja’’] – 7:47
 5. "Ný batterí" [‘’Uudet patterit’’] – 8:11
 6. "Hjartað hamast (bamm bamm bamm)" [‘’Sydän lyö (pam pam pam)’’] – 7:11
 7. "Viðrar vel til loftárása" [’’Hyvä sää lentoiskuille’’] – 10:18
 8. "Olsen Olsen" – 8:03
 9. "Ágætis byrjun" [’’Ihan hyvä alku’’] – 7:56
 10. "Avalon" – 4:00

Albumin kansilehdissä ensimmäinen kappale on otsikoimaton, mutta yhtyeen kotisivut antavat sille nimen "Intro". Yhtyeen jäsenet käyttävät siitä joskus myös nimeä "Nujryb Siteaga" (Ágætis byrjun takaperin).

Tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]