Ero sivun ”Anestesiologia” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Aiempi teksti oli tynkä, ja antoi hyvin puutteellisen kuvan anestesiatoiminnasta
Rivi 1: Rivi 1:
'''Anestesiologia''' on [[lääketiede|lääketieteen]] osa-alue, joka käsittää [[anestesia]]toiminnan ja kivunhoidon. Anestesiologia pitää myös sisällään näillä aloilla tehtävän tieteellisen [[tutkimus|tutkimuksen]]. Suomessa erikoisalan nimi on ''anestesiologia ja tehohoito'', ja siihen erikoistuminen kestää [[lääkäri]]ltä kuusi vuotta.
'''Anestesiologia''' on [[lääketiede|lääketieteen]] osa-alue, jonka piiriin kuuluu anestesiologia, kivunhoito, tehohoito ja ensihoito. Anestesiologia pitää myös sisällään näillä aloilla tehtävän tieteellisen [[tutkimus|tutkimuksen]]. Leikkaussalissa anestesiatoiminnasta vastaa alaan erikoistunut lääkäri yhteistyössä anestesiasairaanhoitajan kanssa. Suomessa erikoisalan nimi on ''anestesiologia ja tehohoito'', ja siihen kouluttautuminen kestää [[lääkäri]]n 6-vuotisen perustutkinnon suorittaneelta henkilöltä vähintään kuusi vuotta lisää.


Anestesiologian ja tehohoidon erikoisala sisältää seuraavat osa-alueet:
Anestesiologian ja tehohoidon erikoisala käsittää seuraavat osa-alueet:
;Anestesia
;Anestesia
:[[Anestesia]]toiminnnalla tarkoitetaan leikkausten ja muiden toimenpiteiden mahdollistamiseksi annettavaa puudutusta, kipulääkitystä, nukutusta (yleisanestesia) tai sedaatiota sekä peruselintoimintojen (hengitys, verenkierto, tajunta, munuaisten ja maksan toiminta jne.) valvontaa ja hoitoa näiden toimenpiteiden yhteydessä.
:[[Anestesia]]toiminta tarkoittaa leikkauksia varten tehtävää potilaan [[yleisanestesia|nukuttamista]] tai [[puudutus|puuduttamista]] ja näihin toiminpiteisiin liittyvää hoitoa.
;Tehohoito
;Tehohoito
:[[Tehohoito]] tarkoittaa kriittisesti sairaan potilaan peruselintoimintojen (kts. yllä) tukemista, kunnes tehohoidon tarpeen aiheuttanut äkillinen sairaus paranee. Tehohoidossa voidaan käytetään tarvittaessa mm. hengitystä, verenkiertoa, munuaisia, maksaa ja aivoja tukevia lääkkeitä ja laitteita (ventilaattorihoito, keinomunuaishoito/dialyysi, ). Tehohoito aloitetaan yleensä sairaankuljetuksen aikana tai päivystyspoliklinikalla, ja sitä jatketaan teho-osastoilla ja valvontaosastoilla, jotka ovat potilaiden jatkuvaan valvontaan ja elintoimintojen ylläpitoon erikoistuneita yksikköjä. Tehohoidosta vastaavilla lääkäreillä on useimmiten anestesiologian, sisätautien tai lastentautien alan erikoislääkärikoulutus, ja lisäksi 2-vuotinen lisäkoulutus tehohoidon alalta (tehohoidon erityispätevyys tai lisäkoulutus).
:[[Tehohoito]] tarkoittaa kriittisesti sairaan potilaan hoitoa [[teho-osasto (sairaanhoito)|teho-osastolla]], joka on potilaiden jatkuvaan valvontaan ja elintoimintojen ylläpitoon erikoistunut osasto.
;Kivunhoito
;Kivunhoito
:Kivunhoidon alalla hoidetaan erilaisia [[kipu]]tiloja, esimerkiksi akuuttia ja kroonista kipua, leikkauksen jälkeistä kipua, [[synnytys]]kipua tai syöpäkipua.
:Kivunhoidon alaan kuuluu pitkittyneiden [[kipu]]tilojen hallinta, esimerkiksi krooninen kipu tai syöpäkipu. Useissa keskussairaaloissa toimii kivunhallintaan erikoistuneita poliklinikoita.
;Ensihoito
;Ensihoito
:[[Ensihoito]]on kuuluu [[elvytys]], sairaalan ulkopuolinen ensihoito ja katastrofitilanteiden hoito.
:[[Ensihoito]]on kuuluu ensiapu ja ensihoito äkillisissä vaikeissa sairaustiloissa ja tapaturmissa sairaalan ulkopuolella sekä sairaalassa, mm. osallistuminen katastrofitilanteiden hoitoon yhdessä muun pelastustoiminnan kanssa sekä [[elvytys]].

Lisätietoa:

Taustatietoa päiväkirurgiasta ja anestesiasta, vaasan keskussairaala http://www.vshp.fi/www/paivakirurgia/anestesia/index.asp?MenuID=2

Tehohoito http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt03420



[[Luokka:Lääketiede]]
[[Luokka:Lääketiede]]

Versio 24. kesäkuuta 2008 kello 17.00

Anestesiologia on lääketieteen osa-alue, jonka piiriin kuuluu anestesiologia, kivunhoito, tehohoito ja ensihoito. Anestesiologia pitää myös sisällään näillä aloilla tehtävän tieteellisen tutkimuksen. Leikkaussalissa anestesiatoiminnasta vastaa alaan erikoistunut lääkäri yhteistyössä anestesiasairaanhoitajan kanssa. Suomessa erikoisalan nimi on anestesiologia ja tehohoito, ja siihen kouluttautuminen kestää lääkärin 6-vuotisen perustutkinnon suorittaneelta henkilöltä vähintään kuusi vuotta lisää.

Anestesiologian ja tehohoidon erikoisala käsittää seuraavat osa-alueet:

Anestesia
Anestesiatoiminnnalla tarkoitetaan leikkausten ja muiden toimenpiteiden mahdollistamiseksi annettavaa puudutusta, kipulääkitystä, nukutusta (yleisanestesia) tai sedaatiota sekä peruselintoimintojen (hengitys, verenkierto, tajunta, munuaisten ja maksan toiminta jne.) valvontaa ja hoitoa näiden toimenpiteiden yhteydessä.
Tehohoito
Tehohoito tarkoittaa kriittisesti sairaan potilaan peruselintoimintojen (kts. yllä) tukemista, kunnes tehohoidon tarpeen aiheuttanut äkillinen sairaus paranee. Tehohoidossa voidaan käytetään tarvittaessa mm. hengitystä, verenkiertoa, munuaisia, maksaa ja aivoja tukevia lääkkeitä ja laitteita (ventilaattorihoito, keinomunuaishoito/dialyysi, ). Tehohoito aloitetaan yleensä sairaankuljetuksen aikana tai päivystyspoliklinikalla, ja sitä jatketaan teho-osastoilla ja valvontaosastoilla, jotka ovat potilaiden jatkuvaan valvontaan ja elintoimintojen ylläpitoon erikoistuneita yksikköjä. Tehohoidosta vastaavilla lääkäreillä on useimmiten anestesiologian, sisätautien tai lastentautien alan erikoislääkärikoulutus, ja lisäksi 2-vuotinen lisäkoulutus tehohoidon alalta (tehohoidon erityispätevyys tai lisäkoulutus).
Kivunhoito
Kivunhoidon alaan kuuluu pitkittyneiden kiputilojen hallinta, esimerkiksi krooninen kipu tai syöpäkipu. Useissa keskussairaaloissa toimii kivunhallintaan erikoistuneita poliklinikoita.
Ensihoito
Ensihoitoon kuuluu ensiapu ja ensihoito äkillisissä vaikeissa sairaustiloissa ja tapaturmissa sairaalan ulkopuolella sekä sairaalassa, mm. osallistuminen katastrofitilanteiden hoitoon yhdessä muun pelastustoiminnan kanssa sekä elvytys.

Lisätietoa:

Taustatietoa päiväkirurgiasta ja anestesiasta, vaasan keskussairaala http://www.vshp.fi/www/paivakirurgia/anestesia/index.asp?MenuID=2

Tehohoito http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt03420