Uunisaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Uunisaaresta
Uunisaaren ja Liuskasaaren välinen aallonmurtaja.

Uunisaari (ruots. Ugnsholmen) on pieni Helsingin kaupungin omistama[1] saari Helsingin eteläpuolella Kaivopuiston edustalla, pinta-alaltaan noin kolme hehtaaria. Saari koostuu oikeastaan kapean salmen erottamista pohjoisesta ja eteläisestä saaresta, joita yhdistää puusilta.

Uunisaaressa on aikaisemmin ollut teollisuutta, muun muassa vernissatehdas ja öljytehdas. Siellä on myös valmistettu ruumisarkkuja. Teollinen toiminta on kuitenkin loppunut jo yli sata vuotta sitten. Muistona siitä on entinen tehdasrakennus, jossa toimii nykyisin ravintola.

Kaivopuiston eteläranta ja Uunisaarensalmi, Signe Branderin valokuva vuodelta 1912.

Uunisaarella on pitkät perinteet myös virkistyskäytöstä. Saaressa toimi jo 1800-luvulla suosittu merikylpylä. Nykyisin kylpylä on suljettu, mutta vuonna 1934 avattu uimaranta on edelleen suosittu helsinkiläisten kesänviettopaikka. Lisäksi saari on suosittu piknik-kohde. Kesäisin Uunisaareen on veneyhteys Merisatamantorilta, talvisin saareen johtaa mantereelta ponttonisilta. Uunisaaresta pääsee myös kulkemaan aallonmurtajaa pitkin viereiseen Liuskasaareen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.