Redundanssi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Toisto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”toisto” ohjaa tänne. Tenavien hahmosta kerrotaan artikkelissa Toisto (Tenavat).

Redundanssi eli toiste on ylimäärää, esimerkiksi informaation yhteydessä. Jos informaatiossa on redundanssia, informaatiosta voidaan poistaa osia ja informaatiosisältö säilyy silti ennallaan. Kun informaatiovirrassa, esimerkiksi puheessa, on redundanssia, se kestää siirtovirheitä.selvennä Virheenkorjauskoodit lisäävät viestiin toistetta virheiden korjaamiseksi.

Puheen redundanssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi digitaalinen puhetallenne koodataan PCM-järjestelmässä 8 000 näytteellä sekunnissa, joista kukin näyte on 8 bittiä eli 256 erilaista voimakkuustasoa tai -vaihtoehtoa. Lause "Pekka on kotona" kestää noin 1,5 sekuntia, ja sen informaatiosisältö PCM-koodattuna on 1,5 × 8 000 × 8 eli 96 000 bittiä. Vastaavasti ASCII-koodissa lause koodautuu 120 bitillä (15 merkkiä × 8 bittiä). Puheesta nauhotetussa äänessä on siis pelkän sanallisen tiedon kannalta paljon redundanssia.kenen mukaan?

Redundanssi ilmenee muun muassa siitä, kuka puhuu, miten puhuja painottaa puheensa, millaisessa mielentilassa hän on ja kuinka voimakkaasti hän puhuu. Lauseen tietosisältö pysyy samana, sanoipa lauseen "Pekka on kotona" lähes kuka tahansa, missä mielentilassa tahansa, millä painotuksilla tahansa, kuinka voimakkaasti tai heikosti tahansa. Kuulija voi kuitenkin saada lauseesta hyvin monenlaista informaatiota, kun puheen sävy muuttuu.

Toisaalta 120 bitillä voidaan koodata noin miljardi × miljardi × miljardi × miljardi vaihtoehtoa (1036), esimerkiksi lausetta. Lause "Pekka on kotona" voidaan siis koodata vielä paljon vähemmillä biteillä kuin 120:llä sopimalla jokin muu koodi kuin ASCII tai PCM. Vähimmillään "Pekka on kotona" voidaan koodata yhdellä bitillä. Esimerkiksi Liisa (Pekan vaimo) on sopinut Matin (Liisan rakastajan) kanssa, että kaksi sanomalehteä verannan pöydällä (joka näkyy tielle) tarkoittaa "Pekka ei ole kotona, tule käymään". Kaikki muut lehtimäärät verannan pöydällä tarkoitavat siis "Pekka on kotona".

Datan redundanssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Datan redundanssi viittaa käytäntöön, jossa samaa tietoa säilötään kahdessa tai useammassa paikassa tietokannassa tai tiedon tallennusjärjestelmässä.[1] Redundanssilla varmistetaan, että organisaatio voi toimia tai palvella jatkuvasti vaikka jotain tapahtuu datalle kuten datan korruptoituminen tai datan menettäminen.[1] Konseptia sovelletaan tietokantoihin, tietokoneen muistiin ja tiedostotallennusjärjestelmiin.[1] Vikasietoinen järjestelmä voi vaihtaa redundanttiseen laitekomponenttiin (suorittimeen, emolevyyn, virtalähteeseen, IO-järjestelmään tai tallennusjärjestelmään) laitevian ilmetessä ilman häiriötä palveluun.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c redundant techtarget.com. Viitattu 21.4.2022. (englanniksi)
  2. High availability versus fault tolerance ibm.com. Viitattu 21.4.2022. (englanniksi)