Taltta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
24 millimetrin tasataltta

Taltta on työkalu, jota käytetään kaiverrusten, urien ja kolojen tekemiseen. Taltta on kivenveiston ja puunveiston tärkein työkalu. Taltta muodostuu teräksisestä teräosasta, jonka päässä oleva ruoti jatkuu taltan kahvan sisään. Puusta tai muovista valmistettu kahva kiinnitetään ruotiin. Terän poikkileikkaus voi olla suora tai kaareva, jolloin puhutaan tasa- ja kourutaltoista. Taltan tärkeimpiä mittoja ovat terän leveys ja pituus sekä teroituskulma. Sorvaukseen on suunniteltu omat erikoistalttansa, joita kutsutaan sorvitaltoiksi. Käsitalttaa nimitetään myös temmiksi.

Talttaus tarkoittaa työstötapaa, jossa materiaalin tehdään koloja ja uurteita. Taltaus lähestyy asiaa enemmänkin tehtyjen muotojen kuin työkalun mukaan. Esimerkiksi ketjutaltta muistuttaa moottorisahan terää. Taltan otteina tunnetaan kämmenote ja kynäote sekä puukotusote, joka soveltuu esimerkiksi lovileikkaukseen[1].

Tylsyneen tasapäisen taltan voi teroittaa tahkolla.

Koristeveistossa käytetyt taltat kuten erikoistaltat vaativat tarkkuustyöskentelyn vuoksi erityistä huoltoa. On kiinnitettävä huomiota teroituskulmaan eli -viisteeseen ja kunkin taltan teräsuun muotoon. Nauhahiomakone on yleensä riittävän tarkka koristeveistossa käytettävien talttojen teroittamiseen. Konehionnassa on taltan terää kuitenkin säännöllisesti jäähdytettävä eikä se saa muuttua siniseksi missään hionnan vaiheessa. Konekäyttöistä teroitusnauhaa ei ole aiheellista painaa liiaksi terää vasten. Myös itse teroituskulma on valittava tarkasti sen mukaan, mitä ollaan kulloinkin työstämässä. Hionnan jälkeen on erikseen syytä suorittaa vielä taltan kiillotus esimerkiksi huopalaikalla, tai voidaan tarpeen mukaan käyttää myös nahkaa ja teroituspastaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jennifer Rung: Puunveistokirja, s. 23. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Ajatus, 1999. ISBN 951-566-001-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.