Nollatoleranssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nollatoleranssi (engl. zero tolerance) tarkoittaa, että jotain ilmiötä ei siedetä tai sallita lainkaan.[1] Ilmaisua käytetään kahdessa eri merkityksessä. Se voi tarkoittaa, että ilmiön jokaiseen esiintymiskertaan puututaan[2] ja mahdollisesti valvontaakin lisätään. Ilmausta voidaan käyttää myös kuvaamaan pelkästään periaatetta eli sitä, että jokin asia ei ole hyväksyttävä ja siitä on päästävä eroon. Tällaisia ovat esimerkiksi julistukset sortoa tai epäoikeudenmukaisuutta tai naisten ympärileikkausta vastaan. [3][4]

Suomalaisia esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Helsingin kaupunki ylläpiti Stop töhryille -projektia tavoitteena puhdistaa kaikki graffitit mahdollisimman pian niiden ilmestyttyä. Päättäjien mukaan tällä osoitettiin ettei graffiteja sallita ja että niiden tekoon puututaan. Projekti sai päättäjien mukaan myös vähennettyä graffitien määrää ja uusien syntymistä sen toimialueella. Nyttemmin useat muut kaupungit ovat noudattaneet esimerkkiä. Otteet pääkaupunkiseudulla graffitien poistamiseksi kokonaan ovat koventuneet ja viime vuosina useat graffitien tekemisestä tavoitetut ovat saaneet ehdottomia vankeustuomioita.lähde?
  • Pääkaupunkiseudun julkisessa liikenteessä toteutettiin vuonna 2006 nollatoleranssikampanja jossa puututtiin etenkin viikonloppuisin yleistyneeseen häiriökäyttäytymiseen ja liputta matkustamiseen. Kampanjan aikana liikennevälineissä oli runsaasti valvontahenkilökuntaa ja pienimpiinkin häiriöihin puututtiin tiukasti.lähde?
  • Suomen puolustusvoimissa on virallisesti simputukselle nollatoleranssi. Tämä tarkoittaa että ilmi tulleisiin tapauksiin suhtaudutaan vakavasti ja siihen syyllistyneitä rangaistaan. Simputus on saatu karsittua pois lähes kokonaan.[2]

Esimerkkejä ulkomailta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. nollatoleranssi. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.
  2. a b Sami Sinokki: Kiusaaja ei kieltoja kuuntele Ruotuväki. Viitattu 14. elokuuta 2011.
  3. International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation, 6 February United Nations. Viitattu 17.11.20200.
  4. a b c d e Verkeyten, Maykel: The Social Psychology of Tolerance, s. 109–111. Routledge, 2023. ISBN 978-1-032-37045-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.