Aamiaismajoitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amber House -aamiasmajoitus Nelsonissa Uudessa Seelannissa.

Aamiaismajoitus on majoitustapa, jossa yksityinen kotitalous tarjoaa muiden muassa matkailijoille yösijan ja aamiaisen omassa talossaan maksua vastaan.[1] Toiminta voi olla päätoimista tai sivutoimista, ja tavallisesti henkilökunta koostuu talossa vakituisesti asuvista. Aamiaismajoitus on kielenhuollon ehdottama bed and breakfast -majoituksen suomalainen nimitys; sen rinnalla on lisäksi käytössä muualla kuin kielenhuollon piirissä syntynyt peti ja puuro[2]. Bed and breakfastista käytetään lyhennettä B & B[3].

Aamiaismajoitus Euroopassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisiä aamiaismajoitusta tarjonneita tahoja olivat luostarit. Nimitys "bed & breakfast" (sänky ja aamiainen) on peräisin Ison-Britannian yksityiskodeista. Saksankielisellä alueella aamiaismajoitusta markkinoidaan nimikkeellä "Zimmer frei" (huone vapaana). lähde?

Aamiaismajoitus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa majoituksen ja aamiaisen sisältävä matkailupalvelu on toiminut vasta noin parikymmentä vuotta. Se on saanut vaikutteita englantilaisesta bed and breakfast -toiminnasta. Aamiaismajoitus-nimitys on vakiintunut käytössä vasta viime vuosien aikana: ennen suomalaisesta bed and breakfast -toiminnasta on käytetty monenlaisia nimityksiä, kuten esimerkiksi ”peti ja puuro” sekä ”sänky ja sapuskaa”. Kielitoimiston suosituksesta toiminnasta on kuitenkin alettu käyttää nimitystä ”aamiaismajoitus.”[2]

Suomessa aamiaismajoituspalvelun käyttäminen ei ole vielä vakiintunut, vaan ensimmäiseksi palvelun ovat löytäneet ulkomaalaiset, jotka ovat Keski-Euroopan maissa tottuneet yöpymään edullisesti vastaavanlaisissa paikoissa. Esimerkiksi melonta- pyöräily- ja vaeluslomille tulevat toivovat tämäntyyppistä majoitusta.[4]

Aamiaismajoitustoiminnalle ei ole Suomessa virallisluonteisia määritelmiä toiminnan sisällöstä tai yritystoiminnan luonteesta. Matkailuun liittyvässä lainsäädännössä ei ole aamiaismajoitus-käsitettä, mutta toimintaa koskevat kuitenkin samat valtakunnalliset kriteerit huoneiden pinta-aloista sekä peseytymis- että wc-tiloista kuin maaseutumatkailun majoitustilojakin. lähde?

Terveydensuojelulain ilmoitusvelvollisuus koskee myös aamiaismajoitusta silloin, kun käytössä on erillisiä majotukseen tarkoitettuja tiloja.[5]

Aamiaismajoitustoiminta sisältää majoituksen sekä mahdollisuuden peseytymiseen ja aamiaiseen. Vieraat majoitetaan yksittäisiin huoneisiin, ja aamulla tarjoillaan aamupala ruokasalissa tai keittiössä. Kylpyhuoneet voivat olla joko henkilökohtaisia tai jaettavia muiden talon asukkaiden kanssa. Palveluun voi liittää oheispalveluja majoittamisen ja aamiaisen lisäksi, joita voivat olla esimerkiksi saunomis- ja ulkoilumahdollisuus, tai vaikka jonkinlainen terveyspalvelu. lähde?

Suomalaiset aamiaismajoitusyritykset sijaitsevat useimmiten haja-asutusalueilla tai maatilojen yhteydessä. Maatilojen suurissa päärakennuksissa onkin ollut tyhjiä huoneita, jotka kunnostuksen jälkeen on otettu majoitustoiminnalliseen käyttöön. lähde?

Aamiaismajoitustoiminta voi olla ympärivuotista tai kausiluonteista riippuen yrityksen sijainnista. Jos yritys esimerkiksi sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn tien varrella tai keskellä kaupunkia, saattaa toimentulo olla turvattu ympäri vuoden. Aamiaismajoitus voi toimia joko ensisijaisena elinkeinona tai toissijaisena tulonlähteenä. Joissain tapauksissa toiminta voi olla kausiluonteista, minkä vuoksi se tuottaa yrittäjälle hieman epävarman toimeentulon. Tällöin aamiaismajoituksen harjoittaminen saatetaankin liitetään jonkun toisen elinkeinon rinnalle toissijaiseksi tulonlähteeksi. Henkilökunta koostuu useimmiten talon omistajien perheenjäsenistä, jotka asuvat talossa, tai muutamasta ulkopuolelta palkatusta henkilöstä. lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. a b http://www.kotus.fi/index.phtml?s=1082 (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Kotuksen lyhenneluettelo
  4. Melonta-, pyöräily- ja vaellustarjontamme ja sen kysyntä ulkomailla MEK
  5. Julkiset huvi-, kokoontumis- ja majoitushuoneistot[vanhentunut linkki] Terveydensuojelulain soveltamisohje, Valvira

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]