Great Artiste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Great Artisten keulatunnuksella varustettu rekonstruoitu B-29.

Great Artiste (suom. Suuri Taituri) oli B-29 -tyypin raskas amerikkalaisvalmisteinen pommituskone. Sen Victory-numeroselvennä oli #89.[1] Konetta käytettiin tarkkailutehtäviin, sillä siitä pudotettiin havainnointilaitteita jotka muun muassa mittasivat räjähdysvoimaa sekä sen synnyttämää paineaaltoa. Koneen päällikkönä oli tuolloin toiminut kapteeni Frederick C. Bock, jonka vastuulla oli lentomiehistö C-13. Ennen Hiroshimaan suuntautunutta hyökkäystä, oli kapteeni Robert Lewis'in ryhmä, miehistö C-9 tehnyt pommituslennon konventionaalisella aseella, niin kutsutulla korttelipommilla (lempinimi Kurpitsa) varustettuna Maizurun ratapihaa vastaan tällä koneella.

Kone nimettiin sen pommittajan, tuolloisen ilmavoimien kapteenin Kermit K. Beahanin mukaan. Hänen väitettiin osuvan tarkasti korkealta pieneen kohteeseen, nimitys viittasi myös menestykseen hurmurina.[2]

#89 Great Artisten, B-29 -pommikoneen keulapiirros.

Great Artiste oli ollut normaalisti lentomiehistö C-15.n vakiolentokone.[1] Yksikön komentajana toimi 393. raskaan pommituslaivueen päällikkö, majuri Charles W. Sweeney. Nagasakiin suuntautuneella atomipommituslennolla, sen sisarkoneella Bockscar:illa oli kaikkiaan kolme ohjaajaa: Sweeneyn lisäksi Charles Donald "Don" Albury sekä Frederick "Fred" John Olivi. Kaksi apupilottia saattoi olla sen johdosta, että Robert A. Lewis oli pitänyt lentolokia eli päiväkirjaa Hiroshimaan suuntautuneella lennollaan (jonka sitten myöhemmin myi). Pommin tuhovoiman todettuaan, tämä oli ollut suuresti järkyttynyt. Sweeney oli toiminut erikoislentohyökkäys numero 16:n päällikkönä, jossa pudotettiin imploosio-tyyppinen plutoniumpommi Nagasakiin 9. elokuuta 1945.[3]

509. raskas erityispommitusrykmentti siirrettiin Japanin antauduttua Yhdysvaltain länsirannikolle, Roswelliin New Mexicoon. Great Artiste siirrettiin tämän jälkeen vielä Bikinin atolleille, ottamaan osaa Operaatio Crossroadsiin (suom. Operaatio Tienristeys).

Nagasakin atomipommin räjähdyspilvi, 9. elokuuta 1945.

Myöhemmin Great Artiste vaurioitui pahoin Goose Bayssa, Kanadan Labradorissa tapahtuneessa lento-onnettomuudessa. Koneen jäännökset myytiin romuksi.

Koneen miehitys Nagasakin hyökkäystehtävään liittyen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kapt. Frederick C. Bock, koneen ohjaaja ja koneen päällikkö
  • Ltn. Hugh C. Ferguson, apuohjaaja
  • Ltn. Leonard A. Godfrey, navigaattori eli koneen suunnistaja
  • Ltn. Charles Levy, koneen pommittaja
  • Ylik./Vääp. Roderick F. Arnold, lentomekaanikko
  • Kers. Ralph D. Belanger, koneen apumekaanikko
  • Kers. Ralph D. Curry, radisti, sähköttäjä
  • Kers. William C. Barney, tutkamies
  • Kers. Robert J. Stock, taka-ampuja, perän kk:t
  • Koneen tarkkailijat: [11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b http://www.mphpa.org/classic/CG/Photo-Pages/CGP-029.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Thomas & Witts, 1977/1981: s. 149
  3. Thomas & Witts, 1977/1981: s. 360
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Great Artiste