Ad hoc

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ad hoc on latinaa ja tarkoittaa ”tätä (tarkoitusta, tehtävää) varten”. Tieteessä ja filosofiassa ad hoc -hypoteesi tarkoittaa hypoteesia, joka hyväksytään puhtaasti teorian pelastamiseksi vaikeuksilta tai kumoamiselta, ilman mitään itsenäistä perustetta.[1] Yleensä lausumalla tarkoitetaan tiettyä ongelmaa varten räätälöityä ratkaisua. Sillä saatetaan viitata myös improvisoituun ja ennalta valmistelemattomaan ratkaisuun vastakohtana hyvin ja perusteellisesti suunnitellulle ratkaisulle.

Ad hoc on psykologisesti helppo ratkaisu poistaa omalle suosikkinäkemykselle syntyvät ongelmat. Näin ongelmallinen data poistetaan tekemällä erityisiä oletuksia, joiden katsotaan toimivan tilanteen yhteydessä. Jos tällainen pelastava oletus valitaan siksi, että se pelastaa uskomuksen, se on ad hoc.[2]

Teoriaan lisättyä osaa saatetaan joskus vääristä syistä ja paheksuvasti kutsua ad hoc -lisäykseksi väittäen, että se on lisätty teoriaan ulkopuolisena lisäyksenä sen takia, että teoria ei muuten sopisi yhteen tosiasioiden kanssa. Tässä kohden ratkaisevaa on se, onko selityksen käyttö perusteltu. Tämä liittyy todistustaakkaan.

Liike-elämän slangissa termiä käytetään myös yksittäisen kiireellisen tapauksen synonyyminä.

Tietokonemaailmassa ad hoc on langattomien lähiverkkojen (WLAN) välinen yhteystapa, jossa langattomat laitteet liikennöivät keskenään ilman tukiaseman apua.

Oikeustieteessä, erityisesti kansainvälisessä oikeudessa, ad hoc -tuomioistuin tarkoittaa tietyn rikoskokonaisuuden käsittelyä varten perustettua erillistä tuomioistuinta.[3] Tällaisia ovat olleet esimerkiksi ICTY sekä ICTR.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Ad hoc hypothesis: hypothesis adopted purely for the purpose of saving a theory from difficulty or refutation, but without any independent rationale." Simon Blackburn: Oxford dictionary of Philosophy. Oxford University Press, 2005. 0-19-861013-0.
  2. http://www.iep.utm.edu/fallacy/#Ad%20Hoc%20Rescue
  3. COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT eur-lex.europa.eu. 13.9.2017. Viitattu 12.5.2020. (englanniksi)

 

Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.