Zürichin ooppera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zürichin ooppera
Zürichin ooppera

Zürichin ooppera sijaitsee Zürichin keskustassa lähellä Bellevueta, Sveitsissä. Vuoteen 1964 se oli Kaupunginteatteri. Sen jälkeen se nimettiin Oopperaksi. Teatteri avattiin 30. syyskuuta 1891 ja siellä on 1 100 katsojapaikkaa.

Zürichin oopperan intendenttinä toimii Andreas Homoki. Hänen edeltäjänsä oli Alexander Pereira, joka toimi tehtävässä vuodesta 1991 vuoteen 2012. Zürichin oopperan johtajana toimii Sophie de Lint ja baletin johtajana toimii Christian Spuck. Ennen Christian Spuckia baletin johtajana toimi Heinz Spoerli. Zürichin oopperan nykyinen ylikapellimestari on italalainen Gianandrea Noseda. Häntä edelsivät ylikapellimestarin tehtävässä Fabio Luisi ja Daniele Gatti. Franz Welser-Möst oli Zürichin oopperan ylikapellimestari vuodesta 1995 vuoteen 2008.

Zürichin oopperaan on kiinnitetty muun muassa sellaisia laulajia kuin Elena Mosuc, Piotr Beczala ja Matti Salminen. Zürichin oopperassa ovat vierailleet lähes kaikki maailman merkittävät oopperatähdet. Zürichin oopperassa toimii myös kansainvälinen oopperastudio (International Opera Studio, IOS), jossa on opiskellut myös suomalaisia laulajia ja pianisteja.

Zürichin ensimmäinen suuri teatteri oli 10. marraskuuta 1834 avattu Aktientheater.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Opernhaus Zürich.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.