Zimmermann-sähke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zimmermann-sähke koodattuna
Zimmermann-sähke purettuna ja englanniksi käännettynä

Zimmermann-sähke oli koodattu viesti Saksan ulkoasiain sihteeriltä Arthur Zimmermannilta Saksan Meksikon suurlähettiläälle Heinrich von Eckardtille 16. tammikuuta 1917 eli ensimmäisen maailmansodan aikana. Sähkeessä kehotettiin suurlähettilästä ehdottamaan Meksikon hallitukselle liittoutumista Yhdysvaltoja vastaan. Britit saivat viestin kuitenkin haltuunsa ja sen sisällön puretuksi. Viestin sisältö nopeutti Yhdysvaltojen mukaan tuloa ympärysvaltojen puolelle sotaan Saksaa vastaan.

Sähkeen sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkeen taustalla on ajatus, että Meksikolla olisi halua vallata Yhdysvalloilta kolme osavaltiota (Teksas, Arizona ja New Mexico), jotka se oli menettänyt Yhdysvalloille 1800-luvulla. Sähkeessä Meksikolle ehdotettiin liittoutumista Saksan kanssa Yhdysvaltoja vastaan, samalla kun Saksa ylläpitäisi Yhdysvaltoihin neutraalit suhteet, jotta Yhdysvallat ei liittyisi Euroopan sotaan. Jos tämä suunnitelma epäonnistuisi, liittoumaan taivuteltaisiin mukaan myös Japani. Saksa lupasi hyökkääjille taloudellista tukea.

Meksikon reaktio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meksikon presidentin Venustiano Carranzan valtuuttamat kenraalit vastustivat ajatusta kolmen osavaltion takaisin valtaamisesta useista syistä: tulevaisuudessa rajakiistat Yhdysvaltojen kanssa tulisivat todennäköisesti jatkumaan, alueelle vakiintunutta amerikkalaista väestöä olisi vaikea sulauttaa meksikolaiseen väestöön, eikä Saksan tuen jatkuvuuteen luotettu, jos puhkeaisi kapinoita. Carranza hylkäsi Zimmermannin ehdotuksen 14. huhtikuuta 1917, jolloin Yhdysvallat oli jo julistanut Saksalle sodan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cornelius, John: The Balfour Declaration and the Zimmermann Note. The Washington Report on Middle East Affairs, 1997, nro 2.
  • Singh, Simon: Koodikirja. Porvoo – Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1999.