Zimmermann-sähke

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Zimmermann-sähke koodattuna
Zimmermann-sähke purettuna ja englanniksi käännettynä

Zimmermann-sähke oli koodattu viesti Saksan ulkoasiain sihteeriltä Arthur Zimmermannilta Saksan Meksikon suurlähettiläälle Heinrich von Eckardtille 16. tammikuuta 1917 eli ensimmäisen maailmansodan aikana. Sähkeessä kehotettiin suurlähettilästä ehdottamaan Meksikon hallitukselle liittoutumista Yhdysvaltoja vastaan. Britit saivat viestin kuitenkin haltuunsa ja sen sisällön puretuksi. Viestin sisältö nopeutti Yhdysvaltojen mukaan tuloa ympärysvaltojen puolelle sotaan Saksaa vastaan.

Sähkeen sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zimmermannin sähkeessä Meksikolle ehdotettiin liittoutumista Saksan kanssa Yhdysvaltoja vastaan, samalla kun Saksa ylläpitäisi Yhdysvaltoihin neutraalit suhteet. Jos se kuitenkin epäonnistuisi, liittoumaan taivuteltaisiin mukaan myös Japani, jolloin hyökkäys Yhdysvaltoihin voitaisiin aloittaa. Saksa lupasi hyökkääjille taloudellista tukea, ja Meksikolle luvattiin takaisin Teksasin, New Mexicon ja Arizonan osavaltiot, jotka se oli menettänyt Yhdysvalloille 1800-luvulla.

Meksikon reaktio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meksikon presidentin Venustiano Carranzan valtuuttamat kenraalit vastustivat ajatusta kolmen osavaltion takaisin valtaamisesta useista syistä: tulevaisuudessa rajakiistat Yhdysvaltojen kanssa olisivat enemmän kuin todennäköiset, alueelle vakiintunutta amerikkalaista väestöä olisi vaikea sulauttaa meksikolaiseen väestöön, eikä Saksan tuen jatkuvuuteen luotettu, jos puhkeaisi kapinoita. Carranza teilasi siis Zimmermannin ehdotuksen 14. huhtikuuta, jolloin Yhdysvallat oli jo julistanut Saksalle sodan.