Zen ja moottoripyörän kunnossapito

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zen ja moottoripyörän kunnossapito (koko nimeltään Zen ja moottoripyörän kunnossapito: tutkimusmatka arvojen maailmaan) on Robert M. Pirsigin vuonna 1974 ilmestynyt matkakertomuksen muotoon kirjoitettu teos laadun filosofiasta ja sen etsinnästä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teoksen eräitä teemoja ovat: laadun eli hyvän olemus ja sen pyrkimys paeta määrittely-yrityksiä, filosofian ja retoriikan opetus, suhtautuminen teknologiaan, pojan ja isän välinen suhde, mielisairaus sekä neljän hengen matka moottoripyörillä Yhdysvaltojen halki.

Kirjassa on neljä päähenkilöä, kertojaminä, hänen 11-vuotias poikansa Chris sekä heidän ystäväpariskuntansa John ja Sylvia Sutherland, jotka yhdessä muodostavat kaksi moottoripyöräkuntaa.

Moottoripyörän kunnossapito on teoksessa toistuva teema, joka ilmenee esimerkiksi konkreettisina moottoripyörän huoltotoimenpiteinä ja moottoripyörän tarkastelussa käsitejärjestelmänä sekä henkilöiden erilaisten teknologiasuhteiden vertauskuvana.

Vahvimpia teoksen jännitteistä syntyy kertojaminän nykytilanteen ja hänen menneisyytensä välille. Kertojalla on vähitellen kertyneitä muistikuvia ja muita "todisteita" siitä, että hän on aiemmin ollut merkittävä ajattelija, jonka intensiivinen ajatustyö katkeaa normista poikkeavaan käytökseen, diagnoosiin mielisairaudesta ja sähköhoitoihin. Tämä jännite vaikuttaa suuresti myös kertojaminän ja Chrisin väliseen suhteeseen, sillä kirjassa nimenomaan Chris yhdistää kertojaminän historian kaksi osaa, joiden välisenä rajana on mielisairaala ja muistuma suljetusta lasiovesta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • DiSanto, Ronald & Steele, Thomas: Guidebook to 'Zen and the Art of Motorcycle Maintenance'. New York: William Morrow, 1990.
  • Richardson, Mark: Zen and Now: On the Trail of Robert Pirsig and the Art of Motorcycle Maintenance. Toronto: Random House (Vintage Canada), 2009. ISBN 978-0-307-39748-5. englanti
  • Salonen, Ilpo: Laatua etsimässä. Tiede 2000., 1987, 7. vsk, nro 6, s. 54-55.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]