Z-sukupolvi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Z-sukupolveksi kutsutaan 2000-luvun jälkeen syntynyttä uutta sukupolvea USA:ssa sekä Euroopassa. Sukupolven arvioidaan eroavan merkittävästi aikaisemmista ikäluokista (X ja Y) etenkin suhtautumisessa elektroniikkaan. Z-sukupolveen kuuluvat ovat syntyneet maailmaan, jossa elektroniikka on kaikkialla. He käyttävät sitä rutiininomaisesti ja heitä on vaikea yllättää uusilla innovaatioilla. Z-sukupolvi on kansainvälisen tietoverkon kautta yhteyksissä ihmisiin ympäri maailmaa nuorempina kuin aikaisemmat sukupolvet ja kaksikielisyys lisääntyy.

Z-sukupolven edustajat luokitellaan passiivisiksi individualisteiksi. Siinä missä X-sukupolvi halusi rakentaa toimivan yhteiskunnan ja Y-sukupolvi pelastaa maailman ajatuksen voimalla, Z-sukupolven arvioidaan käyttäytyvän passiivisemmin ja ennemmin seuraavan yleisiä normeja.

Elämäntapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen nuorista entistä harvempi tupakoi, käyttää alkoholia ja harrastaa humalajuomista. Tupakka ei ole 2010-luvun nuorille enää samalla tavalla aikuisuuden tunnus kuin vielä 1990-luvun nuorille.[1] Tupakkaa pidetään ”luusereiden juttuna”. Poikkeuksena suuntauksesta ovat olleet lähinnä ammattikoululaiset.[2] Vanhempien jotka harkitsevat alkoholin ostamista alaikäisten juhlintaa varten, suositellaan tiedostavan, että nykynuorten mielestä on sopivaa mennä juhliin selvänä, toisin kuin ehkä vanhempien omassa nuoruudessa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Michael McQueen, The New Rules of Engagement: A Guide to Understanding & Connecting With Generation Y [1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sähkötupakassa ja vesipiipuissa piilee uusi terveysuhka. Asennetta, 3/2013, s. 37.
  2. Riihimäki, Jussi: Kuriton sukupolvi. Asennetta, 3/2013.
  3. EHYT ry:n kysely: Lapset eivät halua vanhemmilta juhannuskaljoja. Asennetta, 3/2013, s. 38.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.