Yzma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yzma (äännetään Isma) on elokuvassa Keisarin uudet kuviot esiintyvä fiktiivinen hahmo. Yzma on Keisari Kuzcon neuvonantaja ja kasvatti-äiti. Yzmalla on myös kiinnostusta alkemiaan ja hänellä on salainen laboratorio, jonne pääsee kääntämällä oikeanpuoleista kahvaa. Yzma on ilmeisesti hullu tiedenainen, vaikka hän itse pitää itseään velhottarena. Yzma on valmistanut laboratoriossaan useita juomia, jotka muuttavat juojansa joksikin eläimeksi. Yzmalla on apulaisenaan vähä-älyinen ja lihaksikas mies Kronk. Yzma on luonteeltaan julma, mutta hieman koominen. Yzma pitää itse itseään kauniina, vaikka Kuzcon mukaan Yzma muistuttaa ulkonäöltään petolinnun peräsintä ja on elävä todiste dinosaurusten olemassaolosta. Yzma inhoaa Kuzcoa ja haluaa syrjäyttää hänet vallasta.

Elokuvassa Kuzco erottaa Yzman tämän yritettyä tehdä Kuzcon työtä. Tästä suivaantuneena Yzma päättää hankkiutua eroon Kuzcosta ja yrittää myrkyttää hänet, mutta Kronk antoikin hänelle vahingossa juomaa, joka muutti Kuzcon laamaksi. Yzma käski Kronkia viemään Kuzcon pois, mikä jälkeen hän julisti itsensä hallitsijaksi. Myöhemmin Kuzcon palattua Yzma yritti estää häntä saamasta vasta-ainetta, joka muuttaisi Kuzcon takaisin ihmiseksi, mutta muuttuikin vahingossa itse kissaksi. Elokuvan jatko-osassa Keisarin uudet kuviot 2: Kronkin uudet kuviot Yzma oli palannut takaisin ihmiseksi ja myi vanhuksille valejuomaa, jota väitti nuoruuseliksiiriksi. Kronkin paljastettua huijauksen ja vanhusten jahdatessa Yzmaa tämä muutti itsensä jänikseksi paetakseen, mutta kondori sieppasi Yzman pesäänsä, jossa ollet munat kuoriutuivat ja yrittivät hyökätä Yzman kimppuun.

Televisiosarjassa Keisarin uusi koulu Yzma oli naamioitunut Amzy-nimiseksi rehtoriksi Kuzco-opisto nimiseen kouluun. Sarjassa esitettiin myös Yzman äiti Azma ja veljenpojat Zim ja Zam. Sarjassa Yzma on kokeillut lukuisia keinoja vallan anastamiseksi, mutta yksikään niistä ei ole onnistunut. Yzma esiintyi myös Mikin klubi-sarjan jaksossa "Pluto vs. Figaro".

Descendants-romaanissa kerrotaan, että Yzma on karkotettu Isle of the Lostille ja hänellä on tytär Yzla ja poika Zevon, joka esiintyi Descendants: Wicked World animaatiosarjassa.