Yrjö Niskanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yrjö Niskanen
Henkilötiedot
Syntynyt5. heinäkuuta 1932
Pielavesi
Kuollut18. kesäkuuta 2007 (74 vuotta)
Helsinki
Ammatti johtaja, vuorineuvos
ArvonimiVuorineuvos
Puoliso Vera Niskanen
Lapset Jyrki Niskanen[1]
Jarmo Niskanen

Yrjö Hermanni Niskanen (5. heinäkuuta 1932 Pielavesi18. kesäkuuta 2007 Helsinki) oli vakuutusyhtiö Pohjolan toimitusjohtaja ja pääjohtaja vuosina 1989–1996. Lisäksi hän toimi useissa yhtiöissä hallituksen puheenjohtajistossa tai jäsenenä, muun muassa UPM-Kymmenen hallituksen puheenjohtajana ja Nokian hallituksen varapuheenjohtajana. Hän sai vuorineuvoksen arvon 1995.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrjö Niskanen syntyi Savon Pielavedellä vuonna 1932. Niskanen lähti 11-vuotiaana maailmalle, oppikouluun Iisalmeen. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1951 ja aloitti opiskelun Kauppakorkeakoulussa, vaikka kiinnostusta herätti myös Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta. Ratkaisevaa oli opintojen pituus, sillä siihen aikaan ekonomiksi valmistui keskimäärin nopeammin kuin lääkäriksi.lähde?

Niskanen aloitti työt vuonna 1953 vakuutusalalla vakuutusyhtiö Tarmon palveluksessa, jossa hän tapasi tulevan vaimonsa Vera Sairiston. Pohjolaan Niskanen siirtyi 1959 ja työskenteli siellä eläkkeelle jäämiseensä asti.[2]

Niskasella oli myös huomattava osa Kansallis-Osake-Pankin ja Suomen Yhdyspankin yhdistymisessä 1990-luvun puolivälissä.[2] Taisteluistaan ”sinivalkoisen” pääomaleirin puolella Niskanen sai kutsumanimen Sinivalkoinen vuorineuvos.lähde?

Yrjö ja Vera Niskanen saivat kaksi poikaa.

Niskanen oli yksi Suomen pankki- ja finanssisektorin sekä toisaalta teollisuuden rakenneuudistuksen pääarkkitehdeista runsaat kymmenen vuotta sitten.lähde?

Vallan keskittyi 1990-taitteessa Pohjolan pääomaleirin johtajalle: Niskanen oli yhtä aikaa neljän vakuutusyhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen. Myös hallituspaikkoja muissa suuryhtiöissä Niskasella oli lukuisia, ja lisäksi hän osallistui aktiivisesti pienempien yritysten hallintoon.lähde?

Niskasen aikaiset suurimmat teollisuuden ja rahoituksen väännöt olivat Yhtyneiden Paperitehtaiden ja Rauma-Repolan liitto sekä Kansallis-Osake-Pankin ja Suomen Yhdyspankin yhdistyminen. Hän oli vaikutusvaltaisimpia sillanrakentajia, kun sinivalkoinen ja ruotsalaisen pääoma kohtasivat.lähde?

Niskanen vaikutti osaltaan myös suuresti Nokian saattamiseen nykyiselle uralleen.[3] Kun ruotsalainen Ericsson tarjoutui ostamaan huonossa kunnossa olleen yhtiön, Niskasen päätösvallassa olleet Nokia-osakkeet eivät lähteneet Suomesta.lähde?

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorineuvoksen arvonimi Niskaselle myönnettiin vuonna 1995, ja seuraavana vuonna hänet promovoitiin Helsingin Kauppakorkeakoulun kunniatohtoriksi vuonna 1996. Ansioistaan liike-elämän palveluksessa hän sai Suomen Leijonan I luokan komentajamerkin.lähde?

Luottamustoimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuka on Kukin 2015, s. 612
  2. a b Pohjolan entinen pääjohtaja Yrjö Niskanen kuollut Kaleva. Viitattu 15.8.2014.
  3. Jyrki Vesikansa: Vuorineuvos Yrjö Niskanen (1932–2007). Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu (maksullinen). 5.9.2008. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]