Yrittäjyyskasvatus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yrittäjyyskasvatus on elämässä tarvittavien valmiuksien oppimista ja kehittämistä. Yrittäjyyskasvatus on oma-aloitteista ja aktiivista toimintatapaa edistävää oppimista, joka antaa oppijalle mahdollisuuden kehittää omia taitojaan. Yrittäjyyskasvatuksen tarkoituksena on auttaa oppijoita näkemään mahdollisuuksia, toimimaan aktiivisesti, ottamaan vastuuta, toimimaan ryhmässä ja pitämään lupaukset. Moni opettaja pitääkin parempana terminä sanaa "yritteliäisyyskasvatus", mutta lähinnä elinkeinoelämän vaikutuksesta aihekokonaisuuteen on sisällytetty myös liikeyrittämiseen perehdyttämistä.

Yrittäjyyskasvatus ei ole vain yrittäjäksi kasvattamista, vaan tavoitteena on kokonaisvaltainen asenteen ja taitojen kehittäminen. Tosin aktiivista, oma-aloitteisista ja mahdollisuuksia näkevistä ihmisistä tulee keskimääräistä useammin yrittäjiä. Yrittäjyyskasvatus on myös osa koulujen opetussuunnitelmaa.

Yrittäjyyskasvatuksen opettaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrittäjyyskasvatuksen opettaminen on yleisesti erilaisten taitojen ja valmiuksien kehittämistä ja opettajat voivat joko suunnitella opetuksen itse tai käyttää valmiita toimintamalleja ja opetusohjelmia (Esimerkiksi Nuori Yrittäjyys - Vuosi yrittäjä) omassa opetuksessaan. Opettajille järjestetään myös muun muassa OPH:n rahoittamana runsaasti erilaisia koulutuksia yrittäjyyskasvatuksen opetukseen.

YES-verkosto tukee ja valmentaa opettajia yrittäjyyskasvatuksessa ja toimii alueellisen yrittäjyyskasvastustyön rakentajana ja yhteistyön kehittäjänä.

Yrittäjyyskasvatus ei ole oma oppiaineensa vaan asiat pyritään viemään kaikkiin oppiaineisiin läpäisyperiaatteella, jolloin jokaisen oppiaineen opettajan tulee pohtia, mitä yrittäjyyskasvatus voi merkitä hänen aineessaan. Parhaaseen lopputulokseen päästään, jos opettajat suunnittelevat yhdessä kokonaisuuden, jossa kaikkien aineiden yrittäjyyskasvatus liittyy samaan projektiin. Näin oppilailla on mahdollisuus käyttää yhdessä aineessa hankittuja tietoja ja valmiuksia useassa aineessa. Samalla kehittyy poikkitieteellinen opetus.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Komulainen, Katri ym. (toim.): Yrittäjyyskasvatus hallintana. Tampere: Vastapaino, 2010. ISBN 978-951-768-308-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]