Ympyrädiagrammi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ympyrädiagrammi, joka kuvaa IPv6-osoiteavaruuden jakautumista 1.5.2010. Brasilian osuus on helppo hahmottaa hiukan alle 50 prosentiksi kokonaisuudesta samoin kuin kolmen seuraavan maan yhteisosuus hieman alle 25 prosentiksi. Toisaalta yksittäisten osuuksien keskinäisiä suhteita on vaikea hahmottaa tarkasti.

Ympyrädiagrammi (myös ympyräkaavio) on tilastollinen kuvaaja, diagrammi, jossa ympyrä on jaettu osuuksia kuvaaviin sektoreihin. Sektorien kaaren pituus on suhteessa sen esittämän havaintoluokan kokoon. Yhdessä sektorit muodostavat ympyrän kehän. Vierekkäiset sektorit ovat normaalisti erivärisiä erottuakseen toisistaan. Ympyrädiagrammi on tarkoitettu luokitellun aineiston suhteellisten osuuksien esittämiseen esimerkiksi lukumäärien tai summien sijaan.

Ympyrädiagrammi on yksi yleisimmistä tilastollisista kuvaajista yritysmaailmassa ja tiedotusvälineissä. Ympyrädiagrammi soveltuu erityisen hyvin hahmottamaan osuuksien suhdetta kokonaismäärästä. Tämä johtuu osittain siitä, että lukija pystyy hahmottamaan ympyrän puolikkaan tai neljänneksen ja vertaamaan osion kokoa niihin. Myös yhdistettyjen vierekkäisten osioiden vertailuja toisiin yhdistettyihin osioihin on helpompi tehdä ympyrädiagrammista kuin esimerkiksi yksittäisistä pylväistä koostuvasta pylväskaaviosta.[1]

Ympyrädiagrammi on kuitenkin verrattain harvinainen tieteellisissä tai teknisissä julkaisuissa. Tämä selittyy osin sillä, että ympyrädiagrammi havainnollistaa huonosti osuuksien välisiä eroja, jonka vuoksi monet tilastotieteilijät suosittelevat sen käytön välttämistä kokonaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b IAN SPENCE, STEPHAN LEWANDOWSKY: Displaying Proportions and Percentages 1991. APPLIED COGNITIVE PSYCHOLOGY. Viitattu 24.2.2013.