Yleistys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yleistys eli stereotypia tarkoittaa joidenkin yksittäisten asioiden tai ilmiöiden käsittämistä ryhmäksi eli joukoksi, jonka jäsenillä on samankaltaisia piirteitä. Yleistys koetaan usein kielteiseksi, kun sillä muodostetaan liian samansisältöinen kuva kaikista jonkin ryhmän, esimerkiksi ihmisryhmän, jäsenistä vain pienen otoksen perusteella.

Yleistys osana tietoisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleistyskyky on ihmisen tietoisuudelle välttämätön, jotta tietojen luokittelu ja maailman jäsentäminen onnistuisi. Stereotyyppi luodaan samantapaisiksi havaittujen kohteiden yhdistämiseksi ja eri "ryhmien" erottamiseksi luomalla jäsenistä yksi kaikkia jäseniä edustava kuvitteellinen esiintymä. Määrittelemme tietyt rajat, keskiarvot ja ominaisuudet, millainen tämä edustaja on. Yleistykseen liittyy inhimillisessä kulttuurissa usein ryhmien nimeäminen; yleisnimen antaminen luokitelluille kohteille. Kieltä ei luultavasti voisi olla ilman yleistyksiä.

Ryhmille annettu nimi myös usein vahvistaa yleistyksiä, ja tekee niistä kulttuurillisesti levittäytyviä ajattelutapoja, meemejä. Kielen ansiosta ihmisellä voi olla jonkun toisen tekemä yleistys. Usein yleisnimeen nähdään liittyvän myös ikään kuin väitteitä ryhmän ominaisuuksiksi koetuista piirteistä. Ihmisryhmien kohdalla tämä koetaan joskus ongelmalliseksi. Joidenkin ihmisryhmien yleisnimitystä on jopa vaihdettu, jotta saataisiin uusi nimi, jolla ei ole entistä kielteistä painolastia.

Myös monet kehittyneemmät eläimet osaavat myös yleistää. Esimerkiksi havaittuaan jonkun eläimen vaaralliseksi osaa eläin varoa ensi kerralla sekä samanlaisia, että jokseenkin samankaltaisia eläimiä. Kyky luokitella tällä alkeellisella tavalla on monille eläimille elinehto.

Ihmisryhmistä luodut stereotypiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleistyksellä eli stereotypialla tarkoitetaan usein ihmisryhmässä vallitsevaa mielikuvaa omasta tai etenkin toisesta ihmisryhmästä. Näin se liittyy läheisesti ennakkoluuloihin ja rasismiin. Ei ole kuitenkaan niin, että stereotypiasta seuraisi suoraan rasismia, mutta useimmiten stereotypia on rasismille välttämätön ehto.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]