Yle Elävä arkisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yle Elävä arkisto
Verkkosivusto www.yle.fi/elavaarkisto/
Slogan Eilinen elää.
Kielet suomi
Omistaja Yleisradio
Avattu 9. syyskuuta 2006
Nykyinen tila Toiminnassa
Yle Arkivet
Verkkosivusto svenska.yle.fi/arkivet/
Kielet ruotsi
Omistaja Yleisradio
Avattu 9. syyskuuta 2006
Nykyinen tila Toiminnassa

Yle Elävä arkisto tai Ylen Elävä arkisto (ruots. Yle Arkivet) on Yleisradion tuottama Internet-palvelu, joka tarjoaa katseltavaksi historiallista ja viihdyttävää televisio-, radio- ja valokuva-aineistoa. Elävän arkiston sisältö koostuu Yleisradion nauhoituksista ja filmiyhtiöiltä ostetuista materiaaleista. Palvelu perustettiin Yleisradion 80-vuotisjuhlien aikana 9. syyskuuta 2006. Sitä ennen oli olemassa YLE Arkki, jonka tarjonta oli suppeampi.

Elävässä arkistossa on videokuvaa, tv-ohjelmia ja vanhoja filmejä noin 4 300 tuntia ja äänitallenteita ja radio-ohjelmia noin 2 500 tuntia. Ohjelmia tai ohjelmanäytteitä taustoittaa yli 13 000 artikkelia. Artikkelit kytkeytyvät toimituksen koostamiin laajempiin kokonaisuuksiin sekä aihekategorioihin. Uutta sisältöä tehdään päivittäin toimittajien valikoinnin pohjalta, ajankohtaisiin ilmiöihin liittyen ja mm. yleisön toiveiden perusteella.

Elävä arkisto on palkittu useilla palkinnoilla, muiden muassa koulutusrahasto KOURAn vuoden sivistysteko -palkinnolla ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Sivustolla vierailee viikossa noin 150 000 eri kävijää. Verkkobrändien arvostus Suomessa -tutkimuksen mukaan Elävä arkisto on erittäin arvostettu verkkobrändi. [1] Vuonna 2019 Yle Elävä arkisto oli Suomen seitsemänneksi arvostetuin verkkobrändi.[2]

Elävä arkistoa on uudistettu vuosien varrella. Esim. Elävän arkiston artikkelit on asiasanoitettu YSO:n eli Yleisen suomalaisen ontologian mukaisesti. Vanha puumainen navigaatiorakenne purettiin ja hakua kehitettiin, myös palvelun ulkoasu uudistettiin. Artikkeleiden yhteyteen liitettiin mahdollisuus muisteluun. Myös Ylen ulkopuolisilla sivustoilla on oikeus upottaa Elävän arkiston sisältöä.[3] Nykyisin Elävän arkiston nimikkeen alta löytyy sisältöä myös Yle Areenasta. Areenaan on julkaistu mm. useita vanhoja tv-sarjoja ja radiokuunnelmia.

Elävän arkiston päällikkönä toimi sen perustamisesta alkaen vuoteen 2018 asti filosofian tohtori, ohjelmapäällikkö Reijo Perälä.

Nettiradio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elävän arkiston nettiradio oli Yle Elävän arkiston verkkosivuilla toiminut radiokanava, joka lähetti ohjelmaa ympäri vuorokauden 16.2.2020 asti. Ohjelmisto koostui Ylen alkuperäisistä radio-ohjelmista ja myöhemmin tehdyistä dokumenteista. Ohjelmat oli koonnut Jukka Lindfors.[4] Elävän arkiston nettiradion korvannut audiopalvelu avattiin Yle Areenassa 14.2.2020.

Logoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://avoinyle.fi/www/fi/?we_objectID=464[vanhentunut linkki]
  2. Taloustutkimus: Taloustutkimus: Yle Areena yhä Suomen arvostetuin verkkobrändi Taloustutkimus. 03.10.2019. Taloustutkimus. Viitattu 12.12.2019.
  3. Elävä arkisto uudistuu viiden vuoden jälkeen, Yle 29.11.2011/15.2.2012
  4. Radio-ohjelmaa kellon ympäri yle.fi. Viitattu 12.6.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.