Yksityishenkilön velkajärjestely

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yksityishenkilön velkajärjestely on prosessi, jonka avulla pyritään palauttamaan ylivelkaantuneen yksityishenkilön maksukyky eli pääsemään hänen veloistaan eroon. Euroopan neuvosto on antanut suosituksen[1], kuinka jäsenvaltioiden tulee edistää ylivelkaantuneiden henkilöiden paluuta yhteiskuntaan ja pääsyä työmarkkinoille.lähde?

Suomessa pääsyä velkajärjestelyyn haetaan oman paikkakunnan käräjäoikeudelta. Velallisen on oltava muutoin kuin tilapäisesti kykenemätön maksamaan velkansa. Elinkeinonharjoittajalle voidaan myöntää yksityishenkilön velkajärjestely vain, jos hän kykenee maksamaan elinkeinotoimintaan liittyvät velat toiminnasta saatavilla tuloilla sitä mukaa kuin ne erääntyvät[2]. Velallisen maksuvelvollisuus voidaan maksuohjelman ajaksi poistaa kokonaan tai osittain. Tavallisten velkojen osalta maksuohjelma kestää yleensä kolme vuotta, ja jos velallinen säilyttää asuntonsa, enintään kymmenen vuotta. Velkajärjestelyyn liittyvissä kysymyksissä voi hakea apua velkaneuvonnasta.lähde?

Ranskassa yksityishenkilön velkajärjestelyn ohjeet määrätään kuluttajalaissa (Code de la Consommation). Koko menettelyn kesto saa olla enintään kymmenen vuotta. Eri keinoja ovat maksuajan myöntäminen, lyhennysten ensisijaistaminen, korkojen alentaminen taikka veloista vapauttaminen.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Recommendation CM/Rec(2007)8 [1] (englanniksi)
  2. Velkajärjestelylaki 45 § (57/1993)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.