Yksityisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yksityisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ry[1] eli YSTEA on ammattiyhdistys, joka valvoo sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden oikeudellisia, taloudellisia, sosiaalisia ja ammatillisia etuja. YSTEA on yksi Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTOn jäsenyhdistyksistä. ERTO on Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsenliitto.

Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö TSN:n kautta YSTEA valvoo ja parantaa sosiaali- ja terveysalan palveluyksiköiden työntekijöiden työehtoja sekä neuvottelee ja solmii työehtosopimukset. Sosiaalialan järjestöjen työehtosopimuksen neuvottelee Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO.

YSTEAn jäseniksi liitytään Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTOn kautta.

Toiminnan taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YSTEA on aloittanut toimintansa vuonna 2008, kun kaksi ertolaista ammattiyhdistystä yhdistyivät. Nämä olivat Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen työntekijät SOTT ry ja Yksityisten lääkintä- ja terveyspalvelulaitosten työntekijät YLTT ry. Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen työntekijät SOTT ry on perustettu vuonna 1976 ja Yksityisten lääkintä- ja terveyspalvelulaitosten työntekijät YLTT ry vuonna 1981. YSTEAn perustava kokous oli 12.4.2008. Tuolloin SOTT ry lakkautettiin ja entinen YLTT ry muutti nimensä YSTEAksi ja laajensi toimialueensa kattamaan myös entisen SOTT ry:n kentän. Entisen SOTT ry:n jäsenet tulivat samalla YSTEAn jäseniksi.

Toiminnan perusteet ja tasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YSTEAn säännöissä määritetään yhdistyksen toiminnan perusteet. Yhdistyksen kevät- ja syyskokoukset ovat ylimmät päätöksentekoelimet. Yhdistyksen syyskokouksessa hyväksytyn toimintasuunnitelman mukaisesti yhdistyksen hallitus hoitaa juoksevia asioita. Yhdistyksen hallitus toimeenpanee kokousten päätökset. Hallituksen työnjako ja vastuut määritetään YSTEAn talous- ja ohjesäännössä, jonka hallitus hyväksyy vuosittain tammikuussa järjestäytymiskokouksessaan.

Kevätkokouksessa käsitellään mm. toimintakertomus edelliseltä vuodelta sekä tilinpäätös. Syyskokouksen asioita ovat mm. toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle vuodelle, päätökset jäsenmaksuista ja palkkioista ja valinnat yhdistyksen puheenjohtajasta (kaksivuotiskausittain) sekä yhdistyksen hallituksen jäsenistä (10) ja varajäsenistä (5) erovuoroisten tilalle. Päätöksentekoon osallistuvat kokouksessa läsnä olevat yhdistyksen varsinaiset jäsenet.

YSTEA toimii ERTOlta saatavan jäsenmaksupalautteen turvin eikä peri omaa jäsenmaksua.

Toiminnan pääasiallinen sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YSTEAn pääasiallista toimintaa ovat mm. työmarkkinaedunvalvonta, työehtosopimusneuvotteluihin osallistuminen, tes-tavoitteiden keruu kentältä, työehtosopimusten noudattamisen valvonta ja niistä opastus työpaikoilla. YSTEA tekee myös yhteiskunnallista edunvalvontaa, omien toimialojen seurantaa, työolosuhteisiin vaikuttamista ja yhteiskunnallisten epäkohtien esiin nostamista. Lisäksi YSTEAn toimintaan kuuluu luottamusmiesten ja muiden henkilöstön edustajien (HEDien) tukeminen ja vertaistuen järjestäminen, HED-seminaarien, työpaikkakäyntien ja muiden tapaamisten kautta sekä työpaikkaosastojen perustaminen, niiden tukeminen ja keskinäisen verkostoitumisen ylläpitäminen ja paikallisen klubitoiminnan tukeminen.

Ammattiyhdistyksen tehtäviä ovat myös jäsenhankinta ja järjestäytymisasteen nostaminen työpaikoilla, yhteenkuuluvaisuuden ja ay-tietoisuuden nostaminen ja kehittäminen sekä jäsenpalvelujen ja etuisuuksien kehittäminen ja ylläpito, kuten kotimaan lomatuki omana toimintana sekä jäsenten ohjaaminen käyttämään ERTOn palveluja ja etuja. YSTEAn jäsentoimintaa ovat jäsenmatkat, retket ja virkistyminen, jäsenten jaksamiseen ja fyysiseen sekä henkiseen kuntoon vaikuttaminen, omille toimialoille kohdistettujen kuntoutuskurssien aikaansaaminen. YSTEAlla on myös nuoriso- ja opiskelijatoimintaa sekä ns. 50+ -toimintaa (ikääntyvien työntekijöiden jaksamiseen panostaminen, senioritoiminta, mentorointi ja historian hyödyntäminen). Lisäksi YSTEAn arvojen pohjalta toimintaan kuuluvat kansainvälinen solidaarisuus ja kehitysyhteistyö. YSTEA tiedottaa pääasiassa YSTEA-lehden ja nettisivujen www.ystea.fi kautta sekä jäsenkirjeillä.

Edunvalvonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YSTEAn jäsenet ovat pääasiassa kolmen valtakunnallisen työehtosopimuksen (TES) piirissä. Näistä Sosiaalialan järjestöjen TES on yksin ERTOn hallitsema. Lisäksi ERTO on mukana Tehyn ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin kanssa ns. TSN-yhteistyössä. (TSN = terveys- ja sosiaalialojen neuvottelujärjestö, joka neuvottelee yksityisen terveyspalvelualan ja yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksista.) Koska näiden kolmen liiton väki työskentelee samoilla työpaikoilla, hoidetaan alan edunvalvonta STTK:ssa keskitetysti. Lisäksi YSTEAn toimialoilla on talokohtaisia työehtosopimuksia.

Jäsenyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosiaalialan järjestöissä, yksityisellä sosiaalipalvelualalla tai yksityisellä terveyspalvelualalla työskentelevät voivat liittyä YSTEAn jäseneksi. YSTEA kuuluu ERTOon, jonka lakimiehet valvovat työehtosopimuksen toteutumista, neuvottelevat ja sopivat yhteistyössä yhdistyksen edustajien kanssa palkoista, lomista ja irtisanomissuojasta. YSTEAn jäsen saa pulmatilanteisiin neuvontaa ja apua ERTOsta. Muutostilanteissa ERTO ja YSTEA pitävät huolta jäsenten eduista. ERTOlla ja YSTEAlla on myös tarjottavanaan paljon jäsenetuja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yksityisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ry Yhdistysnetti. Patentti- ja rekisterihallitus. Viitattu 12.9.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]