Yhteys-liike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhteys-liike
Stöd för ekumeniska rörelsen Gemenskap
Perustettu 2004
Tyyppi ekumeeninen järjestö
Toimiala seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen solidaarisuus- ja tukiryhmä
Kotipaikka Järvenpää
Puheenjohtaja Arja Majuri
Aiheesta muualla
Sivusto

Yhteys-liike on vuonna 2003 perustettu kristillinen suomalainen kirkkojen rajat ylittävä solidaarisuus- ja tukiryhmä, joka puolustaa ja edistää seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumista erityisesti kirkkojen piirissä. Järjestö suhtautuu myönteisesti homoseksuaalisuuden toteuttamiseen, ja pyrkii muun muassa siihen, että homo- ja lesbopareilla olisi mahdollisuus saada halutessaan liitolleen kirkollinen siunaaminen. Jäseniä ryhmällä on vähän yli 600. Yhteys-liikkeen taustajärjestönä toimii Ekumeeninen Yhteys-liikkeen tuki ry.

Yhteys-liikkeen ohjelma ja tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteys-liike katsoo edustavansa aidosti kristillistä tapaa suhtautua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöryhmiin. Se vastustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistön syrjintää yhteiskunnassa ja kirkoissa ja pyrkii osaltaan edistämään asiallista ja eri osapuolia kunnioittavaa keskustelua ja vuorovaikutusta asian tiimoilta. Yhteys-liikkeen tavoitteena on että homo- ja lesboparien kodit siunataan pyydettäessä, myös kirkoissa työskentelevät homot ja lesbot voivat halutessaan rekisteröidä parisuhteensa pelkäämättä seurauksia ja että kirkoissa ryhdytään toimiin, jotta homo- ja lesboparit halutessaan voivat saada rekisteröidylle parisuhteelleen kirkollisen siunauksen.

Yhteys-liikkeen ohjelman vaikutukset kirkoissa ja yhteiskunnassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-vuosikymmenen loppupuolella Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa on yhä enenevässä määrin kehitetty toimintaa Yhteys-liikkeen viitoittamaan suuntaan. Kirkko on järjestänyt kaksi seminaaria aiheesta Kirkko ja homoseksuaalisuus. Lisäksi Pappisliitto palkitsi vuonna 2007 vuoden papin arvonimellä pastori Leena Huovisen, joka tunnetaan aiemmasta toiminnastaan korkeakoulupastorina, urheilupastorina ja siitä, että siunasi rekisteröidyn naisparin pyydettäessä. Piispoista yhä suurempi osa suhtautuu myönteisesti homoseksuaalisten parisuhteiden siunaamiseen.

Korkeiden kirkollisten tahojen pyrkimykset lähentyä seksuaalivähemmistöjä ovat kuitenkin herättäneet myös kritiikkiä sekä kirkon sisällä että sen ulkopuolella. Kirkossa on laaja konservatiivinen siipi, joka pitää homoseksuaalisuuden toteuttamista Raamatun ja kristillisen perinteen vastaisena. Samaa kantaa edustavat yksiselitteisemmin niin katolinen kirkko, ortodoksinen kirkko kuin lukuisat ns. vapaat suunnat sekä monen muun maan luterilaiset kirkot. Suomen evankelisluterilaisen kirkon linjan liberalisoituminen onkin aiheuttanut ongelmia kirkkojen välisille suhteille.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.