UNICEF

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Perustettu 1946
Tyyppi YK:n toimielin
Toimiala lastenoikeudet
Päämaja New York, Yhdysvallat
Jäsenet 190 jäsenvaltiota
pääsihteeri Anthony Lake
Kattojärjestö Yhdistyneet kansakunnat
Sivusto www.unicef.org

Yhdistyneiden kansakuntien lastenrahasto (UNICEF) on kansainvälinen järjestö, joka toimii lasten oikeuksien puolesta ja lasten perustarpeiden tyydyttämiseksi. Järjestön päämaja sijaitsee New Yorkissa ja Euroopan hallintokeskus Genevessä.

UNICEF perustettiin 11. joulukuuta vuonna 1946. Perustamisen taustalla oli tarve tarjota hätäapua toisen maailmansodan runtelemalle Euroopalle. Vuonna 1954 UNICEFista tuli kiinteä osa YK:ta, jolloin samalla edellisestä nimestä (United Nations International Children's Emergency Fund) siirryttiin nykyiseen muotoon United Nations Children's Fund.

UNICEFin koko toiminnan perusta on YK:n lapsen oikeuksien sopimus. Sen tärkein tavoite on perusoikeuksien: terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille maailman lapsille.

UNICEF suunnittelee ja toteuttaa kehitysohjelmia ja tukee eri maiden hallituksia lapsen oikeuksien sopimuksen toimeenpanossa. Oleellista UNICEFin työssä on yhteistyö paikallisten viranomaisten, päättäjien sekä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa. UNICEF keskittyy lasten olojen parantamiseen pitkällä tähtäimellä, osallistuen myös hätäapuun.

UNICEF toimii yli 190 maassa. Järjestön palveluksessa on yli 10 000 henkilöä, joista 80 prosenttia tekee työtä kentällä. [1]

UNICEFille myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1965.

Kansalliset komiteat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teollisuusmaissa UNICEFia edustavat 36 maassa toimivat kansalliset komiteat, joista jokainen muodostaa oman valtiontuesta riippumattoman siipensä. Kansalliset komiteat hankkivat yksityissektorin puolelta kokonaisuudessaan kolmasosan UNICEFin varoista. The US Fund on YK:n vanhin kansallinen järjestö, se on perustettu vuonna 1947. UNICEFilla on ympäri maailman yli 6 miljoonaa yksityistä lahjoittajaa. [2]

Varainhankinta ja kampanjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa, Kanadassa ja muutamassa muussa maassa UNICEF tunnetaan ”karkki vai kepponen” – kampanjastaan, jossa lapset kiertelevät Halloweenina keräten rahaa UNICEFille.

Länsimaissa UNICEFin työ tapahtuu Kansallisten Komitean kautta. Näissä valtioiden tuesta riippumattomissa organisaatioissa on päävastuullisena tehtävä kerätä rahaa tuotemyynnin ja varainhankintakampanjoiden avulla.

Kansallisten Komiteoiden tehtävänä on myös luoda yksityisiä – ja julkisia yhteistyökumppanuuksia.

Toiminta kriiseissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriisitilanteissa UNICEF toimii tiiviissä yhteistyössä maan hallituksen sekä muiden järjestöjen kanssa. UNICEF on vastuussa vesihuollon sekä lasten ravitsemuksen järjestämisestä katastrofialueella. UNICEF jakaa vastuun koulutuksesta Pelastakaa lapset -järjestön kanssa. UNICEFin vastuulle lukeutuu myös lastensuojelu kriisitilanteen keskiössä.

UNICEFilla on erityinen hätäapurahasto kriisien varalle. UNICEF auttaa aina myös itse kriisialueiden jälleenrakennuksessa. [3]

Yhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UNICEFilla on yhteistyötä huippu-urheilijoiden, joukkueiden, sekä yritysten kanssa kehittääkseen järjestön toimintaa ja lisätäkseen järjestön rahoitusta.

Syyskuussa 2006 UNICEF solmi viiden vuoden yhteistyösopimuksen espanjalaisen jalkapallojoukkue FC Barcelonan kanssa. Sopimuksen myötä FC Barcelona maksoi 1,5 miljoonaa euroa vuodessa UNICEFille. Barcelona ja UNICEF jatkavat yhteistyötään edelleen. UNICEFin logo on joukkueen pelipaidoissa, niskaosiossa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun urheiluseura maksoi organisaatiolle nimen käyttämisessä pelipaidassa, eikä toisinpäin. [4]

Olinpaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UNICEFilla on jatkuvassa kriisivalmiudessa neljä strategisesti sijoitettua varastoa: Kööpenhaminassa, Dubaissa, Shanghaissa ja Colonissa. Rokotteet, hätäapuravinto, lääkkeet, huovat, teltat ja muut tarvikkeet toimitetaan avustuskohteisiin kulloinkin lähimpänä olevasta varastosta.

Tutkimuskeskus Innocenti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Innocenti on Italian Firenzessä sijaitseva UNICEFin tutkimuskeskus. Se perustettiin 1988. Taustalla oli tarve saada lisättyä UNICEFin tutkimuskapasiteetin määrää. Tutkimuskeskuksen päätarkoituksena on nostattaa kansainvälistä ymmärrystä lasten oikeuksiin liittyvistä kysymyksistä. Tarkan datan ja tilastoinnin avulla maiden hallituksia on helpompi ohjeistaa lapsen oikeuksien sopimuksen noudattamisessa.

UNICEFin hyvän tahdon lähettiläät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UNICEFin hyvän tahdon lähettiläät ovat julkisuuden henkilöitä, jotka pyrkivät levittämään sanaa Yhdistyneiden kansakuntien lastenapujärjestö UNICEFin tavoitteista.

UNICEFin hyvän tahdon lähettiläinä on toiminut lukuisia julkisuuden henkilöitä kuten Danny Kaye, Peter Ustinov, Audrey Hepburn ja Harry Belafonte. Suomessa UNICEFin hyvän tahdon lähettiläinä toimii muun muassa Axl Smith ja Iina Kuustonen.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katolinen kirkko ja UNICEF ovat kohdanneet erimielisyyksiä. Vatikaani on muutamaan otteeseen vetänyt lahjoituksiaan pois. Taustalla on ollut amerikkalaisen järjestön, American Life Leaguen, kritiikki siitä, että UNICEF on käyttänyt Vatikaanin lahjoituksia rahoittaakseen sterilisaatioita ja abortteja. [5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta UNICEF.