Yhden Kiinan politiikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhden Kiinan politiikka on näkemys, jonka mukaan on olemassa vain yksi Kiinan valtio. Tämän näkemyksen mukaan siis ainoastaan Kiinan kansantasavallan hallitus tunnustetaan Kiinan lailliseksi hallitukseksi. Se ei välttämättä sisällä näkemystä siitä, onko Taiwan osa Kiinan kansantasavaltaa.selvennä Esimerkiksi Euroopan unioni on sitoutunut yhden Kiinan politiikkaan, mutta ylläpitää Taiwanille taloudellisia, kulttuurisia ja teknisiä suhteita ja korostaa, että Taiwanin asemaa ei voi ratkaista ottamatta huomioon taiwanilaisten mielipidettä.[1] Kiinan kansantasavalta vaalii ”yhden Kiinan periaatetta”, jonka mukaan Taiwan on Kiinan kansantasavallan maakunta, jonka tulee yhdistyä Kiinan kansantasavaltaan Yksi maa, kaksi järjestelmää -politiikan mukaisesti. Tämä tarkoittaa sosialistisesta talousjärjestelmästä riippumatonta talousjärjestelmää Hongkongin ja Macaon tapaan.

Myös Kiinan tasavalta (Taiwan) ylläpitää virallisesti yhden Kiinan periaatetta. Kuomintangin diktatuurin aikana Jiang Jieshin hallitessa tämä merkitsi sitä, että Taiwanin olisi pitänyt vallata manner-Kiina takaisin, jolloin valtiollinen yhtenäisyys olisi tavoitettu, ei Kiinan kansantasavallan, vaan Kiinan tasavallan yhteydessä.

Taiwanin demokratisoiduttua Taiwanissa on alkanut elää ajatus, että tavoitellusta yhteydestä manner-Kiinaan luovuttaisiin ja luotaisiin Kiinasta erillinen ”Taiwanin tasavalta”. Tätä ajatusta Kiinan kansantasavalta vastustaa. Vuonna 2006 Kiinan kansantasavalta hyväksyi lain, jonka mukaan Kiinan kansantasavallasta erkaantunut alue voidaan palauttaa sen yhteyteen myös voimatoimin. Tosin Kiinan kansantasavalta korostaa kuitenkin rauhanomaista yhdistymistä.

Käytännössä yhden Kiinan politiikasta on seurannut se, että Kiinan kansantasavalta katkaisee diplomaattisuhteet valtioihin, jotka ovat tunnustaneet Kiinan tasavallan ja ylläpitävät siihen diplomaattisia suhteita. Kiinan tasavalta puolestaan on myöntänyt taloudellista apua harvoille kehitysmaille siksi, että nämä ovat tunnustaneet Kiinan kansantasavallan.

Kiinan kansantasavalta myös pitäämilloin? näyttävästi suhteita yllä oppositioon ajautuneen kuomintangin kanssa järjestämällä vierailuja manner-Kiinaan vastustaakseen Taiwanin liberaalipoliitikkojen hanketta julistaa Taiwan itsenäiseksi.lähde?

Monissa maissa, myös Suomessa, Taiwanin edustus toteutetaan ei-diplomaattisten edustustojen välityksellä. Tämä mahdollistaa kaupallisen yhteydenpidon Taiwaniin, mutta ei aiheuta kaupallis-diplomaattisia vastatoimia Kiinan kansantasavallan osalta, koska ei-diplomaattisen edustautumisen salliminen ei sisällä ajatusta Kiinan tasavallan tunnustamisesta valtioksi.

Postimerkki Koko maa on punainen ilmentää Kiinojen kaksijaon. Postimerkki poistettiin myynnistä välittömästi, koska sen kaivertaja jätti Taiwanin värittämättä punaisella.

Kiinan tasavallasta Taiwaniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 Kiinan tasavallan presidentti Chen Shui-bian jätti jäsenhakemuksen Yhdistyneiden kansankuntien yleiskokoukselle nimellä Taiwan. YK ei hyväksynyt hakemusta ja vetosi vuoden 1971 päätöslauselmaan, jossa Taiwan tunnustettiin osaksi Kiinaa, ja YK:n sitoutumiseen Yhden Kiinan politiikkaan. Aikaisemmin Kiinan tasavalta on pyytänyt jäsenhakemuksensa käsittelyä nimellä Kiinan tasavalta.[2]

Taiwanin hallituksen puolueselvennä on ehdottanut perustuslakia, jossa viittaukset Kiinan tasavaltaan korvataan Taiwanilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. European Union External Action Service: Taiwan and the EU eeas.europa.eu. Arkistoitu 4.3.2018.
  2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/6913020.stm