Yhden Kiinan politiikka

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yhden Kiinan politiikka on näkemys, jonka mukaan on olemassa vain yksi Kiinan valtio. Kiinan kansantasavallan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että Kiinan tasavalta Taiwanilla on vain Kiinan kansantasavallan kapinoiva maakunta, jonka tulee palata takaisin Kiinan valtion yhteyteen liittymällä Kiinan kansantasavallan hallinnon yhteyteen, jolloin sille voidaan taata yksi maa – kaksi järjestelmää -politiikan mukaisesti sosialistisesta talousjärjestelmästä riippumaton talousjärjestelmä Hongkongin ja Macaon tapaan.

Kiinan tasavallassa Kuomintangin diktatuurin aikana Jiang Jieshin hallitessa yhden Kiinan politiikka merkitsi sitä, että Taiwanin olisi pitänyt vallata manner-Kiina takaisin, jolloin valtiollinen yhtenäisyys olisi tavoitettu, ei Kiinan kansantasavallan, vaan Kiinan tasavallan yhteydessä.

Taiwanin demokratisoiduttua Taiwanilla on alkanut elää ajatus luopua valtioteoreettisesta yhteydestä manner-Kiinaan ja julistaa maa itsenäiseksi erilleen manner-Kiinassa valtaa pitävästä Kiinan kansantasavallasta.

Tätä ajatusta Kiinan kansantasavalta vastustaa osoittaen sen myös lainsäädännöllään. 2006 Kiinan kansantasavalta hyväksyi lain, jonka mukaan Kiinan kansantasavallasta erkaantunut alue voidaan palauttaa sen yhteyteen myös voimatoimin. Tosin Kiinan kansantasavalta korostaa kuitenkin rauhanomaista yhdistymistä.

Käytännössä yhden Kiinan politiikasta on seurannut se, että Kiinan kansantasavalta vastustaa maita, jotka ovat tunnustaneet Taiwanin Kiinan valtioksi ja ylläpitävät diplomaattisia suhteita. Kiinan tasavalta puolestaan on myöntänyt taloudellista apua harvoille kehitysmaille siksi, että nämä ovat tunnustaneet Taiwanin Kiinan valtioksi diplomaattisesti.

Kiinan kansantasavalta myös pitää näyttävästi suhteita yllä oppositioon ajautuneen Kuomintangin kanssa järjestämällä vierailuja manner-Kiinaan vastustaakseen Taiwanin liberaalipoliitikkojen hanketta julistaa Taiwan itsenäiseksi ja manner-Kiinasta erilliseksi toiseksi Kiinan valtioksi Kiinan kansantasavallan rinnalle.

Monissa maissa, myös Suomessa, Taiwanin diplomaattinen edustus, käytännössä suurlähetystö, toteutetaan nimellisesti Taipein kaupungin yhteystoimistona. Tämä mahdollistaa kaupallisen yhteydenpidon Taiwaniin, mutta ei aiheuta kaupallis-diplomaattisia vastatoimia Kiinan kansantasavallan osalta, koska Taipein kaupungin yhteystoimiston salliminen ei sisällä ajatusta Kiinan tasavallan tunnustamisesta valtioksi.

Kiinan tasavallasta Taiwaniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2007 Kiinan tasavalta ensimmäistä kertaa pyysi jäsenyyttä Yhdistyneiden kansankuntien yleiskokoukselta nimellä Taiwan. Hakemusta ei otettu käsiteltäväksi. Aikaisemmin Kiinan tasavalta on pyytänyt jäsenhakemuksensa käsittelyä nimellä Kiinan tasavalta.

Taiwanin hallituksen puolue on ehdottanut perustuslakia, jossa Kiinan tasavalta korvataan Taiwanilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.