Yhdeksäs aisti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdeksäs aisti
The Ninth Configuration
Yhdysvaltalaisen DVD-julkaisun kansikuva.
Yhdysvaltalaisen DVD-julkaisun kansikuva.
Ohjaaja William Peter Blatty
Käsikirjoittaja William Peter Blatty
Tuottaja William Peter Blatty
Säveltäjä Barry De Vorzon
Kuvaaja Gerry Fisher
Pääosat Stacy Keach
Scott Wilson
Jason Miller
Ed Flanders
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Levittäjä Lorimar Television (käännä suomeksi)
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 29. helmikuuta 1980
Suomi 3. syyskuuta 1982
Kesto 118 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Yhdeksäs aisti (engl. The Ninth Configuration) on William Peter Blattyn ohjaama elokuva vuodelta 1980. Elokuva perustuu Blattyn omaan romaaniin The Ninth Configuration (tunnetaan myös nimellä Twinkle, Twinkle, Killer Kane).

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat yhdysvaltalaiseen sotilasmielisairaalaan, johon saapuu uusi psykiatri Vincent Kane (Stacy Keach). Hän koettaa kuntouttaa potilaita antamalla näiden toteuttaa psykoottisia kuvitelmiaan eräänlaisen leikkiterapian avulla. Keskeiseksi potilaaksi nousee Billy Cutshaw (Scott Wilson), avaruuslentäjä joka sairastui psyykkisesti juuri ennen kuin hänet oli määrä lähettää Kuuhun.

Brittiläinen elokuvantutkija Mark Kermode on luonnehtinut, että elokuva sisältää ”henkeäsalpaavan sekoituksen filosofiaa, villejä näkymiä, pöyristyttävää suurellisuutta, tikahduttavaa huumoria ja iskevää toimintaa”. Hän mainitsee vertauskohdiksi elokuvat Noiduttu, Shokkikäytävä ja Tuli kulje kanssani.[1]

Vaikka tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Kaliforniaan, elokuva kuvattiin pääosin Unkarissa. Ohjaaja Blatty tekee alussa cameoroolin potilaana, joka tekeytyy lääkäriksi ja vastaanottaa psykiatri Kanen.

Elokuva voitti parhaan käsikirjoituksen Golden Globe -palkinnon, ja se kilpaili myös parhaan elokuvan ja parhaan sivuosanäyttelijän (Scott Wilson) palkinnosta.

Elokuvasta ei tullut suurta yleisömenestystä. Blatty muokkasi elokuvaa useita kertoja vuosien mittaan, ja siitä on julkaistu erimittaisia versioita. Ohjaajan lopullinen versio on julkaistu DVD:nä ja blu-rayna.

Elokuvan lopun baaritappelukohtauksessa kuultavasta tuskanhuuto-äänitehosteesta käytetään nimitystä Howie scream. Sitä on myöhemmin käytetty ainakin elokuvissa Broken Arrow – operaatio erämaassa, Last Action Hero, Face/Off – kahdet kasvot ja Beethovenin toinen, animaatiosarjan Aaaah! Real Monsters aloituksessa sekä useissa videopeleissä. Ääni muistuttaa näin tunnetumpaa Wilhelm-huutoa.[2]

Yhteys Manaajaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blattyn mukaan romaani, johon Yhdeksäs aisti perustuu, on toinen osa hänen uskonnollisesta trilogiastaan, joka käsittelee Jumalan, hyvyyden ja pahuuden teemaalähde?. Hän on luonnehtinut Yhdeksättä aistia ”teologiseksi trilleriksi”lähde?. Romaanitrilogian ensimmäisen osan Manaajan sivuhenkilönä on astronautti, jota Regan varoitti niin ikään Blattyn kirjoittaman Manaaja-elokuvasarjan ensimmäisessä osassa ("You’re going to die up there."). Romaanitrilogian viimeinen osa on Paholaisleegio (1983), joka toimi pohjana elokuvalle Manaaja III.

Sarjan muut osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sight & Sound July 1999.
  2. Mead, Derek: Howie or Wilhelm: What's the Best Stock Scream in Hollywood? Vice. 31.10.2012. Viitattu 11.2.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.