Yhdeksäntoista minuuttia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdeksäntoista minuuttia
Nineteen Minutes
Alkuperäisteos
Kirjailija Jodi Picoult
Kieli englanti
Julkaistu 2007
Sivumäärä 628
Suomennos
Suomentaja Tytti Träff
Kustantaja Karisto
Julkaistu 2008
Sivumäärä 628
ISBN 978-951-23-4964-7
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Yhdeksäntoista minuuttia (engl. Nineteen Minutes) on Jodi Picoultin vuonna 2007 julkaistu romaani. Se oli ensimmäinen Piccoultin teos, joka pääsi ensimmäiselle sijalle The New York Timesin bestseller-listalla. Kirja käsittelee fiktiivistä koulusurmaa ja keskittyy siihen johtaviin tapahtumiin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina alkaa pienessä Sterlingin kaupungissa ja seuraa paikallisten arkipäivää. Kirjan päähenkilöinä ovat muun muassa Josie Cromier, hänen tuomariäitinsä Alex, etsivä Patrick Ducharme, Matt Royston ja Peter Houghton.

Paikallisessa koulussa kuuluu yhtäkkiä kova räjähdys. Kun oppilaat ovat hämmentyneessä tilassa, kuuluu aseen laukauksia. Kaupungin poliisivoimien ainoa etsivä Patrick saapuu kouluun ja löytää ampujan, Peter Houghtonin, pukuhuoneesta Josie Cormierin ja kuolleen Matt Roystoniin kanssa. Josie on šokissa eikä muista mitä on tapahtunut. Ammuskelussa on kuollut kymmenen ihmistä ja haavoittunut yli 19 muuta.

Kirjassa on paljon takaumia, joissa kerrotaan muun muassa Peterin ja Josien olleen hyviä ystäviä. Peteriä kiusattiin usein koulussa ja Josie puolusti häntä. Ystävät kuitenkin erkaantuivat toisistaan ajan kuluessa, kun Josie liittyi suosittujen tyttöjen joukkoon eikä voinut näyttäytyä Peterin seurassa. Toisena vuonnaan lukiossa Josie seurustelee Mattin kanssa, joka oli Peterin kiusaaja.

Kuukautta ennen ampumista Peter ymmärtää, että hänellä on tunteita Josieta kohtaan, ja lähettää tälle sähköpostin, jossa kertoo tunteistaan. Sähköposti joutuu kuitenkin väärin käsiin ja koko koulu saa tietää siitä. Tämä nöyryytys saa Peterin ajattelemaan kostoa.

Ampumisen jälkeen Peter lähetetään vankilaan, samalla kun oikeudenkäynti jatkuu. Silminnäkijöiden kuuleminen viivästyy, koska Peter on myöntänyt tekonsa. Peterin puolustusasianajaja Jordan yrittää vakuuttaa, että Peterin teot johtuivat pahasta kiusaamisesta ja posttraumaattisesta stressistä. Oikeudenkäynnin viimeisessä vaiheessa Josie paljastaa, ettei Mattia tappanut Peter vaan hän. Peter lupasi, ettei hän kerro kenellekään tapahtuneesta, iloisena siitä, että Josie oli puhunut hänelle.

Peter julistetaan syylliseksi kahdeksaan ensimmäisen asteen murhaan ja kahteen toisen asteen murhaan, ja hän saa elinikäisen tuomion. Kuukauden päästä hän tekee vankilassa itsemurhan. Kirjan lopussa, vuoden päästä ammuskelusta, Josie on saanut viiden vuoden tuomion vankilassa avustamisesta. Kirjan aikana Josie ei ole kertaakaan myöntänyt totuutta, vaan hän on toistanut, ettei muista mitään.[1]

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Peter Houghton: Kouluampuja. Josien entinen paras ystävä.
  • Josie Cormier: Teoksen naispäähenkilö. Mattin tyttöystävä ja Peterin entinen paras ystävä.
  • Alex Cormier: Josien äiti, joka oli Peterin oikeudenkäynnin tuomari, ennen kuin Josie kutsuttiin todistajaksi.
  • Patrick Ducharme: Etsivä kaupungin poliisivoimissa, jolle kehittyy suhde Josien äitiin.
  • Matt Royston: Josien poikaystävä ja koulun suosituin poika. Matt on Peterin pahin kiusaaja.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja sai myönteisen vastaanoton kriitikoilta. Esimerkiksi The New York Times ylisti Piccoultin kirjoittamistyyliä kuvaten sitä selkeäksi ja tarkaksi. The Washington Postin arviossa puolestaan kuvailtiin, ettei kirja ole vain trilleri vaan myös vakavaa pohdintaa aikuisten ja lasten suhteista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jodi Picoult: Yhdeksäntoista minuuttia. (Nineteen Minutes). Karisto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.