Yara Suomi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yara Suomi Oy

Kemira GrowHow'n logo.png

Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1920
Toimitusjohtaja Tero Hemmilä
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toimiala kemianteollisuus
Tuotteet lannoitteet ja niihin liittyvät palvelut, eläinrehufosfaatit ja eläinrehuhapot, prosessikemikaalit
Liikevaihto 1,166 mrd. euroa (2006)
Henkilökuntaa 2 489 (31.12.2006)
Kotisivu [1]

Yara Suomi Oy on suomalainen, pääasiassa lannoitteita valmistava yritys. Se oli itsenäinen Kemira GrowHow'n nimellä toiminut pörssiyhtiö, ennen kuin se myytiin norjalaiselle Yara International ASA:lle ja yhtiön nimeksi tuli Yara Suomi Oy.

Yhtiöllä on Suomessa neljä tuotantolaitosta: Harjavallassa, Kokkolassa, Siilinjärvellä ja Uudessakaupungissa. Lisäksi Yaralla on fosfaattikaivos Siilinjärvellä sekä tutkimusasema Vihdin Kotkaniemessä. Työntekijöitä yrityksellä on noin 900.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemira perustettiin vuonna 1920. Kemiran alkuperäinen nimi oli Valtion Rikkihappo- ja Superfosfaattitehtaat, ja sen nimi muutettiin Rikkihappo Oy:ksi vuonna 1961 ja Kemira Oy:ksi vuonna 1972. Kemira-konsernin liiketoiminta laajentui yli 80 vuoden aikana lannoitteiden ja rikkihapon tuotannosta lukuisiin teollisuuskemikaaleihin.

Kemira-konsernin liiketoimintarakennetta uudistettiin 1990-luvulla, ja vuonna 1994 Kemiran liiketoimintayksiköt yhtiöitettiin. Lannoiteliiketoiminnan nimeksi tuli Kemira Agro. Samassa yhteydessä Kemiran osakkeet listattiin Helsingin Pörssiin. 1990-luvun aikana Kemira Agro perusti yhtiöitä Baltian maihin, Puolaan ja Unkariin ja aloitti markkina-asemansa rakentamisen näissä uusissa maissa. Vuonna 1998 Kemira Agro osti BASF:n Euroopan rehufosfaattiliiketoiminnan kaksinkertaistaen näin liiketoimintansa koon. 1990-luvun viimeisten vuosien aikana tehtiin myös investointeja yhteisyrityksiin Lähi-idässä ja Aasiassa.

Vuonna 2004 Kemira Agro Oy irtautui Kemira Oyj:stä, muutti nimensä Kemira GrowHow'ksi ja listautui Helsingin pörssiin. Vuonna 2007 GrowHow'sta tuli maailman suurimman kivennäislannoitteiden tarjoajan, norjalaisen Yara International ASA:n tytäryhtiö. Muutos Yaraksi käynnistyi Suomen valtion myytyä osuutensa Kemira GrowHow'n osakkeista Yaralle. Integraatio varmistui kun Euroopan unionin kilpailuviranomaiset hyväksyivät kaupan.

GrowHow-kaupan arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat tahot[1] kritisoivat GrowHow-kauppaa. Kriitikkojen mukaan itse yhtiö myytiin huomattavalla alihinnalla ja Soklin kaivosvarat annettiin käytännössä ilmaiseksi. Kaupan jälkeen Yaralla oli Suomessa lähes 100 %:n markkinaosuus lannoitteiden kaupassa ja sen sanottiin nostaneen hintoja 28 %.[2] [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.