Yara Suomi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yara Suomi Oy

Kemira GrowHow'n logo.png

Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1920
Toimitusjohtaja Tero Hemmilä
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toimiala kemianteollisuus
Tuotteet lannoitteet ja niihin liittyvät palvelut, eläinrehufosfaatit ja eläinrehuhapot, prosessikemikaalit
Liikevaihto 1,166 mrd. euroa (2006)
Henkilökuntaa 2 489 (31.12.2006)
Kotisivu [1]

Yara Suomi Oy on suomalainen, pääasiassa lannoitteita valmistava yritys. Se oli itsenäinen Kemira GrowHow'n nimellä toiminut pörssiyhtiö, ennen kuin se myytiin norjalaiselle Yara International ASA:lle ja yhtiön nimeksi tuli Yara Suomi Oy.

Yhtiöllä on Suomessa neljä tuotantolaitosta: Harjavallassa, Kokkolassa, Siilinjärvellä ja Uudessakaupungissa. Lisäksi Yaralla on fosfaattikaivos Siilinjärvellä sekä tutkimusasema Vihdin Kotkaniemessä. Työntekijöitä yrityksellä on noin 900.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemira GrowHow'sta tuli itsenäinen yhtiö sen irtauduttua entisestä omistajastaan Kemirasta vuonna 2004. Kemira oli perustettu vuonna 1920 tuottamaan lannoitteita, mutta myöhemmin liiketoiminta laajeni myös muille kemianteollisuuden aloille. Vuonna 1994 lannoiteliiketoiminnasta muodostettiin erillinen liiketoimintayksikkö, Kemira Agro. Vuonna 2003 yksikön nimi muutettiin Kemira GrowHow'ksi.

Vuonna 2004 Kemira muodosti Kemira GrowHow-yksiköstä osakeyhtiön ja jakoi 52,5 % sen osakkeista osinkona osakkeenomistajilleen. Sen jälkeen Kemira Oyj myi 32,6 % Kemira GrowHow Oyj:n osakkeista suomalaisille ja ulkomaisille sijoittajille. Osakemyynnin jälkeen Kemira Oyj omisti 14,9 % ja Suomen valtio 30,0 % yhtiön osakkeista. Toukokuussa 2005 Kemira Oyj myi loput omistamansa Kemira GrowHow'n osakkeet. Valtion osuudeksi jäi edelleen 30,0 %.

Toukokuussa 2007 valtio myi 30 %:n osuutensa Kemira GrowHow:sta norjalaiselle Yara International -yhtiölle. Tämä yhtiö on sittemmin hankkinut valtaosan muista Kemira GrowHow´n osakkeista omistukseensa. [1] Omistusoikeuden muutos aiheutti vuonna 2008 irtisanomisia, kun henkilöstä myyntiorganisaatiossa Uudessakaupungissa ja tuotekehitystä Espoossa saneerattiin. Kauppaan kuului myös Savukoskella sijaitseva Soklin kaivosalue. Keväällä 2008 suomalaisen tytäryhtiön nimeksi tuli Yara Suomi Oy.

GrowHow-kaupan arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat tahot, kansanedustajia myöten[2], ovat kritisoineet GrowHow-kauppaa. Kriitikkojen mukaan itse yhtiö myytiin huomattavalla alihinnalla ja Soklin kaivosvarat annettiin käytännössä ilmaiseksi. Kaupan jälkeen Yaralla oli Suomessa lähes 100 % markkinaosuus lannoitteiden kaupassa ja se nosti hintoja 28 %.[3] [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.