Yaeyama (1889)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yaeyama / 八重山
Yaeyama
Yaeyama
Aluksen vaiheet
Rakentaja Yokosukan laivastontelakka
Kölinlasku kesäkuu 1887
Laskettu vesille maaliskuu 1889
Palveluskäyttöön 15. maaliskuuta 1890
Poistui palveluskäytöstä romutettu 1. huhtikuuta 1911
Tekniset tiedot
Uppouma 1 609 t
Pituus 96,9 m
Leveys 10,5 m
Syväys 4 m
Koneteho 5 630 ihp
Nopeus 20,75 solmua
Miehistöä 200
Aseistus
Aseistus 3 × 4,7″ QF -tykkiä
8 × QF 3 naulan Hotchkiss -tykkiä
2 × 14″ torpedoputkea

Yaeyama (jap. 八重山) oli keisarillisen Japanin laivaston vuonna 1889 vesillelaskettu panssaroimaton risteilijä. Alus romutettiin vuonna 1911.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alus suunniteltiin osana vuoden 1885 hankintoja ranskalaisen Émile Bertinin ohjauksessa sen ollessa samalla ensimmäisiä Bertinin laivanrakennustietämyksen tuotteita Japanissa. Runsaasti tarvikkeita tilattiin kuitenkin ulkomailta, kuten höyrykone Hawthorn Leslie and Companyltä Britteinsaarilta.

Alus tilattiin Yokosukan laivastontelakalta ja sen köli laskettiin kesäkuussa 1887. Alus laskettiin vesille maaliskuussa 1889 ja se valmistui 15. maaliskuuta 1890.[1]

Aluksen kylkikaaret ja -levyt olivat terästä. Se oli varustettu kahdella mastolla, joissa oli parkkitakilointi avustamaan risteilemistä. Aluksen kahteen akseliin oli kytketty kumpaankin oma compound-höyrykone, joiden tarvitseman höyryn tuottivat kuusi kattilaa. Kattiloiden hormit oli supistettu yhteen savuhormiin.

Pääaseistuksena oli kolme 4,7 tuuman pikatykkiä ja apuaseina kahdeksan kolmen naulan Hotchkiss-tykkiä. Lisäksi aluksella oli kaksi kannelle asennettua torpedoputkea.

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alus osallistui ensimmäiseen Kiinan–Japanin sotaan suojaten joukkojenkuljetuksia Koreaan sekä Port Arthurin maihinnousua. Sen jälkeen alus partioi Keltaisellamerellä ja osallistui Weihaiwein taisteluun. Vuonna 1895 alus suojasi Taiwanin maihinnousua sekä tulitti 13. lokakuuta Takowin rannikkolinnaketta. Aluksen päällikkö aiheutti 21. lokakuuta diplomaattisen selkkauksen pysäyttäessään kansainvälisillä vesillä brittiläisen rahtialus Thalesin, joka oli lähtenyt edellisenä päivänä Taiwanilta kyydissään 800 matkustajaa. Sotatoimien päätyttyä alus siirrettiin reserviin.

Boksarikapinan alettua alus palautettiin palvelukseen ja se määrättiin suojaamaan japanilaisjoukkojen maihinnousua ja Tianjinin satamakaupungin valtausta. Alus ajoi myrskyssä karille 11. toukokuuta 1902 Nemuronlahdella, eikä sitä saatu nostettua ennen kuin 1. syyskuuta. Alus viipyi Yokosukan laivastontelakalla korjattavana aina kesäkuuhun 1903 saakka. Telakalla aluksen lokomotive-tyyppiset kattilat vaihdettiin kahdeksaan Niclausse-kattilaan ja samalla alukselle lisättiin toinen savuhormi.

Venäjän–Japanin sodassa alus osallistui Port Arthurin taisteluun ja sataman sulkemiseen. Huolimatta aluksen vanhanaikaisuudesta ja pienestä koosta se osallistui Keltaisenmeren taisteluun sekä Tsushiman meritaisteluun ja japanilaisjoukkojen maihinnousuun Sahalinille, missä sen suuri nopeus oli tarpeen tärkeiden viestien kuljettamiseksi. Radiolaitteiden yleistyessä yhteysalusten tarve väheni laivastossa, ja alus siirrettiin erilaisten kattiloiden testaamiseen. Yaeyama poistettiin alusluettelosta 1. huhtikuuta 1911, ja se romutettiin.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Japanese cruiser Yaeyama

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gardiner, Robert (toim.): Conway’s All the World’s Fighting Ships 1860–1905. Lontoo: Conway Maritime Press, 2002. ISBN 0-85177-133-5. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nishida, Hiroshi: Yaeyama cruiser homepage2.nifty.com. Arkistoitu 29.1.2013. Viitattu 15.9.2016. (englanniksi)