Kodi

Wikipedia
Ohjattu sivulta Xbox Media Center
Loikkaa: valikkoon, hakuun
XBMC:n aloitusnäkymä.

Kodi Entertainment Center (aiemmin tunnettu nimellä XBMC) on avoimen lähdekoodin MPlayer-pohjainen mediasoitin Microsoftin Xbox -pelikonsolille jota voidaan käyttää muun muassa median toistamiseen kiintolevyltä tai CD/DVD-levyltä. Myös median ”streamaaminen” eli verkon yli toistaminen PC:n kiintolevyltä onnistuu. Ohjelmaa ei jaella binääreinä virallisesti, koska kääntämiseen tarvitaan Microsoftin XDK (Xbox Development Kit), jota ei laillisesti ole saatavilla tavalliselle käyttäjälle. Binäärit voi kuitenkin pienellä vaivalla etsiä esimerkiksi vertaisverkoista. Tavallisille käyttäjille kuitenkin tarjotaan Xbox Media Centerin sivuilla versioita Windowsille, Mac OS X:lle ja Linuxille.

Toistettavat formaatit ovat muun muassa MPEG 1/2, DivX/XviD, WMV, WMA, RealMedia, Quicktime, MP3, FLAC, WavPack, AAC, JPEG, GIF, BMP ja h.264. Äänten toistamiseen käytetään nimenomaan XBMC:tä varten tehtyä PAPlayeria (Psycho-acoustic Audio Player)[1] ja videoiden toistoon vastaavasti avoimen lähdekoodin MPlayeria[2]. DVD-toistoa varten oma soittimensa joka on rakennettu libcss:n, libdvdnavin ja muiden avointen kirjastojen ympärille.[3] Toiminnallisuutta voi laajentaa Python-skripteillä, joilla voi esimerkiksi lukea RSS-syötteitä, ladata torrentteja tai vaikkapa katsella videoita YouTubesta.

Kodi Entertainment Centeriä voidaan käyttää Xboxissa kahdella eri tavalla:

  1. Xboxin emolevylle asennetaan modpiiri joka ohittaa Xboxin alkuperäisen biosin ja korvaa sen ”modibiosilla”.
  2. Toinen tapa on ns. softamodaaminen jossa Xbox ”murretaan” ohjelmallisesti käyttäen eräissä pelien tallennusten käsittelyprosesseissa ilmenneitä ohjelmointivirheitä (yleensä puskurin ylivuotovirhettä).

Ohjelman versio 8.0, koodinimeltään Atlantis, julkaistiin 14. marraskuuta 2008. [4] Uusina ominaisuuksina oli muun muassa uusi PM3.HD ulkoasu joka tulee Project Mayhem III:n rinnalle XBMC:ssä ja Mac OS X-versio sisältää integroinnin iTunesin ja iPhoton kanssa. Lisäksi Atlantiksen julkaisun yhteydessä julkaistiin XBMC Live joka on Ubuntu Mobile linux-jakelupakettiin perustuva Live CD XBMC:n kokeiluun. [5]

Kodi:lla on myös rajoitteensa. Koska Xboxin CPU on vain 733 MHz:n kellotaajuudella käyvä Intel Celeron, ei teräväpiirtotarkkuuksisten videoiden toisto suju ongelmitta. Lisäksi h.264-videoiden toisto on vaikeaa jo pienemmilläkin resoluutioilla, varsinkin jos käytössä on videon laatua parantava jälkikäsittely.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]