X-No-Archive

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

X-No-Archive on uutisryhmäviesteissä käytettävä otsake, jolla estetään viestiä tallentumasta esimerkiksi Googlen arkistoon.

Se on suunniteltu noudattamaan uutisryhmissä käytettävää viestiotsakeprotokollaa. Normaalien perusotsakkeiden lisäksi (kuten Path:, From:, Subject:, ja Date:), uutisryhmäohjelmat antavan käyttäjälle mahdollisuuden lisätä omia ylimääräisiä otsakkeita viestiin. Nämä ylimääräiset otsakkeet aloitetaan merkkijonolla X-, jotta uutisryhmäpalvelimet ja uutisryhmäohjelmat osaavat ohittaa ne.

X-No-Archive otetaan käyttöön lisäämällä se otsakkeisiin seuraavassa muodossa:

X-No-Archive: Yes

Tämä voidaan myös kirjoittaa viestin ensimmäiselle riville, jos käyttäjällä ei ole mahdollisuutta muokata viestin otsakkeita. Tällöin seuraava rivi pitää jättää tyhjäksi ja aloittaa varsinaisen viestin kirjoittaminen vasta kolmannelta riviltä. Kaikki järjestelmät eivät tosin välttämättä tällöin huomioi tätä.

X-No-Archive-otsakkeen käyttö alkoi vuonna 1995, kun DejaNews aloitti toimintansa. DejaNews oli ensimmäinen suuren mittaluokan kaupallinen hanke, jonka tarkoitus oli arkistoida suuria osia Usenetin viesteistä. Useita uutisryhmäkirjoittelijoita kuitenkin huolestutti heidän oma yksityisyytensä, joten DejaNews lupasi jättää X-No-Archive-otsakkeella merkityt viestit arkistoimatta.

Kun Google osti DejaNewsin, se kunnioitti X-No-Archive-protokollaa. Vuoden 2005 alusta Google muutti uutisryhmäarkistonsa Google Groupsin toimintaa niin, että X-No-Archiven sisältävä viesti tallennetaan palveluun kuudeksi päiväksi, minkä jälkeen se poistetaan.

Monet suositut uutisryhmäohjelmat kuten Forté Agent sisältävät mahdollisuuden lisätä kaikkiin viesteihin X-No-Archive-otsakkeen käyttäjän niin halutessa.