World of Warcraft

Wikipedia
Ohjattu sivulta Wowhead
Loikkaa: valikkoon, hakuun
World of Warcraft
World of Warcraft.jpg
Kehittäjä Blizzard Entertainment[1]
Julkaisija Blizzard Entertainment[2]
Versio 6.1 ("Garrisons Update")
24.2.2015
Lisäosa: Warlords of Draenor
(14. marraskuuta 2014)
Julkaisupäivä 23. marraskuuta 2004[1][3]
Lajityyppi Fantasia, MMORPG[3]
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus BBFC: PG[4]
ESRB: 13+[1]
PEGI: 11+ Suomessa,
12+ muualla Euroopassa[5]
Alusta Windows[5], OS X[5]
Hinnoittelutapa Kertamaksu ja kuukausimaksu
Jakelualusta CD, DVD, Verkosta ladattava
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

World of Warcraft (lyhennettynä WoW) on Blizzard Entertainmentin kehittämä Warcraft-pelisarjaan perustuva massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli (MMORPG). Tapahtumat sijoittuvat pelisarjan keskeisimpään maailmaan, Azerothiin, noin neljä vuotta edellisen Warcraft-pelin Warcraft III: The Frozen Thronen tapahtumien jälkeen.[6] Peli julkaistiin Warcraft-pelisarjan 10-vuotispäivänä 23. marraskuuta 2004.[1]

Peliin on julkaistu viisi lisäosaa, joista ensimmäinen, The Burning Crusade, julkaistiin 16. tammikuuta 2007.[7] Toinen lisäosa, Wrath of the Lich King, julkaistiin 13. marraskuuta 2008.[8] Kolmas lisäosa, Cataclysm, julkaistiin 7. joulukuuta 2010.[9] Neljäs lisäosa, Mists of Pandaria julkaistiin 25. syyskuuta 2012.[10] Viides lisäosa, Warlords of Draenor julkaistiin 13. marraskuuta 2014.[11] World of Warcraftin pelaamisesta veloitetaan kuukausimaksu. Pelin ensimmäisen osan mukana pelaaja saa 30 päivää peliaikaa, jonka jälkeen sitä voi ostaa lisää muun muassa luottokortilla tai kaupoista ostettavilla 60 päivän peliaikaan oikeuttavilla Game Card -korteilla.[12][13]

World of Warcraftilla on yli 57 miljoonaa pelaajaa[14] ja se on tällä hetkellä maailman pelatuin MMORPG.[14]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

World of Warcraftin maailmassa pelaaja voi asettua joko Liittouman tai Lauman puolelle.[15] Kummallakin puolella on omat rotunsa (engl. race),[15] joille on kirjoitettu myös laaja taustatarina. Rodun valinta vaikuttaa aloituspaikkaan ja joihinkin taitoihin, mutta peli ei muutu kovin olennaisesti eri roduilla pelatessa. Rodun valinnan jälkeen valitaan omalle hahmolle hahmoluokka, nimi ja ulkonäkö.

Liittouman rodut ovat ihminen, yöhaltia, kääpiö, maahinen, draenei[15] ja worgen[16]. Lauman rodut ovat örkki, taureeni, epäkuollut, peikko, verihaltia[15] ja hiisi [16]. Lisäksi on pandareeni, kummallekin puolelle sopiva rotu.[17]

Pelin eteneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot saavat kehittyessään useita erilaisia kykyjä ja taitoja,[18] jotka vaikuttavat pelaamiseen huomattavasti. World of Warcraftissa on paljon erilaisia toimintoja, jotka esitellään pelaajalle tämän noustessa korkeammalle tasolle (engl. level). Esimerkiksi tasolla 10 pelaaja pystyy osallistumaan Liittouman ja Lauman välisiin taisteluihin Warsong Gulch -taistelukentällä.[19] Pelaaja voi käydä läpi instanssi-luolastoja tasolta 10 alkaen[20] ja tasolla 15 pelaajalle avautuu mahdollisuus etsiä niihin automaattisesti toisia pelaajia[21].

Suurin osa World of Warcraftin peluusta liittyy tehtävien tekemiseen, joita saa pelin NPC-hahmoilta. Tehtävästä saa usein palkinnon, joka voi olla esimerkiksi rahaa tai esineitä. Lisäksi lähes kaikista tehtävistä saa kokemuspisteitä (engl. experience points tai lyhyemmin xp). Tehtävillä selvennetään myös pelin juonta.[22] Suuri osa tehtävistä on niin kutsuttuja ketjutehtäviä, joissa tehtävä jatkaa samaa tarinaa kuin edellinen. Tehtävät saattavat olla muun muassa erilaisten esineiden ja aineiden keräilyä, paikkojen etsimistä, tietylle henkilölle puhumista, tietyssä paikassa käymistä tai tiettyjen vihollisten tappamista. Pelata voi myös yksin, mutta halutessaan pelaaja voi muodostaa ryhmän toisten pelaajien kanssa ja suorittaa tehtäviä, jotka yksin pelatessa olisivat liian haastavia. Ryhmässä pelatessa pelaaja ottaa usein tietyn roolin asioiden onnistumiseksi. Pelissä voi perustaa myös killan, johon voi kutsua ystäviä, suunnitella oman vaakunan ja ostaa oman kiltapankin. Kiltalaiset saavat uusia kykyjä ja he voivat myös ostaa erilaisia palkintoja. Monien palkintojen ostamiseksi kiltalainen tarvitsee kuitenkin myös mainetta killalle.

Kun hahmo kuolee, siitä tulee haamu lähimmälle hautuumaalle.[23] Toiset pelaajat voivat herättää muita pelaajia henkiin, kahdella pelin hahmolla on myös mahdollisuus ylösnousuun, jolloin toinen voi antaa jollekin toiselle pelaajalle väliaikaisen ylösnousemisen kyvyn.[23] Pelaajan kuollessa hänen käyttämänsä esineet alkavat hajota[23] ja näin ollen vaatia korjausta, jonka tietyt NPC-hahmot voivat suorittaa rahaa vastaan. Jos hahmon ruumis on paikassa, johon ei pääse tai jos pelaajalla on jokin muu syy, on mahdollista käyttää hautuumaalla olevaa Spirit Healer -NPC-hahmoa elvyttämään hahmo.[23].

Hahmoluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmon luonnissa pelaaja valitsee hahmoluokan (engl. class). Tässä vaiheessa hän voi vaikuttaa siihen, mitä roolia haluaa pelata. Hahmoluokkia on pelissä yksitoista, ja ne ovat kummankin puolen käytettävissä. Myös rodut (engl. race) vaikuttavat hahmoluokan valintaan, sillä kaikki hahmoluokat eivät ole jokaisen rodun käytettävissä. Pelaaja voi muokata hahmoluokkansa kykyjä ja ominaisuuksia taitopisteillä (engl. talents). Pelaajan tulee erikoistua tiettyyn kykypuuhun, joita jokaisella hahmoluokalla on kolme, paitsi druideilla neljä. Kykypuun valinta vaikuttaa suuresti hahmon pelattavuuteen ja siihen, minkä roolin hahmo voi tällöin ryhmässä ottaa. Nykyinen hahmojen tasokatto on 100.

World of Warcraftin pelihahmoja Warsong Gulch Battlegroundin edustalla.

Druidi (engl. druid) on hyvin monipuolinen hahmoluokka, sillä se voi asettua mihin tahansa pelin taistelurooleista.[24] Druidin rooli riippuu käytössä olevasta taitopuusta. Druidin pelaaminen perustuu hahmon olomuodon vaihtamiseen tilanteen mukaan, jolloin hahmon päätehtävä muuttuu muotoa vastaavaksi.[24] Druidi voi muuttaa ulkomuotonsa esimerkiksi fyysistä vahinkoa hyvin kestäväksi karhumuodoksi (engl. Bear form)[24], kovaa vahinkoa tekevään kissamuotoon (engl. Cat Form), nopeaan lentävään lintumuotoon (engl. Flight Form) tai taikoja tekevään pöllömuotoon (engl. Moonkin Form).

Metsästäjä (engl. hunter) on puolestaan fyysistä vauriota etäisyydeltä aiheuttamaan painottunut hahmoluokka. Metsästäjä on erikoistunut mm. jousien ja tuliaseiden käyttöön. Metsästäjä pystyy kesyttämään itselleen lemmikin pelin pedoista ja käyttämään sitä esimerkiksi sitoakseen vastustajansa lähitaisteluun. Lemmikeillä itsellään on myös erilaisia taitoja. Lisäksi metsästäjät voivat ansoittaa maastoa.

Taikuri (engl. mage) on vauriota etäisyydeltä aiheuttamaan painottunut hahmoluokka. Maagilla on käytettävissään runsaasti loitsuja aina tulesta ja jäästä salaisiin voimiin (engl. Arcane Magic). Vaurioloitsuilla maagit voivat joko keskittyä vahingoittamaan yksittäistä vihollista tai jopa kaikkia tietyllä alueella olevia vihollisia. Taikuri tekee pelissä suurta vauriota, mutta sen heikkous on huono kestävyys.

Paladiini (engl. paladin) on hybridiluokka, joka voi kykypuun valinnoilla toimia parantajana, vahingon tuottajana tai vastaanottajana eli tankkina. Raskaasti haarniskoituneina paladiinit ovat pelin sitkeähenkisimpiä hahmoja erityiskykyjensä ansiosta, joilla he voivat esim. muuttaa itsensä väliaikaisesti vahingoittumattomaksi tai loihtia erittäin voimakkaan parannustaian.

Pappi (engl. priest) on hahmoluokka, jolla on kaksi tehtävää, vahingon tekeminen tai parantaminen. Papilla on käytössään myös tehokkaita vihollisten hallintataikoja (engl. crowd control, lyh. engl. CC), jotka tekevät vihollisen hetkellisesti puolustuskyvyttömäksi, esimerkiksi kontrolloimalla vihollisen mieltä.

Roisto (engl. rogue) voi tiirikoida lukkoja sekä varastaa esineitä tai rahaa NPC-vastustajilta. Roiston tärkein ominaisuus on hiipimiskyky (engl. Stealth), joka on myös joidenkin taitojen edellytys. Roisto on heikko joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi, mutta sen hyvinä puolina pidetään piiloutumis- ja salamannopeita lähitaistelutaitoja. Yksi roiston hyödyllisistä taidoista on myrkkyjen käyttö.

Shamaani (engl. shaman) osaa parantaa, tehdä vahinkoa lähitaistelussa ja myös tehdä kauemmas ulottuvia vahinkoloitsuja. Shamaanin tärkeimpiä taitoja ovat toteemit (engl. totem). Niiden avulla shamaani voi saada itselleen tai tuoda ryhmäänsä parannusta tai manaa, parantaa lähitaisteluvoimaansa, parantaa puolustusta ja maagisia voimia ja tuoda lisää tuhovoimaa. Shamaani pystyy herättämään muita pelaajia henkiin ja ainoana pelattavana hahmoluokkana suorittamaan uudelleensyntymän käyttämällä erityistä Ankh-avainta.

Manaaja (engl. warlock) on maagista pimeiden voimien vauriota etäisyydeltä aiheuttamaan painottunut hahmoluokka. Manaajat ovat keskittyneet pimeisiin voimiin kuten demoneihin ja kirouksiin. Manaajan erikoisuus on kyky imeä muilta hahmoilta elinvoimaa, ja he pystyvät muuntamaan omaa elinvoimaansa manaksi. Apureinaan manaajat käyttävät erilaisia demoneita. Manaajan aiheuttama vaurio perustuu voimakkaisiin kirouksiin, jotka aiheuttavat vastustajille vahinkoa ajan kuluessa, sekä demonien apuun.

Soturin (engl. warrior) kykypuut keskittyvät kahteen tehtävään, vahingon aiheuttamiseen tai vahingon vastaanottamiseen. Soturi on paladiinin ja kuolonritarin ohella fyysisesti kestävin hahmoluokka, johtuen kyvystä käyttää raskasta levypanssaria. Soturit ovat kestäviä myös vahingontekoroolissa. Soturien kyvyt perustuvat raivoon, joka kasvaa taistelun edetessä.

Kuolonritari (engl. death knight) on Wrath of the Lich King -lisäosassa ilmestynyt pelin ensimmäinen sankarihahmoluokka. Muista hahmoluokista poiketen kuolonritariin tarvitaan jo ennestään käytössä oleva hahmo, jonka taso on vähintään 55. Kuolonritari voi toimia samoissa rooleissa kuin soturi. Kuolonritari on fyysisesti voimakas ja on tarkoitettu käyttämään levypanssaria. Kuolonritari on lähitaistelija, mutta kykenee myös loitsimaan. Nämä ovat hyvin usein rutto- tai tautityyppisiä loitsuja. Yksi kuolonritarin kyvyistä on epäkuolleen apurin (engl. Ghoul) nostattaminen.

Munkki (engl. monk) on Mists of Pandaria -lisäosassa ilmestynyt hybridiluokka. Heidän taitonsa perustuvat joko aseiden kera tai ilman niitä toimiviin taistelulajeihin. Munkit ammentavat voimaa chi-energiasta. He pystyvät sekä vahingoittamaan vastustajia että puolustamaan tai parantamaan muita. [25]

Luolasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on laaja kirjo niin kutsuttuja luolastoja. Näitä on kahta eri lajia: normal dungeon -luolastot on tarkoitettu 15–85-tasoisille hahmoille ja heroic dungeon -luolastot yli 70-tasoisille pelaajille. Heroic-luolastot ovat haasteellisempia kuin normaalit. Luolastoissa on yleensä useita voimakkaita vihollisia, jotka pudottavat kuollessaan harvinaisia esineitä. Jokainen itsenäinen pelaajien joukko saa käyttöönsä oman luolaston, jossa voi edetä haluamallaan tavalla. Usein luolastoihin liittyy myös tehtäviä, joiden palkinnot ovat huomattavasti parempia kuin tavallisten tehtävien. Myös kokemuspisteitä tulee runsaasti, sillä luolastoissa on paljon vihollisia, jotka ovat niin kutsuttuja ”elitejä”. Nämä ovat huomattavasti normaaleja vihollisia voimakkaampia. Instanssiryhmä (instance group) koostuu normaalisti viidestä pelaajasta ja kolmesta eri roolista. Rooleja ovat DPS (mikä tahansa hahmoluokka), Healer (pappi, druidi, munkki, paladiini tai shamaani) ja Tank (paladiini, druidi, munkki, soturi tai kuolonritari). DPS (damage per second)-rooli tarkoittaa vihollisten vahingoittamista. Healer tarkoittaa parantajaa, joka voi kyvyillään suojella ja parantaa ryhmän jäseniä. Tank-roolin pelaajan työnä on kerätä vihollisten iskut itseensä.

Taistelukentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelukentät (engl. battleground) ovat Lauman ja Liittouman PvP-taistelupaikkoja. Taistelukentät ovat suosittuja paikkoja honor-pisteiden keräämiseen. Taistelukentillä myös kerätään erilaisille ryhmille ja liittoutumille mainetta, joka oikeuttaa ostamaan erilaisia tavaroita näiden ryhmien kauppiailta. Moniin taistelukenttiin liittyy taistelun aikana suoritettavia tehtäviä, joista saa yleensä pieniä määriä mainetta kyseiselle taholle.

Jokaiselle vuoden päivälle on oma päivittäinen taistelu (Daily-BG), jonka suorittamalla pelaajat saavat ylimääräisiä kunnia- ja areenapisteitä. Lisäksi jokaiselle kuukauden viikonlopulle (Call to Arms) on määrätty erityinen taistelukenttä, jolla taistelemisesta saa ylimääräisiä honor-pisteitä.

Ammatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

World of Warcraftissa jokainen hahmo voi ottaa kaksi ensisijaista ammattia (engl. primary profession), ja kaikki toissijaiset ammatit (engl. secondary profession). Ensisijaiset ammatit liittyvät joko materiaalien keräämiseen tai tavaroiden luomiseen. Ensisijaisia ammatteja ovat malmien louhinta (engl. mining), nahkojen nylkeminen (engl. skinning), alkemia (engl. alchemy), Takominen (engl. blacksmith), kaivertaminen (engl. inscription), lumoaminen (engl. enchanting), jalokivi työt (engl. jewelcrafting), nahkatyöt (engl. leatherworking), insinööritaidot (engl. engineering), yrttien kerääminen (engl. herbalism) ja räätälöinti (engl. tailoring). Toissijaiset ammatit ovat arkeologia (engl. archeology), ensiapu (engl. first aid), kalastus (engl. fishing), Ratsastus (engl. riding) ja ruoanlaitto (engl. cooking).

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotikaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

World of Warcraftissa jokaisella rodulla on oma historiantäyteinen kotikaupunkinsa. Näitä kaupunkeja on kaksitoista, joista yksi on lähes hylätty ja toinen rakennettu uudeksi pääkaupungiksi aiemman tuhouduttua. Worgenien Gilneas (engl. Gilneas City) on suurimmalta osin hylätty sotien jäljiltä, ja hiisien alkuperäinen kaupunki Alakaivos (engl. Undermine) hautautui laavaan. Jokaisessa pääkaupungissa on huutokauppa, joka on yhteydessä muihin huutokauppoihin. Kotikaupunkien lisäksi huutokauppa on Gadgetzan-, Booty Bay- ja Everlook-kaupungeissa, jotka ovat molempien osapuolien käytössä (nämä eivät kuitenkaan ole yhteydessä osapuolten omiin huutokauppoihin, vaan ovat niin sanottuja neutraaleja huutokauppoja). Pelissä on myös kaksi suurta neutraalia kaupunkia, Northrendin Dalaran ja Ulkomaiden Shattrath. Niissä vallitsee rauha (engl. sanctuary) Lauman ja Liittouman välillä. Taisteleminen näissä kaupungeissa on pääosin estetty, tosin Dalaranin viemäriverkostossa on areena, jossa taisteleminen on kuitenkin mahdollista.

Liittouma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Myrskytuuli (engl. Stormwind): Suurin Ihmisten kaupungeista, joka sijaitsee Elwynnin Metsässä.
 • Rauta-ahjo (engl. Ironforge): Dun Moroghin vuoristossa sijaitseva vuoren sisään rakennettu kääpiöiden ja maahisten kaupunki.
 • Darnassus: Nykyisen Elämän Puun, Teldrassilin, oksilla sijaitseva yöhaltioiden kaupunki.
 • Exodar: Azuremystin saarella sijaitseva draeneiden kaupunki. Entinen avaruusalus.
 • Gilneas (tai myös Harmaaharjan Kaupunki (engl. Greymane City)): Samannimisessä kuningaskunnassa sijaitseva worgenien kaupunki.
 • Seitsemän Tähden pyhäkkö (engl. Shrine of Seven Stars): Osa Ikuisten kukintojen laakson (engl. Vale of Eternal Blossoms) pääkaupunkia, Mogu'shanin palatsia. Liittouman tukikohta Pandariassa.
 • Myrskysuoja (engl. Stormshield): Ashranin eteläosissa sijaitseva Liittouman tukikohta menneisyyden Draenorissa.

Lauma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Orgrimmar: Durotarin karuissa maisemissa sijaitseva örkkien ja peikkojen rakentama suurkaupunki.
 • Ukkosjyrkänne (engl. Thunder Bluff): Mulgoressa olevien pöytävuorien päälle rakennettu taureenien kaupunki.
 • Alakaupunki (engl. The Undercity): Tirisfalin Aukiolla (engl. Tirisfal Glades) entisen Lordaeronin kaupungin raunioiden alapuolella sijaitseva epäkuolleiden pahamaineinen kaupunki, jossa aikoinaan vallitsi rutto.
 • Hopeakuun kaupunki (engl. Silvermoon City): Eversong Woodsissa sijaitseva verihaltioiden puoliksi Vitsauksen (engl. Scourge) epäkuolleiden invaasiosta tuhoutunut kaupunki.
 • Pilssiveden satama (engl. Bilgewater Harbor): Alakaivoksessa ennen asuneiden hiisien uusi satamakaupunki Azsharassa.
 • Kahden Kuun pyhäkkö (engl. Shrine of Two Moons): Osa Ikuisten kukintojen laakson pääkaupunkia, Mogu'shanin palatsia. Lauman tukikohta Pandariassa.
 • Sotakeihäs (engl. Warspear): Ashranin pohjoisosissa sijaitseva Lauman tukikohta menneisyyden Draenorissa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 92%[26]
Metacritic 93%[27]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com A[28]
Edge 9/10[29]
Eurogamer 8/10[30]
Game Informer 9.5/10[31]
GamePro 4.5/5[32]
GamesMaster 93%[29]
GameSpot 9.5/10<[33]
GameSpy 5/5 tähteä[34]
IGN 9.1/10[35]
PC Gamer UK 94%[29]

World of Warcraft sai hyvän vastaanoton maailmanlaajuisesti julkaisunsa aikaan.[27] Peliä kohtaan oli suuret ennakko-odotukset ennen julkaisua.[36] Vaikka peli seuraa samanlaista mallia ja käyttää samanlaisia konsepteja kuin monet muut roolipelit,[33][28] niin pelin tapa vähentää katkoja ja odotusta oli pelaajien mieleen.[34] Hyvä esimerkki on pelaajan kuolema: joissain MMORPG-peleissä pelaaja saa suuren rangaistuksen hahmon kuolemasta, kun taas World of Warcraftissä hahmo toipuu nopeasti ja pystyy jatkamaan pelaamista nopeasti.[33] Taistelu oli toinen osa-alue, josta odottelua ja taukoja oli vähennetty.[34] Arvostelijoiden mielestä nämä muutokset tekivät pelin miellyttäväksi niille, jotka halusivat pelata vain vähän aikaa kerrallaan,[34] mutta silti saada hyvän pelikokemuksen.[35] Myös nopea kokemuspisteiden kerääminen sai kriitikoiden keskuudessa kiitosta.[33]

Lisäosat ja uudelleenjulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Syksyllä 2007 pelin tavallinen versio muuttui yhden DVD-levyn sisältäväksi myyntipakkaukseksi. Lokakuussa 2007 julkaistiin myös pelin uusille aloittajille suunnattu World of Warcraft: Battle Chest, joka sisältää sekä alkuperäisen World of Warcraftin että lisäosan The Burning Crusade kahdella DVD-levyllä. Mukana tulee myös Bradygamesin julkaisemat strategiaoppaat molempiin peleihin.

Muut mediat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

World of Warcraftista on julkaistu myös erilaisia oppaita, esimerkiksi World of Warcraft Atlas, World of Warcraft Bestiary, Bradygamesin julkaisema yli 400-sivuinen opas World of Warcraft: Official Strategy Guide ja myös toinen lähes yhtä pitkä opas The Burning Crusade: Official Strategy Guide lisäosan maailmasta. Pelistä tehtyihin lisätuotteisiin lukeutuvat laaja lautapeli World of Warcraft: The Board Game sekä keräilykorttipeli World of Warcraft: Trading Card Game.

World of Warcraftista on tehty myös 25-osainen sarjakuva, joka on julkaistu Suomessa 12 lehteen tiivistettynä. Sarjakuvan tarinan ensimmäinen puolisko kertoo Myrskytuulen kuninkaan, Varian Wrynnin, paluusta ja toinen puolisko kertoo Med'anista, Garona Puoliörkin ja Medivhin pojasta.

Wowhead on World of Warcraft -peliä koskeva tietokanta. Sivusto aloitti toimintansa pelkkänä taitolaskurina. Tietokanta päivittyy pelaajien pelimaailmassa tekemien toimien perusteella. Tieto välittyy sivuston tietokantaan automaattisesti tietokoneohjelman kautta. Wowhead toimi betatestaus vaiheessa 4. huhtikuuta - 25. kesäkuuta 2006.[37]

World of Warcraftia käsiteltiin South Park -animaatiosarjan 10. tuotantokauden kahdeksannessa osassa Make Love, Not Warcraft, joka toteutettiin yhteistyössä Blizzardin kanssa. Jakso voitti Emmy-palkinnon parhaana alle tunnin pituisena animaatiosarjan jaksona vuonna 2007[38], ja sen mukaan on nimetty pelissä esiintyvä samanniminen saavutus (engl. achievement).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Xfire - World of Warcraft - Details (englanniksi) Viitattu 21. kesäkuuta 2010.
 2. Carless, Simon: The Activision/Blizzard Merger: Five Key Points Gamasutra. 3.12.2007. Viitattu 29.12.2010. (englanniksi)
 3. a b Blizzard Entertainment - Games - World of Warcraft (englanniksi) Viitattu 21. kesäkuuta 2010.
 4. British Board of Film Classification - World of Warcraft Viitattu 19.08.2010. (englanniksi)
 5. a b c Pegi
 6. WARCRAFT HISTORY: Timeline Blizzard Entertainment. Viitattu 28.12.2010. (englanniksi)
 7. Ristiretken käynnistymistä juhlitaan Helsingissä MikroBitti. Viitattu 28.12.2010. (suomeksi)
 8. World of Warcraft®: Wrath of the Lich King™ Shatters Day-1 Sales Record 20.11.2008. Blizzard Entertainment. Viitattu 28.12.2010. (englanniksi)
 9. WORLD OF WARCRAFT®: CATACLYSM™ SHATTERS PC-GAME SALES RECORD 13.12.2010. Blizzard Entertainment. Viitattu 28.12.2010. (englanniksi)
 10. Blizzard Entertainment:Press Releases
 11. a b Warlords of Draenor™ Launches 11/13—Watch the Cinematic & Lords of War: Part 1 Now! - World of Warcraft
 12. World of Warcraft - General F.A.Q. (englanniksi) Viitattu 21. kesäkuuta 2010.
 13. World of Warcraft - Game Card Information (englanniksi) Viitattu 21. kesäkuuta 2010.
 14. a b [1] (englanniksi)
 15. a b c d World of Warcraft Community Site - Info - Races Viitattu 19.08.2010. (englanniksi)
 16. a b World of Warcraft Community Site - Cataclysm - Features Viitattu 19.08.2010. (englanniksi)
 17. Meet the Pandaren - Game - World of Warcraft
 18. World of Warcraft Community Site - Info - Basics - Characters Viitattu 19.08.2010. (englanniksi)
 19. Wowhead - Warsong Gulch Viitattu 19.08.2010. (englanniksi)
 20. Wowhead - Ragefire Chasm Viitattu 19.08.2010. (englanniksi)
 21. WoW.com - Blood Pact: Leveling up through the Dungeon Finder tool Viitattu 19.08.2010. (englanniksi)
 22. World of Warcraft Community Site - Info - Basics - Quests Viitattu 19.08.2010. (englanniksi)
 23. a b c d World of Warcraft Community Site - Info - Basics - Death Viitattu 19.08.2010. (englanniksi)
 24. a b c World of Warcraft Community Site - Info - Classes - Druid Viitattu 30. elokuuta 2010. (englanniksi)
 25. The Monk - Game - World of Warcraft
 26. World of Warcraft Game Rankings. Viitattu 25. kesäkuuta 2008.
 27. a b World of Warcraft Metacritic. Viitattu 25. kesäkuuta, 2008.
 28. a b 1UP Staff: reviews:World of Warcraft 3. joulukuuta 2004. 1UP.com. Viitattu 25. kesäkuuta 2008.
 29. a b c World of Warcraft – Other reviews GameSpot. Viitattu 25. kesäkuuta 2008.
 30. Kieron Gillen: World of Warcraft 18. helmikuuta 2005. Eurogamer. Viitattu 25. kesäkuuta 2008.
 31. Adam Biessner: World of Warcraft Review 15. helmikuuta 2005. Game Informer. Arkistoitu 13. toukokuuta 2008. Viitattu 25. kesäkuuta 2008.
 32. Star Dingo (16. joulukuuta 2004). GamePro (issue 195). IDG Entertainment. 
 33. a b c d Greg Kasavin: World of Warcraft November 30, 2004. GameSpot. Viitattu April 28, 2008.
 34. a b c d Allen Rausch: World of Warcraft (PC) 7. joulukuuta 2004. GameSpy. Viitattu 25. kesäkuuta 2008.
 35. a b Tom McNamara: World of Warcraft Review 10. joulukuuta 2004. IGN. Viitattu 25. kesäkuuta 2008.
 36. Matt Leyendecker: World of Warcraft Review 1. joulukuuta 2004. ActionTrip. Viitattu 25. kesäkuuta 2008.
 37. Wowhead - Forums - Skosiris on 09/24/2007 at 14:53 (Patch 2.1.3) (englanniksi)
 38. 59th Primetime Emmy® Awards 22.7.2009. Emmys.tv: Academy of Television Arts & Science. Viitattu 10.10.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]