Wolfenstein: Enemy Territory

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Wolfenstein enemy territory)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wolfenstein: Enemy Territory
Kehittäjä Splash Damage
id Software
Julkaisija Activision
Jakelija Activision ja Steam
Ohjaaja Paul Wedgwood
Richard Jolly
Tuottaja Kevin Cloud
Suunnittelija Paul Wedgwood
Matt Wilson
Käsikirjoittaja Edward Stern
Taiteilija Richard Jolly
Säveltäjä Bill Brown
Pelisarja Wolfenstein
Pelimoottori Quake III
Julkaistu 29. toukokuuta 2003
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
Alusta Windows, Linux, Macintosh
Lisenssi Ilmaisohjelma
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Pelin aseita ovat muun muassa liekinheitin.
Peli käyttää Quake III -pelimoottoria.
Pelissä on myös panssarivaunuja, jotka liikkuvat suunniteltua rataa pitkin.

Wolfenstein: Enemy Territory (lyhyemmin Enemy Territory, ET tai W:ET) on Splash Damagen kehittämä ilmainen monen pelaajan verkossa pelattava ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Pelin oli alun perin tarkoitus olla lisälevy Return to Castle Wolfensteiniin, mutta Activision julkaisi pelin ilmaiseksi vaatimatta pelaajilta alkuperäistä peliä. Pelin lähdekoodi päästettiin levitykseen lokakuussa 2010.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enemy Territory on toiseen maailmansotaan perustuva, ensimmäisestä persoonasta kuvattu joukkuepohjainen verkkoräiskintäpeli, jossa taistelevat osapuolet pyrkivät suorittamaan erilaisia tehtäviä. Tehtävänä saattaa olla esimerkiksi jonkin kohteen tuhoaminen, jolloin vastapuoli pyrkii vastapainoisesti suojelemaan kyseistä kohdetta. Jos hyökkäävää osapuoli ei saavuta tavoitetta tietyn ajan (noin 15–30 minuuttia) kuluessa, julistetaan puolustajat voittajiksi. Kuolleet pelaajat heräävät henkiin täydennyksinä (spawn) tietyin väliajoin (yleensä 15–35 sekuntia).

Pelissä ovat vastakkain liittoutuneet ja akselivallat, joilla on osin omat aseet.

Hahmoluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on viisi eri hahmoluokkaa, joilla jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Kaikki hahmoluokat voivat valita pääasialliseksi aseeksi konepistoolin, joka on liittoutuneilla M1A1 Thompson ja saksalaisilla MP-40. Sissin konepistoolina on maasta riippumatta Sten MkII S. Pääaseen lisäksi kaikki hahmoluokat saavat toiseksi aseeksi pistoolin (Colt .45 ACP liittoutuneilla, Luger 9mm akselivalloilla).

  • Sotilaan (soldier) erikoisosaamisena ovat raskaat aseet: MG-42-konekivääri, liekinheitin, panssarinyrkki ja kevyt 81 mm / 3 tuuman kranaatinheitin. Lisäksi sotilas saa syntyessään kranaatteja ja ammuksia enemmän kuin muut hahmoluokat.
  • Lääkintämies (medic) kantaa mukanaan ensiapupakkauksia, jotka parantavat lievästi haavoittuneita. Lisäksi hän pystyy elvyttämään vakavammin haavoittuneita puolulaisiaan tai myrkyttämään vihollisia morfiinipiikillä. Lääkintämiehellä on mahdollisuus parantaa myös itseään taistelun yhteydessä. Lääkintämies saa syntyessään vähemmän kranaatteja ja ammuksia kuin muut hahmoluokat. Lääkintämiehellä on myös enemmän HP:ta eli elämäpisteitä. Lääkintämiehillä on myös koko joukkuetta hyödyntävä kyky – mitä enemmän lääkintämiehiä joukkueesta löytyy, sitä korkeammaksi joukkuelaisten maksimi elämäpisteet eli HP:t kohoavat (HP ei nouse enää kolmen lääkintämiehen jälkeen.)
  • Pioneeri (engineer) pystyy muun muassa rakentamaan siltoja, korjaamaan ajoneuvoja sekä asettamaan ja purkamaan dynamiittiräjähteitä ja miinoja. Pioneeri voi valita aseekseen myös M1 Garand -kiväärin (liittoutuneet) tai K43-kiväärin (akselivallat), joilla voi käyttää myös kiväärikranaattia. Pioneerillä on paljon tärkeitä tehtäviä liittyen kunkin kentän läpiviemiseksi. Sen takia suurinta osaa tehtävistä onkin mahdotonta läpäistä ilman ainakin yhtä pioneeria. Pioneeri voi esimerkiksi korjata sillan joen yli, jotta panssarivaunu pääsee joen toiselle puolelle.
  • Taisteluvälinemies / tulenjohtaja (field ops) hoitaa joukkojen ammusvarastojen täydentämisen suoraan taistelukentällä ja voi myös kutsua ilmaiskuja ja tykistökeskityksiä.
  • Sissi / soluttautuja (covert ops) pystyy ottamaan kaatuneen vihollisen asun ja soluttautumaan vihollisen selustaan. Kuitenkin naamioituneen sissin tulittaessa vihollisen näköpiirissä hänen valepukunsa katoaa (riippuen palvelimen asetuksista). Sten-konepistoolin sijaan sissi voi valita aseekseen joko FG-42-automaattikiväärin tai kiikaritähtäimellä ja äänenvaimentimella varustetun M1 Garand- tai K43-kiväärin. Sissi pystyy myös asettamaan pienen kaukoräjäytettävän kasapanoksen (satchel charge). Lisäksi tämä hahmoluokka on ainoa, jolla on mahdollisuus käyttää tarkka-ammunta-aseita ja savukranaatteja. Sissi voi myös havaita kiikareillaan (binoculars) vihollisen miinoja, jolloin ne ilmestyvät näkyviin myös muille oman puolen pelaajille.

Kokemusta (experience) saa vihollisten tappamisen lisäksi muun muassa oman hahmoluokkansa erikoiskyvyn käyttämisestä; lääkintämies saa kokemusta omiensa parantamisesta tai elvyttämisestä (revive). Sissi saa esimerkiksi vihollisen puvun varastamisesta, tai vaikka komentopaikkojen (command post) tuhoamisesta kasapanoksella. Myös esimerkiksi pitkään hengissä säilyminen lisää kokemuspisteitä. Kokemuksen myötä pelihahmon ominaisuuden parantuvat tai hahmo saa käyttöönsä enemmän ammuksia.

Tasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin mukana tulee kuusi virallista (alkuperäistä) tasoa. Niissä jommankumman osapuolen tavoitteena on tuhota tai varastaa jotain ja vastaavasti toinen osapuoli puolustaa niitä. Alkuperäisissä kentissä vain yhdessä saksalaiset hyökkäävät. Yleensä tehtävän tavoitteiden onnistumisen kannalta tärkeimmässä asemassa ovat pioneerit. Peliin on myös ladattavissa pelaajien kehittämiä kenttiä. Yksi suosituimmista Wolfenstein ET -kenttäeditoreista on GtkRadiant.

  • Siwa Oasis – Arabikaupunki, jossa liittoutuneet yrittävät vallata ensin vanhankaupungin (Old City) ja sen jälkeen tuhota vanhankaupungin muurin, ennen kuin voivat tuhota saksalaisten panssarintorjuntatykit (North Anti-Tank Gun, South Anti-Tank Gun), jotta liittoutuneiden panssarivaunut pääsevät kaupunkiin.
  • Seawall Battery – Liittoutuneet tekevät maihinnousun ja yrittävät ensin vallata bunkkerit ja sitten tuhota saksalaisten rannikkotykin. Ensin heidän on rakkennettava ramppi (assault ramp) jota pitkin he pääsevät bunkkeriin.
  • Gold Rush – Liittoutuneet hyökkäävät Tobrukiin, jossa ensimmäisenä tavoitteena on saksalaisten panssarivaunun haltuunotto, joka saatetaan ehjänä saksalaisten vara-asemiin. Siellä tankki tuhoaa pankin ovet, jonka jälkeen liittoutuneet voivat varastaa pankista kullan. Kulta lastataan kuorma-autoon, joka taas saatetaan ulos kaupungista. Saksalaiset voivat tässä kentässä rakentaa panssariesteitä, jotka liittoutuneiden on tuhottava, jotta panssarivaunu ja loppuvaiheessa kuorma-auto pääsevät etenemään.
  • Rail Gun – Saksalaiset yrittävät saada ammukset kuljetettua junalla suuren tykin luokse ja sen jälkeen ampua tykillä.
  • Würzburg Radar – Kentän alussa liittoutuneiden pitää vallata saksalaisten bunkkeri ja räjäyttää sivu- tai pääsisäänkäynti dynamiitilla. Kun sisäänpääsyt on räjäytetty, liittoutuneiden pitää varastaa saksalaisten tutkista osia ja viedä ne turvaan rekkaan.
  • Fuel Dump – Liittoutuneet koettavat luotsata panssarivaunun lähelle saksalaisten tukikohtaa ja murtaa vaunun tykillä tukikohdan linnoitukset. Tämän jälkeen liittoutuneiden tehtävä on tuhota saksalaisten öljysäiliöt dynamiitilla.

Useista alkuperäisistä kentistä on myös StopWatch (SW) pelimuodolle sopivia versioita. Nämä versiot tunnistaa SW_ etuliitteestä. SW karttojen tarkoituksena on yksinkertaistaa tehtäviä jolloin ne voidaan suorittaa nopeammin ja paremmalla ajalla.

Pelityypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä sisältää neljä pelityyppiä jotka eroavat toisistaan muun muassa elämien määrän, aseiden varustelun ym. avulla. Pelityypit ovat: Campaign, Last Man Standing, Single-Map objective sekä StopWatch.

  • Campaign – Campaign-pelityypissä pelataan ”kampanjamaisesti” karttoja peräjälkeen usein 6–9 kappaletta. Kaikki pelaajien ansaitsemat arvot ja kokemuspisteet (XP) tallentuvat koko kampanjan ajan ja palvelimen asetuksista riippuen ne joko katoavat kampanjan päättyessä tai tallentuvat pidemmäksi ajaksi palvelimen tiedostoihin (XPSave-ominaisuus).
  • Last Man Standing – Last Man Standing -pelityypissä jokaisella pelaajalla on vain yksi elämä käytössään ja tehtävänä on selviytyä viimeisenä sotilaana hengissä erän loppuun asti. Mikäli pelaaja kuolee, Lääkintämies voi nostaa hänet piikillä, jolloin hän on taas pelissä mukana. Mikäli pelaaja kuolee niin, ettei lääkintämies voi nostaa häntä, hän ei synny uudestaan, ennen kuin uusi erä on alkanut.
  • Single-Map Objective – Single-Map Objective -pelityyppi noudattelee kampanjapelityyppiä hyvin pitkälti, erona on vain se että tässä pelataan vain yhtä mappia kerrallaan, ja kokemuspisteet ja arvot kerätään vain yhden kartan ajalta. Kun uusi kartta aloitetaan, molemmat nollautuvat.
  • StopWatch – StopWatch-pelityyppissä yhtä karttaa pelataan kaksi kertaa. Toisen joukkueista tulee suorittaa kartan vaatima tehtävä mahdollisimman nopeasti. Kun joukkue on suorittanut tehtävän, joukkueiden puolet vaihdetaan ja ajan tehnyt joukkue puolustaa aikaansa ja yrittää estää vastapuolen joukkuetta saavuttamasta parempaa aikaa. Voittajajoukkue on se joka onnistuu tekemään paremman ajan. StopWatch toimii esimerkiksi Clanbasen ja erilaisten turnausten virallisena pelityyppinä.

Pelityyppi ei vaikuta karttojen tehtäviin LMS:ää lukuun ottamatta (eli esimerkiksi Fueldumpissa Liittoituneiden tehtävänä on räjäyttää öljysäiliöt oli kyseessä sitten Campaign, StopWatch tai Single-Map objective -pelityyppi) .

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muunnelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten useisiin muihinkin suosittuihin peleihin, myös Enemy Territoryyn on tehty useita modifikaatioita, jotka joko tuovat uusia ominaisuuksia peliin tai muuttavat sitä muulla tavalla.

  • ET Pro – Suosittu muunnelma, joka on käytössä kaikissa klaaniotteluissa sekä suurella osalla julkisia palvelimiakin. Käytetään yleensä myös ”Trickjump”-servereillä.
  • ETJump – Suosittu trickjumppaamiseen tarkoitettu modifikaatio.
  • shrub mod – Toinen suosittu muunnelma.
  • ETPub – Yleinen muunnelma.
  • Jaymod – Epärealistinen muunnelma.
  • FalckonET – Realistisempi muunnelma.
  • Omnibot – Pelataan botteja eli tekoälypelaajia vastaan, joille on ohjelmoitu vaikeusaste.
  • Enemy Territory FortressTeam Fortress -käännös.
  • True Combat: Elite (TC:E) – Realistisempi nykyaikaiseen sodankäyntiin keskittyvä modi.
  • No Quarter (NQ) – Realistisempi kuin alkuperäinen Wolfenstein.
  • Dukemod
  • EastFront – Realistinen muunnelma jossa erikoisuutena pelaaja voi jopa ajaa joitain ajoneuvoja itse, eikä vain niille tarkoitettujen reittien mukaan. Muunnelmassa myös rautatähtäin aseissa.
  • TJMod – Trickjumppaamista varten tehty modifikaatio.
  • ETAdminMod – Suosittu muunnelma palvelimissa, sillä tämä muunnelma antaa eri tasoisille ylläpitäjille oikeudet eri komentoihin.
  • ETNAMVietnam-muunnelma
  • ETTV – Muunnelma, joka mahdollistaa otteluiden katsomisen, vaikka katsoja ei itse olisi palvelimella. Käytetään usein klaaniotteluissa yhdessä ETPron kanssa.

Päivitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enemy Territorylle julkaistiin kaiken kaikkiaan neljä virallista päivityspakettia. Uusin ja eniten käytössä oleva versio on 2.6b, myös 2.55 versio on suosittu.

  • 2.6b (Uusin, julkaistu 5. elokuuta 2006, MAC versio numero 2.6d)
  • 2.60 (Julkaistu 21. maaliskuuta 2006)
  • 2.56 (Tunnetaan myös 1.02:na, julkaistu 10. syyskuuta 2003)
  • 2.55
  • 1.01 (Julkaistu 26. kesäkuuta 2003)

Huijausestot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin rakennettiin alkuperäisenä huijauksenesto-ohjelmana PunkBuster, joka on edelleen tuettuna ja käytössä melko yleisesti erityisesti julkisilla palvelimilla. Kuitenkin esimerkiksi erilaiset turnaukset ja erityisesti klaanien suosima Clanbase ovat lopettaneet Punkbusterin käytön virallisena huijauksenesto-ohjelmana. Tilalle tuli muutamaksi vuodeksi TZAC niminen huijauksenesto-ohjelma, joka kuitenkin lopetettiin vuoden 2013 syksyllä sen vaillinaisen toimivuuden takia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]