Wipeout (televisiosarja)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo televisiosarjasta. Wipeout on myös PlayStation-peli.
Wipeout
Tyyli Viihdeohjelma, Game Show
Kestoaika 42-43 min
Luoja(t) Matt Kunitz
Scott Larsen
Pääosissa John Anderson
John Henson
Jill Wagner
Alkuperämaa Flag of the United States.svg Yhdysvallat
Verkko Flag of the United States.svg ABC
Flag of Finland.svg Nelonen
Esitetty 24. kesäkuuta 2008 (Yhdysvallat)
29. syyskuuta 2009 (Suomi) –
Jaksoja 46 (3. tuotantokausi)
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t) Matt Kunitz
Scott Larsen
Tuotantoyhtiö(t) Endemol USA
Pulse Creative
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto

Wipeout on yhdysvaltalainen tosi-tv-sarja, josta on tehty monissa maissa jo omia versioita. Wipeout on "maailman suurin esterata". Sen pääpalkintona kussakin jaksossa on 50 000 dollaria.

Yhdysvalloissa ABC-kanava on esittänyt sarjaa 24. kesäkuuta 2008 lähtien. Ohjelmaa juontavat John Henson ja John Anderson. Anderson toimii myös selostajana kilpailussa. Jill Wagner ja Vanessa Lachey haastattelevat kilpailuun osallistujia. Sarjan vastaavat tuottajat ovat Matt Kunitz (Pelkokerroin) ja Scott Larsen. Kolmannella tuotantokaudella yksi kilpailija kuoli aivohalvaukseen pian nauhoitusten jälkeen[1].

Sarja on hyvin samantyylinen kuin japanilaiset sarjat Hullut japanilaiset ja Kahjot ninjat.

Suomessa Nelonen näytti yhdysvaltalaisen version ensimmäisen tuotantokauden loppuvuodesta 2009 ja Australian ensimmäisen tuotantokauden vuonna 2010. Tammikuusta 2011 lähtien kanava esittää britannialaista versiota sarjasta. Yhdysvaltalainen sarja siirtyi kuitenkin FOX-kanavalle.

Ohjelmasta on eri versioita eri maissa. Norjalla, Ruotsilla ja Tanskalla on yhteinen Wipeout-kilpailu, johon ikäraja on 18-60 vuotta ja osallistujien täytyy mm. osata uida.

Suomalainen versio, Wipeout Suomi esitettiin keväällä 2013 FOXilla. Siinä on osallistujia Suomesta, Venäjältä, Ukrainasta ja Kazakstanista.

Kilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailun ideana on suorittaa mahdollisimman nopeasti rata, jossa on pehmustettuja, vesialtaan päällä usean metrin korkeudessa olevia esteitä. Niitä kuitenkin liikutetaan paineilman avulla. Esteet voivat olla esimerkiksi heiluvia tasoja, mm. seinistä yllättäen ponnahtavia luukkuja, liukumäkiä, joiden päässä on pyöriviä siipiä tai pyöriviä keinuja. Esteissä on joka jaksossa jotain erilaista, mutta aika ajoin ne vaihdetaan kokonaan.

Kussakin jaksossa on 24 kilpailijaa. Ensimmäisellä kierroksella kilpailijoiden on suoritettava karsintarata yksi kerrallaan. 12 karsintakierroksen nopeiten suorittanutta kilpailijaa pääsevät seuraavalle kierrokselle. Toisella kierroksella kilpailijoiden pitää yleensä loikkia suuren pylvään ympärillä olevien pienten, korkealla olevien tasanteiden kautta maaliin. Heidän on kuitenkin esimerkiksi väisteltävä vaakatasossa olevia, tasanteiden ohi pyöriviä puomeja tai tartuttava tasanteiden yläpuolella roikkuviin köysiin. Tämän kierroksen kilpailijat suorittavat yhtä aikaa. Kuusi ensimmäistä maaliin tulevaa pääsevät seuraavalle kierrokselle. Kolmannella kierroksella kilpaillaan myös yhtä aikaa. Kolmannen kierroksen radalla on usein joku tietty teema. Radan vieressä olevassa tornissa on joskus myös ihmisten esittämiä hahmoja, jotka heittelevät pehmeitä esineitä ja ruiskuttavat vaahtoa kisaajien päälle. Aina, kun yksi kilpailija tulee maaliin, kierros aloitetaan alusta, kunnes kolme kilpailijaa on päässyt maaliin. Kolme ensimmäistä pääsevät finaaliin. Finaalissa eli "loppukoitoksessa" kolmen parhaan kilpailijan pitää suorittaa finaalirata yksi kerrallaan. Se on jo huomattavan vaikea. Se, joka selvittää radan nopeiten, voittaa Wipeoutin kyseisen jakson. Hän saa 50 000 dollaria.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Wipeout -sitaatteja.