Winx-klubi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Winx-klubi
Winx Club
Sarjan logo
Sarjan logo
Tyyli piirrossarja
Kestoaika 22 min
Luoja(t) Iginio Straffi
Pääosissa Letizia Ciampa
Perla Liberatori
Ilaria Latini
Gemma Donati
Domitilla D'Amico
Laura Lenghi
(Muut ääninäyttelijät on Luettelo Winx-klubi-hahmoista artikkelissa.)
Alkuperämaa  Italia
 Yhdysvallat[1]
Alkuperäiskieli italia
englanti
Verkko Italia Rai 2
Italia Rai Gulp
Italia Rai Yoyo
Suomi Nickelodeon
Suomi MTV3
Suomi Sub
Suomi C More Juniori
Yhdysvallat Nickelodeon
Esitetty 28. tammikuuta 2004[2] –
jatkuu
Jaksoja 208 (luettelo jaksoista)
Aiheesta muualla
IMDb

Winx-klubi (engl. Winx Club) on Iginio Straffin luoma italialais-yhdysvaltalainen animaatiosarja, jota on julkaistu televisiosarjana ja sarjakuvana. Ohjelman tuotantoyhtiöinä toimivat Rainbow S.r.l. ja Nickelodeon Animation Studios.[3] Siitä on myös tehty kolme 3D-elokuvaa sekä useita teatteriesityksiä. Winx-klubi kertoo nuorista keijutytöistä, jotka käyvät maagisessa ulottuvuudessa keijukoulu Alfeaa. Tuotantokausien aikana he seikkailevat myös fiktiivisessä Maassa. Suomessa Winx-klubia esittävät C More Juniori ja MTV3. Winx-klubin ensimmäinen 3D-elokuva Winx – salaisuuksien linna tuli ensi-iltaan Suomessa 16. huhtikuuta 2010. Sarjasta on esitetty tunnin pituisia spesiaalijaksoja vuodesta 2011 Nickelodeon-kanavalla Amerikassa sekä C More Juniori-kanavalla Suomessa kesällä 2013.

Vauhdikas animaatiosarja kertoo teini-ikäisistä keijuista, jotka puolustavat hyvää energiaansa noitien pahaa voimaa vastaan. Pirteät, vahvat ja muotitietoiset keijutytöt seikkailevat kaikkialla universumissa, saavat uusia upeita transformaatioita ja kohtaavat erilaisia vihollisia. Lisäksi he saavat oppeja yliluonnollisille voimilleen alan parhailta kouluttajilta Alfean keijukoulussa.[4] Samaan aikaan komeat ja mukavat spesialistit opiskelevat miekkasankareiksi Punalähteen poikakoulussa, kun taas noidat kouluttautuvat Pilvitornin noitakoulussa omiin jäyniinsä.

Sarjasta on tehty myös vanhemmille katsojille suunnattu näytelty versio Fate: The Winx Saga, joka julkaistiin Netflixiin tammikuussa 2021.[5]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winx-klubista on julkaistu yhteensä kahdeksan tuotantokautta. Winx-klubin tekijät kertoivat vuonna 2012 ensi-iltaan tulleen Winx Club: Magical Adventure -elokuvan haastattelussa, että kaksi seuraavaa kautta on tekeillä.

Kausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

16-vuotias Bloom elää tavallista teinitytön elämää vanhempiensa sekä lemmikkikaninsa, Kikon kanssa Gardenian kaupungissa, autuaan tietämättömänä taikavoimistaan. Hän näkee sattumalta keijun taistelemassa keltaista Knut-peikkoa vastaan puistossa. Pelko saa Bloomin voimat 'aktivoitumaan', ja hän auttaa keijua voittamaan peikon. Hän ystävystyy Solarian prinsessa Stella -keijun kanssa, ja hän huomaa Bloomin taikavoimat kertoen tämän olevan keiju. Bloom matkustaa Stellan kannustamana Alfeaan, keijujen kouluun, jossa hän ystävystyy vielä muiden keijujen Floran, Musan ja Tecnan kanssa. He luovat ryhmän jonka nimeksi valitaan Winx. Bloom tapaa myös komean Brandonin, joka myöhemmiin osoitautuu olevan oikeasti Eraklyonin prinssi ja tuleva hallitsija, Sky. Taikaulottuvuuden Magix-kaupungissa Bloom kohtaa ilkeät Trix-noidat (Icyn, Darcyn ja Stormyn) jotka käyvät Pilvitornin noitakoulua. Heistä ja Winxeistä tulee arkkivihollisia, kun nämä pakkomielteisesti etsivät lohikäärmetulta, mahtavinta taikavoimaa jolla he pystyivät tuhoamaan koko Magixin. He ensin luulevat tulen olevan Stellan kantamassa Solarian sormuksessa, mutta lohikäärmetulen todellinen kantaja on Bloom. Trixit varastavat Bloomilta tämän taikavoiman, ja kertovat tämän traagisen menneisyyden; hän on kadonneen Dominon valtakunnan prinsessa ja ainoa selviytyjä. Bloom päättää ystävineen matkata Dominon valtakuntaan löytämään keinoa palauttaa lohikäärmetuli takaisin Bloomille. Sillä välin Trixit ovat kooneet pimeyden armeijan, jolla he aikovat tuhota Magixin mahtavat koulut. Alfean rehtori Faragondan, sekä aavemaisen Daphne-siskon avulla Bloom tajuaa ettei lohikäärmeen tulta ole häneltä koskaan varastettu, ja hän pystyy kukistamaan pahat noidat.[6]

Kausi 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän kauden voimamuoto on Charmix.

Keijuille katkerat ja häviön kokeneet Trixit ovat lähetetty Valokivelle, jossa on tarkoitus puhdistaa mieli ja muuttaa pahat olennot hyviksi. Winxit löytävät Alfean kulmilta tummaihoisen keijun, joka tulee metsästä puolipyörryksissä ja kyyneleet silmistä valuen. Hän on Layla, joka yritti pelastaa metsissä asustelevat pikkukeijut, pixiet, lordi Darkarin kynsistä. Samaan aikaan itse lordi Darkar ilmaantuu Valokivell, vapauttaen Trixit ja antaen heille Gloomix-voimat. Darkar on pimeyden feeniksolento, jonka tarkoituksena on saada käsiinsä Codex-nimisen portaaliavaimen kaikki palaset, jotka sijaitseva Alfeassa, Punalähteellä, Pilvitornissa ja Pixiekylässä. Darkarin tavoitteena on päästä Codexin avulla Relixin valtakuntaan ja saamaan haltuunsa täydet pimeyden voimat ja näin päästä hallitsemaan koko Taikauniversumia. Winxit auttavat Laylaa ja pelastavat yhteisvoimin pixiet Darkarin linnoituksesta ja liittoutuvat näiden kanssa. Winxit saavuttavat myös uuden voimamuodon Charmixin, jonka saadakseen keijun täytyy kohdata pelkonsa tai tehdä rohkea teko. Koko kauden ajan Winxit ja spesialistit yrittävät estää Darkaria saamasta Codexin palasia käsiinsä. Darkar myös langettaa pimeän loitsun Bloomin ylle muuttaakseen Lohikäärmetulen pimeäksi voimaksi.

Kausi 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän kauden voimamuoto on Enchantix.

Trixit karkotetaan jäälohkareissa Omega-ulottuvuuteen, josta he löytävät Valtorin, pahan velhon, joka on syyllinen Bloomin biologisten vanhempien katoamiseen. Valtor vapautetaan jäiden sisästä, ja hän käyttää uskomattoman vahvoja taikojaan Omegan hirviökäärmeitä vastaan. Valtor pakenee Omegasta Trixien kanssa ja ottaa heidät suojelukseensa. He aikovat yhteistyöllä etsiä Valon Komppanian jäsenet, jotka ovat mm. Faragonda, Saladin ja Griffin ja varastaa kaikkien taikaplaneettojen voimakkaat, maagiset ja mystiset aarteet. Valtor haluaa myös löytää Bloomin ja tuhota hänet pimeillä voimillaan. Kauden alussa Valtor ottaa valtaansa Solarian kreivitär Casandran ja tämän tyttären Chimeran, jotta nämä syrjäyttäisivät Stellan prinsessan valtaistuimelta ja Cassandra pääsisi Stellan isän, kuningas Radiuksen, kuningattareksi. Valtor myös ottaa prinsessa Diaspron kautta valtaansa prinssi Skyn, joka Eraklyonissa ilmoittaa Diaspron prinsessakseen ja laittaa Bloomin kärsimään rakkaansa menetyksestä. Enchantixin Winxit saivat uhrautumalla jonkin kotiplaneettansa asukkaan puolesta. Tecna kuitenkin uhrautui koko taikaulottuvuuden puolesta sulkemalla Androsin ja Omegan välisen portaalin, mutta katosi itse sen sisälle. Muut tytöt pelkäsivät Tecnan kuolleen, mutta Timmy selvitti tämän olevan yhä elossa. Winxit ja spesialistit lähtevät yhdessä pelastamaan Tecnaa Omegasta. Winxit menevät myös Kultaiseen Kuningaskuntaan hakemaan vesitähtiä, joiden avulla he voivat pysäyttää Valtorin. Bloom saa myöhemmin tietää Valtorilta totuuden vanhemmistaan Oritelista ja Marionista, sekä heidän olinpaikastaan.

Kausi 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän kauden voimamuoto on Believix.

Neljännellä kaudella seikkaillaan Gardeniassa, Bloomin kotikaupungissa. Winxit toimivat Alfeassa tällä kertaa "opettajina". He saavat tietää uudesta kehittyneemmästä keijumuodosta, joka on nimeltään Believix. Voiman voi saada vain ei-maagisesta maailmasta, kuten Maasta, saamalla jonkun ihmisen todella uskomaan taikuuteen ja keijuihin. Gardeniassa Winxit törmäävät Mustan kehän velhoihin, jotka aikovat löytää Maan viimeisen keijun. Winxit ovat saaneet tietää Faragondalta Alfeassa keijumetsästäjistä, jotka ovat vanginneet kerran kaikki maapallon keijut Mustan kehän kautta Tir Nan Ogiin, Maan keijujen valtakuntaan. Winxit ja spesialistit yrittävät ennättää velhojen edelle etsiessään Maan viimeistä keijua Gardeniasta. Seuraavaksi tehtäväkseen Winxit ottavat Maan keijujen vapauttamisen Tir Nan Ogista. Apunaan heillä on Valkea kehä, joka on Mustan kehän vastakohta ja ainoa portaali vankityrmään, jossa keijut ovat vankeina. Maan keijuista muodostuu sarjaan kaksi merkittävää hahmoa, kuningatar Morgana sekä entinen rauhan keiju Nebula. Winxit saavat keijut vapautettua Tir Nan Ogista, mutta nämä hautovat kostoa Mustan kehän velhoja vastaan.

Kausi 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän tuotantokauden voimamuodot ovat Harmonix ja Sirenix.

Tämä tuotantokausi on tehty 2D- ja 3D-tekniikoilla.

Winxit elävät superkeijujen elämää Gardeniassa, kun kaupungin lähivesillä ollut öljylautta räjähtää. Räjähdyksen seurauksena lautalta mereen levinneet saasteet pääsevät vedenalaisten porttien läpi Androkseen, jossa Tritannus ja Trixit ovat vangittuina. Layla esittelee ystävilleen Androsin vedenalaisen kuningasperheen: setänsä kuningas Neptunen, tätinsä kuningatar Ligean ja serkkunsa, jo kolmannelta kaudelta tutun Tressan sekä kaksoset Nereuksen ja Tritannuksen. Tritannus joutui vankilaan hyökättyään katkeruuttaan omaa perhettään vastaan kesken kruunajaisten, kun hänen isänsä valitsi seuraavaksi kuninkaaksi Tritannuksen veljen eikä häntä. Trixit joutuivat Androsin vankilaan jäätyään kiinni salaliitosta Valtorin kanssa. Tritannus pääsee vapaaksi saasteiden ansiosta ja ne muuttavat hänet liskomaiseksi merihirviöksi. Hän vapauttaa Trixit tyrmistään ja Icy ihastuu häneen. Tritannuksen suunnitelmana on päästä Äärettömälle merelle ja siten hallita kaikkia Taikaulottuvuuden vesiä. Winxit palaavat Alfeaan tutkimaan miten he voivat päihittää Tritannuksen, sillä heidän Believix-voimat eivät toimi veden alla. Faragonda kertoo heille muinaisesta Sirenix-voimasta, joka sisältää vedenalaisten ulottuvuuksien voimia. Winxit lopulta etsivät käsiinsä Sirenix-kirjan jonka myötä he aloittavat etsinnät. Sirenix-voimien saaminen on heille välttämätön, sillä jos he eivät suorita kirjan antamia tehtäviä yhden kuunkierron aikana, he menettävät taikavoimansa iäksi.

Winxit saavat Sirenix-kirjalta Harmonix-muodon, jonka avulla he voivat etsiä kolme helmeä tähdenmuotoiseen rasiaan, josta heitä neuvovat Sirenix-suojelijat. Suoritettuaan kaikki kirjan haasteet, Winxit pystyvät avamaan Roccaluche-järven portaalin Äärettömälle merelle, jolloin heistä tuli Sirenix-keijuja ja askeleen lähempänä Tritannuksen nujertamisesta. Äärettömällä merellä Winxit yrittävät estää Tritannusta aktivoimasta Keisarin valtaistuinta suojelemalla Valon, Tasapainon ja Hallinnan pilareita. Pilareiden sinetit ovat ainoa keino saada istuimen haltija tulemaan keisariksi, jonka vuoksi Tritannus käy pilarien kimppuun, onnistuen saamaan kaksi sinettiä ja epätasapainottamaan Taikaulottuvuutta. Winxit ehtivät kuitenkin hävittämään viimeisen sinetin, ja lopulta Tritannus kokee keijuille murskaavan häviön menetettyään ainoan häntä hirviöhahmossa pitäneen esineen, atraimensa. Tritannus lähetetään Kadotuksen vankilaan, ja Winxit pitävät voittokonsertin Androsilla ja Bloom on onnessaan Daphnen paluusta.

Kausi 6[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän tuotantokauden voimamuodot ovat Bloomix ja Mythix.

Tämä tuotantokausi on tehty 2D- ja 3D-tekniikoilla.

Winxit juhlivat Daphnen paluuta eläväksi olennoksi Dominolla, kun Trixit lähettävät Syvyyksien pedon pilaamaan juhlat. Winxien tulee saada Daphne uskomaan itseensä, jotta hän voi jälleen aktivoida voimansa. Palattuaan takaisin Alfeaan Daphne aloittaa taikuuden historian opettajana ja Stella pitää muotiputiikkia salassa Griseldalta. Pilvitornissa salaperäinen Maasta tullut noita, Selina, esittelee muille noidille Legendariumin, taikakirjan joka pystyy herättämään sadut, legendat ja tarut eloon. Trixit huomaavat kirjan tarjoamat mahdollisuudet ja saavat Selinan puolelleen, jotta he voivat vallata jokaisen Taikaulottuvuuden koulun ja sitä kautta päästä hallitsemaan Taikaulottuvuutta. He eivät tiedä, kenen puolella Selina todellisuudessa on.

Trixit ottavat jälleen vallan Pilvitornissa. Winxit saavat esimakua Trixien uusista juonista, kun he kohtaavat Linphean keijukoulussa, johon Trixit hyökkäävät ensimmäisenä Pilvitornin noitien ja Selinan kanssa. Kohdatessaan Legendariumin vielä tietämättään siitä, kaikki muut keijut paitsi Bloom menettävät taikavoimansa. Bloom jakauttaa Lohikäärmetulensa jotta muut Winxit eivät olisi kokonaan voimattomia, jonka myötä he ansaitsevat Bloomix-voimat, jotka voi saada pienillä rohkeilla teoilla.

Selina kutsuu koko ajan vaarallisempia satuhahmoja kirjastaan Winxien yrittäessä etsiä Eldoraa, keijukummia, joka oli viimeisin Legendariumin haltija ennen Selinaa. Matkansa päätteeksi he löytävät Eldoran, Gardenian metsässä asustelevan höperöhkön keijun, joka voi auttaa heitä löytämään keinon lukita Legendarium iäksi. Winxit matkustavat Tir Nan Ogiin, Maan keijujen valtakuntaan, jonka kuningatar Nebula on muuttanut keijukouluksi. Siellä he löytävät muinaiset taikasauvat, ensimmäisten keijujen valtikat, jotka loikkasivat Legendariumista maailmaan. Osoittamalla rohkeutensa taikasauvojen edessä Winxit saavat Mythix-voimat, joiden avulla he pääsevät Legendariumin sisälle. Winxeille selviää, että heidän on löydettävä fantasiasmaragdi ja hopeakeihäs, jotka yhdessä muodostavat Legendarium-avaimen. Sen avulla he pystyvät sulkemaan petollisen kirjan lopullisesti.

Kausi 7[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän tuotantokauden voimamuodot ovat Butterflix ja Tynix.

Faragonda esittelee Winxeille Alfean luonnonpuiston, paikan jossa keijueläimet elävät rauhassa. Yhtäkkiä vieras haukkalintu nappaa yhden puiston asukeista, kolomyyrän. Roxy kertoo etteivät keijueläimet hyökkää toistensa kimppuun. Epäonnistuessaan linnun jahtaamisessa Winxit palaavat Faragondan luokse miettimään miksi keijueläin voisi olla noin tärkeä. Roxy kertoo kolomyyrien olevan miltei sukupuutossa, jolloin Faragonda kehottaa Winxejä matkaamaan menneisyyteen, aikaan jolloin laji kukoisti. Hän vie Winxit Muistojensaliin ja hajottaa Muistojenkiven seitsemään osaan jolloin Winxit ja Roxy pystyvät matkustamaan ajan halki. Samaan aikaan ilkeät sisarukset, kissamainen muodonmuuttaja Kalshara ja ovela velho Brafilius etsivät kuumeisesti keijueläinten mahtavinta voimaa. Kalsharan suunnitelmana on luoda keijueläimistä suuri armeija kyseisen voiman ansiosta ja hallita koko Taikaulottuvuutta.

Aikamatkallaan Winxit tutustuvat vuosisatojen takaiseen, keijueläintaikuutta opettaneeseen Alfeaan, jota johti rehtori Mavilla. Etsiessään johtolankoja he törmäävät nuoreen Faragondaan ja lopulta etsimäänsä keijueläimeen. Kalshara oli aikoinaan Alfean opiskelija ja Faragondan avulla hän varasti Alfean villitaian. Tällöin hän sai kissamaisen muotonsa ja muutti veljensä Brafiliuksen koiramaiseksi olennoksi. Kalsharan hyökkättyä keijueläinten kimppuun Winxit kiirehtivät estämään häntä. Voitettuaan Brafiliuksen herättämän kivihirviön Winxit ansaitsevat Butterflix-voiman, koska he suojelivat keijueläimiä ja puistoa. Winxien palattua nykyaikaan he saavat Roxylta vihjeen ja alkavat etsiä Taikaulottuvuuden ensimmäistä väriä, jolla on Kalsharan etsimä mahtava voima. Winxien etsiessä tätä voimaa he tapaavat omat keijueläimensä kukin vuorollaan.

Kun jokainen keiju on löytänyt oman keijueläimensä, he huomaavat niiden yhdessä olevan mahtavimman voiman suojelijat. Sen myötä eläimet antavat Winxeille taikarannekkeet, joissa on Tynix-voima. Tynixin avulla Winxit pystyvät matkaamaan erilaisten paikkojen Minimaailmoihin, jotka ylläpitävät alueidensa ekosysteemejä. Etsiessään mahtavinta voimaa Winxit auttavat useita Minimaailmoja jotka olivat villitaian vuoksi tuhon partaalla. He lopulta löytävät mahtavimman voiman timantin Alfeasta, mutta liian myöhään sillä Kalsahara ja Brafilius saavat sen käsiinsä ensin.Samalla he kutsuvat legendaarisimmat eläimet ja niiden ratsastajat, Trixit, oikeaan maailmaan. Winxit ja Kalshara liittoutuvat taistellaakseen Trixejä vastaan, kun nämä sulautuivat eläintensä kanssa villitaian ansiosta. Lopulta Winxit vangitsevat Trixit lopullisesti ajan ja avaruuden väliin Muistojenkivien ja keijueläintensä avulla.

Kausi 8[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kauden voimamuoto on Cosmix.

Tähdenlentojen yönä Winxit tapaavat pienen lumeenin nimeltä Twinkly, joka tuo kuningatar Doranan avunpyynnön; Solarian kirkkain tähti, Lumenia on vaarassa. Kuningatar Dorana kertoo aistivansa pimeän uhkan häilyvän Lumenian tähtiytimen ja muiden ydinten yllä, joku yrittää varastaa niiden loiston. Winxit lähtevät oitis Twinklyn perässä auttamaan hädässä olevaa tähteä ja saavat tietää heidän vanhan vihollisensa, Valtorin, liitoutuneen Obscurumin kanssa, joka tähtinamiensa avulla anastaa Lumenian tähtiytimestä kaiken tähtipölyn, täten syösten Lumenian pimeyteen. Kuningatar Dorana suo Winxeille Cosmix-taian, jonka avulla he pystyvät palauttamaan Lumenian ja muiden tähtien valot entiselleen. Pelastettuaan Lumenian ytimen, Winxit rientävät pelastamaan Peripla-tähtialuksen, Prometiaa kiertävän Iridia-tähden ja Sirenix-voimiensa avustuksella Androsin vedenalaisen Gorgol-tähden Obscurumin hyökkäyksiltä. Obsurum käy lopulta Maapallon Auringon kimppuun Valtorin määräyksistä, houkutellen Bloomin ystävineen sen luokse. Tälloin Valtor pystyy taistelemaan Bloomia vastaan yksin, pakottaen tämän valitsemaan Maan tuhoamisen tai Cosmix-taikansa luovuttamisen väliltä. Bloom lopulta suostuu antamaan voimansa Valtorille mutta tämän varjo ei kestä Cosmixin kirkasta valoa, torjuen hänet ja Winxit uusivat Auringon tähtiytimen ja pelastavat Maan.

Valtor koki suuren tappion Winxeille, Cosmixin valo heikensi häntä sekä menetti Obscurumin vallastaan. Hän päättää käyttää viimeisen valttikortinsa ja kutsuu Trix-noidat ajan ja avaruuden välitilasta vankeinaan ja käskee heitä tuomaan hänelle toivomustähden, avaruuden halki kulkevan komeettatähden, joka suo kiinniottajalleen yhden toiveen. Kiinniottaessa tähti hajottaa itsensä seitsemäksi päätähdeksi sekä tähtirasiaksi. Winxit tulevat jälleen Lumeniaan Twinklyn johdattamana, ja ottavat Doranan esittämän tehtävän vastaan; heidän tulee löytää kaikki seitsemän päätähteä ja koota toivomustähti ennen Valtoria. Winxit käyttävät Enchantix-taikavoimiaan löytääkseen rasian kompassin, jonka avulla he pystyvät suuntamaan päätähtien luokse, jotka ovat piiloutuneet pitkin Taikaulottuvuutta.

Heidän etsintänsä alkaa Alfean keijukoulusta, jossa ensimmäinen yhteistyön päätähti on piiloutunut. Valtor lähettää Trixit myös etsimään päätähdet käteensä maksuna vapaudesta. Winxit saavat käsiinsä yhteisymmärryksen, luottamuksen sekä harmonian päätähdet, kun taas Valtor saa itseluottamuksen, sydämen sekä tasapainon päätähdet. Icy saa kotiplaneetallaan Dyamonidilla viimeisen, sisarusrakkauden päätähden ja vapauttaa itsensä, Darcyn ja Stormyn Valtorin kirouksen vallasta. Winxit yhdessä Trixien kanssa taistelevat Valtoria vastaan, joka oli vapauttamassa Pimeyden ulottuvuuden olennot tuhoamaan Taikaulottuvuuden. Winxit kokoavat kaikki seitsemän tähteä yhteen, uudelleenmuodostaen toivomustähden joka antaa keijuille heidän toiveensa; suojella Taikauniversumin rauhaa ja tasapainoa pahalta. Winxit käyttävät toivomustähden suomat voimat päihittämään Valtorin ja lähettäen tämän Pimeyden ulottuvuuteen takaisin.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisenssien vaihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltojen 4Kids-kanava pyöritti ohjelmaa kolme tuotantokautta, kunnes vuonna 2007 4Kidsin ja Rainbow-animaatiostudion sopimus purettiin. Rainbow alkoi etsiä uutta partneria, kunnes vuonna 2010 ryhtyi yhteistyöhön Nickelodeonin kanssa.

Winx-klubin 4Kids-versio oli muunneltu sekä tunnusmusiikissa että varsinaisessa englannin kielen dubbauksessa. RAI English -tuotanto sen sijaan on alkuperäinen versio animaatiosarjasta, vain italialaisesta versiosta englanniksi puhuttuna. Winx-klubin kolme tuotantokautta tehtiin vuosina 2003–2007 sekä 4Kids- että RAI English -versiona, nyt enää vain Nickelodeonin RAI-versiona.

Syyskuussa 2010 Nickelodeon ilmoitti lehdistötilaisuudessa, että kanava tuottaa Winx-klubin tuotantokaudet 5 ja 6 yhteistyössä Rainbow’n kanssa.[7] Rainbow -animaatiostudio teki seitsemännen kauden kohdalla budjettileikkauksia, syynä tähän on pidetty Gladiators of Rome -animaatioelokuvan huonoa menestystä. Atlas Oceanicin casting korvattiin DuArt -dubbistudiolla ja seitsemäs kausi alkoi Nick Jr'lla vuonna 2015 [8]

Muu media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winx Power Show -esityksen näyttelijät punaisella matolla, Rooma Filmifestivaalilla vuonna 2007. Vasemmalta oikealle: Sara Marinaccio (Stella), Claudia Alfonso (Flora), Erika Iacono (Musa), Francesca Colapietro (Bloom), Marvel Confermare (Layla) ja Annamaria Matteo (Tecna).

Teatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winx-klubi on myös todella suosittu teatterilavoilla ja siitä on tehty useita esityksiä eri maissa. Koko teatterihistorian aloitti vuonna 2005 esitetty Winx Power Show, joka kesti vuoteen 2007. Vuonna 2006 yleisön pyynnöstä Winx Power Show esitettiin uudelleen uusien lavasteiden kanssa. Francesca Colapietro korvasi vuonna 2005 Bloomia esittäneen Mary Diman. Vuonna 2007, ensimmäisen Winx Club -elokuvan kunniaksi, Winx Power Show teki muutamia keikkoja muun muassa ostoskeskuksissa. Winx -tyttöjen näyttelijät esiintyivät punaisella matolla Rooman elokuvafestivaaleilla. Vuonna 2009 esitetty Winx Club On Tour on uusi versio Winx Power Show’sta. Sen esityksissä käytettiin kyseisen esityksen lavasteita, mutta siinä käytettiin Winx On Ice -jääshow'n musiikkia. Winx On Tour kiersi Italian lisäksi Portugalissa ja Turkissa, jossa se esitettiin dubattuna.

  • Winx Power Show (Italia, 2005–2007)
  • Winx Club on Tour (Hollanti, 2006)
  • Winx Club Theater Tour (Hollanti, 2007)
  • Winx On Ice -jääshow (Useissa eri maissa, 2008)
  • Winx On Tour (Italia, Portugali, Turkki, 2009)
  • Winx на Льду -jääshow (Venäjä, 2012)
  • Winx In Concert (Portugali, 2012)
  • Winx In Concert (Italia, Rainbow Magic Land, 2012)
  • Новогодние приключения Winx Club (Venäjä, 2013)
  • Winx Club - Musical Show (Italia, 2014)

TV-elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winx-klubista on tuotettu neljä 45 minuuttia kestävää televisioelokuvaa, joiden sisältö perustuu kausiin 1 & 2. TV-elokuvat tehtiin Nickelodeonin alettua partneriksi Rainbow’n kanssa vuonna 2010.[7] TV-elokuvissa käytetään voimamuotoa Taika Winx (uudelleen nimettynä Charmix).

  • Winx-klubi: Tarina alkaa: Maassa asuva Bloom huomaa ensimmäisen kerran taikavoimansa, kun hän tapaa Auringonpaisteen keijun Stellan Gardenian puistossa taistelemassa keltaista Knut-peikkoa vastaan. Hän matkustaa Stellan kanssa Taikaulottuvuuteen, jossa menee opiskelemaan Alfean keijukouluun. Hän tapaa myös uudet ystävänsä Musan, Floran ja Tecnan. Magixin kaduilla hän törmää Pilvitornin noitakolmikkoon, Trixeihin, jotka "riepottelevat" häntä, kunnes muut Winxit saapuvat paikalle. Alfeassa ollessaan Bloom näkee unia nymfisiskostaan Daphnesta, jolla on jotain tekemistä hänen menneisyytensä kanssa. Trixien hyökkäyksen jälkeen Bloom tajuaa taikavoimiensa mahdin ja Trixit saavat tietää Bloomin Lohikäärmetulesta.
  • Winx-klubi: Trixien kosto: Bloomin elämä hankaloituu, kun hän saa kuulla totuuden menneisyydestään. Hän näkee edelleen unia Daphnestä, ja saa myös vanhemmiltaan tietää ettei ole heidän tyttärensä. Bloom palaa Magixiin ja lähtee ystävineen Pilvitorniin löytääkseen lisää tietoa menneisyydestään. Trixit kuitenkin huijaavat Bloomia uskotellen hänen olevan oikeasti noita. Samalla he havittelevat Bloomin voimia ja saavatkin riistettyä häneltä Lohikäärmetulen. Bloom saa tietää, että Daphnen on hänen siskonsa, joka vain lisää kysymyksiä hänen menneisyydestään.
  • Winx-klubi: Magixin taistelu: Trixit yrittävät valloittaa Magixin varastamansa voiman avulla. Taikaulottuvuuden koulut yhdistävät voimansa ja yrittävät pysäyttää Trixit sekä estää Magixin tuhoutumisen.
  • Winx-klubi: Varjojen Feeniksi: Winxit saavat vastaansa uuden vihollisen, Varjojen Feeniksin. Hän yrittää varastaa Pixie-keijukansan Codexin, jonka avulla voi hallita koko taikaulottuvuutta. He tapaavat myös uuden keijun Aishan (Nickelodeon versio Laylasta)

Winxien maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Winxien maailma (engl. World of Winx) on Netflixin tuottama spin-off-sarja Winx-klubille, jonka ensimmäinen tuotantokausi ilmestyi marraskuussa 2016. Winxit ovat matkanneet Maahan tutkimaan mysteerisiä katoamistapauksia, jossa lahjakkaita nuoria ja lapsia on salaperäisesti kadonnut. Ollessaan kykyvarkaan jäljillä he samalla yrittävät löytää näitä lahjakuuksia WOW nimisen kykykilpailun kautta. Lopulta he löytävät johtolankoja toisensa perään kun löytämänsä unihiekka ja kello antavat vapauden kulkea kahden maailman väliä; todellisuuden ja unien maan välillä. Yrittäessään löytää kaapatun Annabellen, Winxit herättävät Dreamix-voimat astumalla unien maan portista sisään. Nyt Winxien tulee matkata maailman halki ja napata kykyvaras ennen kuin kukaan muu jää hänen vangikseen. Samalla heidän perässä matkaa kaksi agenttia jotka yrittävät myös löytää kadonneet lahjakkuudet.

Fate: The Winx Saga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winx-klubista on tehty kolme koko perheen elokuvaa, joista kaksi on julkaistu Suomessa.

  • Winx – salaisuuksien linna (eng. Winx Club: Secret of the Lost Kingdom) on vuonna 2007 julkaistu Winx-klubin ensimmäinen elokuva. Tarinassa Bloom ja muut yrittävät löytää keinoja herättää Bloomin kuollut kotiplaneetta Domino (elokuvassa Sparks) eloon Enchantix-voimillaan. Elokuva julkaistiin Suomessa vuonna 2010.[10]
  • Winx Club: Magical Adventure on 2010 vuonna julkaistu toinen teatteri-levitteinen elokuva.[11] Elokuvassa Winxit yrittävät estää viime elokuvasta tuttuja muinaisia noitia tuhoamasta Taikaulottuvuutta, tällä kertaa Believix-voimien kanssa. Elokuvaa ei ole julkaistu Suomessa eikä Skandinaviassa.
  • Winx Club – Syvyyksien salaisuus (eng. Winx Club: Mystery of the Abyss) on vuonna 2014 julkaistu elokuva. Tarinassa Bloom ja muut Winxit yrittävät estää Sirenix-voimillaan Politeaa saamasta Syvyyksien Helmeä, jolla hän voisi päästä vapaaksi Äärettömältä mereltä. Elokuva on julkaistu teatterilevityksenä, ja Netflix julkaisi elokuvan englanninkielisen version. Suomessa elokuva tuli teatterilevitykseen 8. toukokuuta 2015.[12] Elokuvan DVD julkaistiin Suomessa 14. elokuuta sisältäen ranskan, hollannin, englannin ja suomen jälkiäänityksen.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Winx Club (PC, PS2 & GameBoyAdvance)
  • Winx Club – Quest For a Codex (Nintendo DS)
  • Winx Club – Mission Enchantix (Nintendo DS)
  • Winx Club – Secret Diary (Nintendo DS)
  • Winx Club – Believix In You (Nintendo DS)
  • Winx Club – Saving Alfea (Nintendo DS & Nintendo 3DS)

Kolme ensimmäistä peliä perustui Winx-klubin yhdysvaltalaisiin 4Kids-versioihin. Lisäksi Venäjällä on tehty muutamia venäjänkielisiä Winx-klubi -pelejä.

Fandom eli fanifiktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fandomit ovat Winx Club -sarjan fanien kirjoittamia tarinoita tai Fanipiirustuksia, jotka eivät sijoitu pääjuoneen lainkaan. Fandomit sijoittuvat Alternative Universeen eli ovat fanifiktiota.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.iginiostraffi.com/wp-content/uploads/2010/09/corriere-della-sera-winx-fatine-italiane-coprodotte-negli-usa-02-09-2010.pdf (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Le Winx compiono 10 anni, tra marketing ed ecologia 25.1.2014. repubblica.it. Viitattu 14.10.2019.
  3. Winx Club
  4. Winx-klubi (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Jackson, Steph: Fate: The Winx Saga release date, cast, plot and everything you need to know Cosmopolitan. 13.10.2020. Viitattu 18.1.2021. (englanniksi)
  6. Synopsis NY Times. Viitattu 26.6.2015.
  7. a b Global Hit Animated Series ‘Winx Club’ Comes To Nickelodeon, Starting June 27 9.6.2011. zap2it.com. Arkistoitu 16.8.2017. Viitattu 14.10.2019.
  8. Rainbow and Nickelodeon partner for Winx Club season seven 8.4.2014. licensing.biz. Arkistoitu 15.10.2019. Viitattu 14.10.2019.
  9. Swift, Andy: Fate: The Winx Saga, Based on Animated Series, Gets 2021 Premiere Date on Netflix — Watch Teaser TVLine. 10.12.2020. Viitattu 15.2.2022. (englanniksi)
  10. Sekava taikasoppa (arvostelu) 2010. nyt.fi. Viitattu 26.6.2015.
  11. Winx Club: Magical Adventure Rotten Tomatoes. Viitattu 26.6.2015.
  12. Winx Club - Syvyyksien salaisuus (dub) Finnkino. Arkistoitu 24.2.2015. Viitattu 24.2.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]