Windows Phone

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Windows Phone 8)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Windows Phone
Windows Phonen aloitusnäyttö
Windows Phonen aloitusnäyttö
Kehittäjä Microsoft
Tuoteperhe Windows CE / 10
Toiminnallinen tila Lopetettu
Julkaistu 15. helmikuuta 2010
Viimeisin vakaa versio 8.1 (2. huhtikuuta 2014)
Lähdekoodimalli Suljettu lähdekoodi
Lisenssi Omisteinen ohjelmisto
← Edeltäjä Seuraaja →
Windows Mobile Windows 10 Mobile
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

Windows Phone oli Microsoftin kehittämä älypuhelimille tarkoitettu Windows CE -käyttöjärjestelmäperheeseen perustuva mobiilikäyttöjärjestelmä. Se oli yhtiön aiemman Windows Mobile -jakelun seuraaja. Windows Phone tuli jakeluun uusien matkapuhelinmallien myötä loppuvuodesta 2010. Windows Phone -puhelimia valmistivat muun muassa Nokia, Microsoft, HTC ja Samsung, joista Nokia ja Microsoft olivat suurimmat Windows Phone -valmistajat. Nokia käytti Windows Phone 8:a älypuhelimiensa ensisijaisena käyttöjärjestelmänä.[1]

Windows Phonen pääasiallinen kilpailija oli Googlen Android. Myös Applen iOS oli sen kilpailija, vaikkakin vain korkeimmassa hintaluokassa. iPhonen liiketoimintamalli on erilainen, sillä sama valmistaja eli Apple vastaa sekä laitteen että käyttöjärjestelmän kehityksestä useiden valmistajapartnereiden ja käyttöjärjestelmän lisensoinnin sijaan.

Myös Microsoft on hiljalleen siirtymässä Applen liiketoimintamallia kohti, sillä se osti matkapuhelinliiketoiminnan Nokialta ja hallitsee nyt Windows Phone -puhelinten myyntiä itse.

Microsoft lopetti Nokia-brändinimen käytön jo vuoden 2014 aikana. Microsoft aikoo muuttaa myös Windows Phone -käyttöjärjestelmän nimen pelkäksi Windowsiksi Windows 10:n tullessa käyttöön.[2]

Microsoft on ilmoittanut, ettei se enää aio kehittää uusia ominaisuuksia tai laitteistoa alustalle.[3]

Suunnittelukehys ja käyttöliittymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows Phone perustui täysin uuteen käyttöliittymään, jonka runkona toimi uusi Microsoftin Metro-suunnittelukehys. Metro on muotokieli ja käyttöliittymäkehys, johon Microsoft perustaa uusimmat kuluttajatuotteensa, kuten myös Windows 8 -käyttöjärjestelmän. Metrossa visuaalisesti luonteenomaista on typografiakeskeisyys. Keskeisesti käytetty kirjasin on muunnos Microsoftin kehittämästä Segoe-fontista. [4][5][6]

Ekosysteemi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoftin Windows Phone on Googlen Androidin ja Applen iOS:n tavoin oma, eri laitteiden ja palvelujen muodostama kokonainen ohjelmistollinen ekosysteemi, joka nivoutuu käyttöjärjestelmän ympärille. Käyttöjärjestelmänä Windows Phone nivoutuu Microsoft-tilin ympärille. Windows Phone -ekosysteemiin kuuluvia palveluja ovat esimerkiksi OneDrive (entinen SkyDrive), Microsoft Office 365, Xbox Music, Bing-hakukone, Xbox Live -peliyhteisö ja Nokian tarjoamat HERE-karttapalvelut.

Windows Phone 8:n myötä puhelimen käyttöjärjestelmä on integroitunut tiukemmin Microsoft-tiliin ja tiliin kuuluviin muihin laitteisiin. On esimerkiksi mahdollista kirjoittaa Word-dokumenttia tietokoneella, sammuttaa tietokone ja jatkaa Word-dokumentin kirjoittamista puhelimella tai tabletilla sen enempää säätämättä. Nykyään myös asetukset ja esimerkiksi Internet Explorerin käyttäjätiedot synkronoituvat laitteiden välillä.

Lanseeraus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkimusyhtiö Gartner arvioi marraskuussa 2010 Windows Phone 7:n suosion jäävän vähäiseksi. Sen tullessa markkinoille kilpaileva mobiilikäyttöjärjestelmä Android oli voimakkaassa kasvussa vallaten nopeasti markkinoita. Gartner arvioi Windows Phone 7:n markkinaosuuden jäävän reilusti alle kymmenen prosentin.[7] Joulukuussa 2010 Microsoft paljasti toimitettujen WP7-puhelimien määräksi 1,5 miljoonaa kappaletta ensimmäisten kuuden viikon aikana.[8] Luku ei välttämättä kerro sitä, kuinka monta laitetta kuluttajille on saatu myytyä.

Laitteistovaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoft edellyttää Windows Phone 7 -laitteiden täyttävän seuraavat vähimmäisvaatimukset:

  • kapasitiivinen, monikosketusta tukeva, vähintään 800 × 480 -resoluution näyttö
  • 1 GHz ARM-prosessori
  • DirectX 9 -yhteensopiva grafiikkasuoritin
  • 256 Mt keskusmuistia ja 4 Gt tallennusmuistia
  • sisäänrakennettu kiihtyvyysanturi, kompassi, valaistuksen- ja etäisyydentunnistus ja avustettu GPS-vastaanotin
  • 5 megapikselin kamera LED-salamavalolla
  • FM-radiovastaanotin (ominaisuutta ei tueta Windows Phone 8 -laitteissa,[9] mutta tuki löytyy jälleen 8.1:stä)
  • kuusi fyysistä näppäintä: "takaisin", "käynnistä", "haku", "kamera", "virta/lepotila" ja "äänenvoimakkuus"

Tuoreemmat Windows Phone 8.1 -laitteiden vähimmäisvaatimukset ovat seuraavat:

  • Qualcomm Snapdragon S4, Snapdragon 200, Snapdragon 400 tai Snapdragon 800 -prosessori
  • Vähintään 512 Mt keskusmuistia pieniresoluutioisille (800 × 480) laitteille, vähintään yksi gigatavu HD-näyttöisille laitteille
  • Vähintään 4 Gt tallennustilaa
  • GPS ja A-GNSS; Venäjän GLONASS-paikannukselle on myös tuki, jos se halutaan laitteeseen sisällyttää
  • Micro-USB 2.0 -tuki
  • 3,5 mm stereoliitäntä
  • Takakamera valinnaisella LED- tai Xenon-salamalla, valinnainen etukamera
  • Kiihtyvyysanturi, läheisyystunnistin, ympäröivän valon tunnistin sekä värinämoottori (magnetometri ja gyroskooppi ovat valinnaisia)
  • Vähintään 802.11b/g WLAN ja Bluetooth
  • Vähintään DirectX 11 -laitteistotuki
  • Monikosketusta tukeva kapasitiivinen kosketusnäyttö[10][11]

Ohjelmistokehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows Phone 7 -sovellukset tehdään pääosin Silverlight:llä tai XNA:lla ja Visual Studio -kehitystyökaluilla. Ohjelmointikielenä on C# tai Visual Basic. Visual Studio 2010 Express for Windows Phone -työkalu on ilmainen.[12] Sovellukset eivät ole yhteensopivia Windows Mobile 6.5:n kanssa.

Sovelluksia myydään Windows Phone -kaupan kautta. Kaupan komissio on 30 % sovelluksen myyntihinnasta.[13] Avoimen lähdekoodin sovelluksista hyväksytään useat lisenssit, kuten BSD, MIT, Apache Software License 2.0, MS-PL ja vastaavat, mutta ei toistaiseksi copy left -tyyppisiä lisenssejä, kuten GNU GPL ja sen johdannaiset. [14]

Tuoreimmalle Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmälle sovellukset tehdään usein Visual C#, Visual Basic ja Visual C++ -kielillä. XNA:ta ei enää kehitetä, sillä Microsoft päätti Windows Phone 8:n julkaisun yhteydessä tukevansa mieluummin DirectX:ää. Saman julkaisun yhteydessä kerrottiin, että sovelluksia voi luoda myös HTML/CSS/JavaScript-koodilla. XNA:n sijaan kehittäjät voivat kehittää sovelluksensa käyttäen .NET Framework -kieltä. Microsoft on myös lisännyt tuen kolmannen osapuolen rajapintoja, kuten Unitya varten.[15]

Versiohistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Windows Phone viittaa yleisesti versionumeroon 7 ja sen jälkeisiin julkaisuihin. Microsoftin tätä aiemmat mobiilikäyttöjärjestelmäversiot kulkivat nimellä Windows Mobile. Versio 6.5 oli eräänlainen välietappi; Windows Phone ilman kaikkia tulevia ominaisuuksia. [16]

Windows Phone 7[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fujitsu Toshiba IS12T

Microsoft julkaisi 15. helmikuuta 2010 Mobile World Congressissa Barcelonassa seuraavan sukupolven mobiilikäyttöjärjestelmänsä, Windows Phone 7:n. Aiemmin se tunnettiin nimellä Windows Phone 7 Series tai Photon.[17] Jakeluun sen ilmoitettiin tulevan vuoden 2010 loppupuolella. Aiemmat Windows Mobile 6.x -puhelimet eivät ole päivitettävissä Windows Phone 7:ään.[18] Syyskuussa 2010 Microsoft ilmoitti aloittaneensa Windows Phone 7:n toimitukset laitevalmistajille. Tämä tarkoittaa sitä että aikaisemmin ilmoitetussa aikataulussa laitteiden toimittamiseksi kuluttajille pysyttiin.[19] Windows Phone 7 -puhelimia valmistavat esimerkiksi HTC, LG ja Samsung. Helmikuussa 2011 matkapuhelinvalmistaja Nokia ilmoitti ryhtyvänsä käyttämään Windows Phone 7:ää älypuhelimiensa ensisijaisena käyttöjärjestelmänä.[20]

Windows Phone 7.5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koodinimeltään "Mango" julkaistiin 24. toukokuuta 2011. Sen tärkeimpiin uudistuksiin kuuluivat muun muassa kielituki 22 kielelle (muun muassa suomi ja ruotsi), IE 9 -selain, Twitter-integraatio ja moniajo.

Suosituimmat toisen sukupolven WP 7.5 -laitteet ovat olleet Nokian Lumia-mallisto, eli lokakuussa 2011 julkistetut Lumia 800 ja Lumia 710 ja vuonna 2012 julkistetut Lumia 900 ja Lumia 610.

Windows Phone 7.8[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2013 julkaistiin Windows Phone 7.8. Se on saatavilla WP 7.5 -puhelimiin päivityksen avulla. Windows Phone 7.8:ssa on joitakin ominaisuuksia Windows Phone 8:sta, kuten päivitetty aloitusnäyttö, värimaailmaan lisätyt 20 väriä ja mahdollisuus saada Bingin päivän kuva taustakuvaksi. Windows Phone 7.8:lla pyritään pidentämään Windows Phone 7-laitteiden ikää, koska nämä eivät olleet päivitettävissä Windows Phone 8 -versioon johtuen laitteiston rajoituksista.

Microsoft on ilmoittanut, että Windows Phone 7.8 tulee edelleen saamaan tulevaisuudessa päivityksiä, kun sekä Windows Phone 7 ja Windows Phone 8 ovat rinnakkain käytössä jonkin aikaa.

Microsoftin tuoreimman tiedon mukaan Windows Phone 7.8:n tuki päättyi 9.9.2014.[21]

Windows Phone 8[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoft julkaisi Windows Phone 8:n (kehitysnimi Apollo) 20. kesäkuuta 2012. Se on seuraava merkittävä julkaisu WP 7:n ja WP 7.5:n jälkeen. Sen uudistukset keskittyvät pitkälti uudistettuun laitteistotukeen, joten Windows Phone 8 ei tule saataville ensimmäisen ja toisen sukupolven (WP 7 ja 7.5) laitteisiin. Ainakin WP 7.5 -pohjaiset laitteet saavat korvaavan 7.8-päivityksen, joka sisältää ainakin uuden aloitusnäytön.[22] Windows Phone 8:lle kehitetyt sovellukset ovat yhteensopivia WP 7.5:n kanssa. Windows Phone 8:n erityisominaisuuksia hyödyntävät tai natiivikoodia sisältävät sovellukset eivät toimi aiemmissa Windows Phonen versioissa.

Windows Phone 8:n uusia ominaisuuksia[23]:

  • Moniydinsuoritintuki 64 prosessoriytimelle. Aluksi markkinoille tuli kaksoisydinprosessoreilla varustettuja puhelimia.
  • Neljä näyttöresoluutiota, joista kolme on uusia (1 280 × 768 ja 1 280 × 720 entisen 800 × 480 rinnalle, lisäksi 1 920 × 1 080 lisättiin GDR3-päivityksessä).
  • MicroSD-kortin tuki. Kortille voi tallentaa kuvia, musiikkia, videoita ja sovelluksia.
  • NFC-lähiviestintäteknologian tuki mahdollistaa muun muassa tiedostojen nopean siirtämisen ja mobiilimaksamisen.
  • Internet Explorer 10, jossa on paranneltu nopeutta ja turvallisuutta. Sen selainmoottori on sama työpöytäversion kanssa ja selaimessa on SmartScreen Filter, joka tunnistaa haitalliset sivustot. Lisäksi JavaScript-suorituskyky on nelinkertaistunut ja HTML5-nopeus on kaksinkertainen.
  • Bingin kartat on korvannut Nokia Kartat ja Nokia Navigaattori.
  • Aloitusnäyttöä on monipuolistettu tarjoamalla tapahtumaruuduille kolme eri kokoa entisen kahden sijaan. Tapahtumaruutuja voi olla nyt neljä vierekkäin.
  • Kukkaro hyödyntää NFC-teknologiaa ja mahdollistaa helpon mobiilimaksamisen yhdellä sovelluksella. Sovellus tukee muun muassa luottokortteja ja kanta-asiakaskortteja. Sovelluksen turvamekanismit hyödyntävät SIM-korttia.
  • Laite voidaan salata kokonaan rautapohjaisella salauksella.
  • Paranneltu sovellusten "hiekkalaatikko"-turvallisuustarkistus.
  • Yritykset voivat etähallita puhelinta.
  • Yritykset voivat luoda yrityksensisäisen sovelluksen, jota käytetään yrityssovellusten jakeluun ja esimerkiksi tiedotuskanavana työntekijöille.
  • Tuettujen kielien määrä on kaksinkertaistunut 22 kielestä 50 kieleen.
  • Sovelluskauppa toimii nyt 180 maassa.
  • Ohjelmistopäivitykset voi tehdä ilman tietokonetta (ns. OTA-päivitykset).
  • Laitteille luvataan kaikki päivitykset 18 kuukauden ajaksi niiden julkistuspäivästä lähtien.

Windows Phone 7 -laitteista poiketen Windows Phone 8 -sarjan puhelimet eivät tue FM-radiovastaanotinta.[9]

Ensimmäisen Windows Phone 8 -pohjaisen laitteen julkaisi Samsung elokuun 2012 lopussa.[24] ATIV S -mallissa on 4,8-tuumainen kosketusnäyttö, yksi gigatavu keskusmuistia ja 1,5 GHz:n kaksoisydinprosessori. Takapuolen kamerassa on 8 megapikseliä ja etukamerassa 1,9 megapikseliä. Laitteessa on NFC-siru. Puhelin tukee myös ns. puoli-4G:tä eli DC-HSPA, eli tiedonsiirron enimmäisnopeus on 42 Mbit/s.

Nokia taas julkisti kaksi Windows Phone 8 -mallia New Yorkissa, samaan aikaan kun Nokia World -tapahtuma oli käynnissä Helsingissä. Julkistettujen mallien nimet olivat Nokia Lumia 920 ja Lumia 820. Molemmissa puhelimissa on 1,5 GHz:n kaksoisydinprosessori, gigatavu keskusmuistia, NFC, tuki langattomalle lataukselle ja täydelle 4G-tekniikalle, sekä Pohjois-Amerikan että Euroopan taajuuksilla.

Ensin mainitussa on muun muassa 8,7 megapikselin PureView-kamera, 1080p-videokuvaus, 4,5 tuuman 1 280 × 768 -resoluution PureMotion HD+ -näyttö. Tekniikan ansiosta näyttöä voi käyttää vaikka avaimella, kynällä tai hanskat kädessä. Lisäksi se on Nokian mukaan värikkäämpi ja energiapihimpi kuin muiden valmistajien näytöt.[25]

Lumia 820:ssa taas on hieman heikompitasoinen 8 megapikselin kamera ja 4,3 tuuman 800 × 480 -resoluution näyttö.[26]

Microsoftin tuoreimman tiedon mukaan Windows Phone 8:n tuki päättyy 12.1.2016.[21]

Windows Phone 8.1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoft julkaisi Windows Phone 8.1:n 2. huhtikuuta 2014 jokavuotisessa BUILD-konferenssissaan. Kesäkuussa 2014 julkiseen jakeluun tuleva päivitys tuo mukanaan monia uusia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi yrityksille hyödyllisen VPN-tuen sekä oman Applen Sirin kanssa kilpailevan ääniavustaja Cortanan, joka ei vielä toimi Suomessa, ja ymmärtää ainoastaan englantia ja kiinaa. Kaikki nykyiset Windows Phone 8 -laitteet pystyvät lataamaan päivityksen sen tullessa saataville. Preview for Developers -kehittäjäohjelmaan rekisteröityneet saivat ladata päivityksen heti. Kuka tahansa voi toistaiseksi ilmoittautua ilmaiseksi kyseiseen kehittäjäohjelmaan. Julkistuksen yhteydessä Nokia julkaisi uusia puhelimia: Nokia Lumia 930,Nokia Lumia 635 ja .Nokia Lumia 630 Näistä viimeiseksi mainittu on saatavilla myös kahden SIM-korttipaikan versiona.

Listattu uusia ominaisuuksia:

  • Aloitusnäyttöä on nyt entisestään uudistettu. Uusi ulkoasu sallii kolmen keskikokoisen tapahtumaruudun asettamisen vierekkäin pieniresoluutioisillakin laitteilla.
  • Aloitusnäytön tapahtumaruutujen taustalle voi nyt valita taustakuvan.
  • Uusi ruudun yläreunasta avattava toimintokeskus: sisältää neljä omavalintaista pika-asetustoimintoa (esimerkiksi WLAN, Bluetooth, Internet-jakaminen sekä näytön kääntämisen lukitus), akun varauksen prosentteina ja linkin järjestelmäasetuksiin. Lisäksi toimintokeskus kerää sovelluksien ilmoitukset yhteen listaksi.
  • Word Flow -näppäimistö
  • Cortana-ääniavustaja (toistaiseksi käytettävissä ainoastaan Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Britanniassa, sekä julkisen alfaversiona Intiassa, Kanadassa ja Australiassa)
  • VPN- ja S/MIME-tuki
  • Parannettu MDM: yrityskäyttäjien puhelimia pystytään nyt paremmin hallinnoimaan yrityksessä.
  • Uudet WLAN-seuranta ja tallennustilaseuranta sekä uudistuneet datavalvonta ja virransäästö
  • HID-hiiren ja -näppäimistön tuki
  • Stereoskooppinen 3D-tuki
  • Virtuaalinen SmartCard-tuki
  • Kukkaro-sovellus tukee jatkossa lippuja ja jäsenkortteja
  • Bluetooth 4.0 LE -tuki
  • Näytönkaappaus tehdään jatkossa painamalla äänenvoimakkuus ylös ja lukitusnäppäintä samanaikaisesti.
  • Fyysisten koti-, takaisin- ja hakunäppäinten laitteistovaatimus on poistettu, ne voivat jatkossa olla näytölläkin digitaalisena.
  • Internet Explorer 11 (WebGL-laitteistokiihdytyksen tuki, parempi HTML5-tuki, esimerkiksi YouTube-soitin toimii suoraan selaimessa)
    • Kirjanmerkkien, avoimien välilehtien, salasanojen ja sivuhistorian synkronointi Microsoft-tilin laitteiden välillä
    • Lukunäkymä ja InPrivate-selaus
    • Salasanojen muistamistoiminto
  • Sovellukset ja pelidata voidaan jatkossa tallentaa SD-kortille.
  • Uudistunut sovelluskauppa
  • SkyDrive muutettu OneDriveksi kautta käyttöjärjestelmän.
  • Uudistunut kalenteri viikkonäkymällä ja Google-kalenterituella. Kalenteri näyttää jokaisen päivän kohdalla sääennusteen.
  • Uudistunut Kamera-sovellus
  • Uudistunut Ihmiset- ja Puhelin-sovellukset
    • Uudistunut Puhelu-näkymä, jossa on muun muassa Skype-puhelupainike.
  • Parempi asetuksien synkronointi Windows-tuoteperheen laitteiden välillä.
  • Windows Phone 8.1:n uudistettu käyttöjärjestelmäydin DirectX 12 -tuella
    • Windows 8-tuoteperhe käyttää jatkossa pitkälti samaa koodia, kehittäjän ei tarvitse tehdä erikseen sovellusta jokaiselle Windows -käyttöjärjestelmälle, vaan sama sovellus muuntuu laitekohtaisesti.
  • Tuki uusille Snapdragon 200 ja 400 -suorittimille[27][28]

Windows Phone 8.1:n tuki päättyi 11. heinäkuuta 2017.[29] Windows Phone 8.1:n Kauppa ei ole ollut käytettävissä sovellusten lataamiseksi ja asentamiseksi 16.12.2019 jälkeen. Varkaudenesto-ominaisuudet eivät ole olleet käytettävissä 31.12.2019 jälkeen.[30]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nokia esittelee uuden strategian, uudistetun johtokunnan ja uuden organisaatiorakenteen Nokia Oyj. 11.2.2011. Viitattu 9.11.2017.
  2. Teknologiasivustot: Nokia-nimi katoaa Microsoftin puhelimista 10.9.2014. MTV Uutiset. Arkistoitu 13.11.2014. Viitattu 24.10.2014.
  3. Bright, Peter: Windows Phone is now officially dead: A sad tale of what might have been Ars Technica. Viitattu 10.10.2017.
  4. http://archive.is/20120715001105/mkruzeniski.posterous.com/from-transportation-to-pixels
  5. http://www.businessinsider.com/blackboard/metro
  6. http://windowsteamblog.com/windows_phone/b/wpdev/archive/2010/03/18/windows-phone-7-series-ui-design-amp-interaction-guide.aspx
  7. Tero Lehto: Gartner: Android saavuttaa Symbianin – Windows Phone 7 epäonnistuu Tietokone.fi. 10.11.2010. Arkistoitu 29.12.2010. Viitattu 14.12.2010.
  8. Windows Phone 7 -puhelimia myyty 1,5 miljoonaa puhelinvertailu.com. 21.12.2010. afterdawn.com. Viitattu 23.12.2010.
  9. a b http://pocketnow.com/2013/02/04/wp7-8-better-than-wp8 (Arkistoitu – Internet Archive)
  10. Minimum hardware requirements for Windows Phone 8 revealed WMPoweruser.com. Arkistoitu 23.5.2014. Viitattu 23. toukokuuta 2014.
  11. Microsoft details Windows Phone 8.1, update coming this spring theverge.com. Viitattu 23. toukokuuta 2014.
  12. http://www.microsoft.com/express/Phone/
  13. http://windowsteamblog.com/windows_phone/b/wpdev/archive/2010/03/15/the-right-mix.aspx
  14. Mary Jo Fooley: Microsoft mulls changing Windows Phone Marketplace terms to add more open-source licenses ZD NET. 18.2.2012. Viitattu 25.2.2012. englanti
  15. Windows Phone Store - Wikipedia, the free encyclopedia en.wikipedia.org. Viitattu 23. toukokuuta 2014.
  16. http://notebooks.com/2010/04/12/a-brief-history-of-windows-mobile/
  17. Brad Sams: Microsoft renames 'Windows Phone 7 Series', drops the 'Series' neowin.net. 2.4.2010. Viitattu 6.4.2010. (englanniksi)
  18. Daniel Robinson: Windows Phone 7 will not run Windows Mobile apps v3.co.uk. 5.3.2010. Viitattu 6.4.2010. (englanniksi)
  19. Kaarlo Räihä: Windows Phone 7:n toimitukset aloitettiin Afterdawn. 2.9.2010. Viitattu 15.9.2010.
  20. Nokia Oy pörssitiedote, Uuden strategian pääkohdat nokia.fi. 11.2.2011.
  21. a b Windows Phone elinkaari support.microsoft.com. Viitattu 6. maaliskuuta 2014.
  22. Juha Kokkonen: Windows Phone 8 ei tule saataville päivityksenä 20.6.2012. Taskumuro.com. Arkistoitu 22.6.2012. Viitattu 14. syyskuuta 2012.
  23. Windows Phone 8:n uudistukset koottuna 22.6.2012. Mobiiliblogi.com. Viitattu 14. syyskuuta 2012.
  24. Panu Roivas: Tampereen Keskusareena pähkinänkuoressa 29.8.2012. Puhelinvertailu.com. Viitattu 14. syyskuuta 2012.
  25. Matti Vähäkainu: Nokian Lumia 920 -lippulaivamalli julki 5.9.2012. Puhelinvertailu.com. Viitattu 14. syyskuuta 2012.
  26. Janne Häyrynen: Älypuhelin budjetilla: Nokia Lumia 820 5.9.2012. Puhelinvertailu.com. Viitattu 14. syyskuuta 2012.
  27. Microsoftilta Cortana, Windows Phone 8.1 ja päivitetty Windows 8.1 Mobiili.fi mobiili.fi. Viitattu 23. toukokuuta 2014.
  28. Windows Phone 8.1 Features wpcentral.com. Viitattu 23. toukokuuta 2014.
  29. Karjalainen, Katariina: Tänään se tapahtui: valtaosalta Windows-puhelimista loppui tuki 11.7.2017. Digitoday. Viitattu 13.7.2017.
  30. Microsoft: Windows Phone 8.1 -tuen päättyminen: usein kysytyt kysymykset support.microsoft.com. Viitattu 23.5.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]