Willy Stöwer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Willy Stöwer (22. toukokuuta 186431. toukokuuta 1931)[1] oli Saksan keisarikunnan aikainen saksalainen taiteilija, kuvittaja ja kirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten merimaalauksista sekä litografioista. Monet hänen taideteoksistaan kuvaavat historiallisia tapahtumia, kuten matkustajalaiva RMS Titanicin uppoamista vuonna 1912.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Willy Stöwer syntyi Wolgastissa, Saksassa baltianmeren rannalla. Hän kouluttautui alun perin metallityömieheksi ja työskenteli teknikkona useiden saksalaisten varustamoiden insinööritoimistoissa. Hän sai nopeasti töitä piirtäjänä, kuvittajana ja taidemaalarina. Hänen taitonsa huomattiin aikaisin ja hänen piirtämistekniikkansa oli itseopittua. Vuonna 1892 hän meni naimisiin Henrietta Dettmannin kanssa. Tämä oli varakkaasta perheestä, minkä seurauksena Stöwer pystyi keskittymään taiteilijanuraan.[2]

Attack of U-boats on the Linda Black.

Keisari Wilhelm II:sta muodostui taiteilijan innokas kannattaja ja Stöwerin sanotaankin olleen keisari mielyisin merimaalaaja.[3] Vuosina 1905-1912 Stöwer oli usein keisarin mukana tämän matkoilla. Hän oli Saksan laivastoliiton (saks. Deutscher Flottenverein) johtokunnan jäsen. Hänelle myönnettiin kunniaprofessuuri vuonna 1907. Hänen myöhempään uraansa vaikutti hänen mesenaattinsa ja Saksan keisarillisen laivaston kohtalo. Hänen suurimman luovuuden aika tuli päätökseen Saksan keisarikunnan hajoamisen myötä, ja hänen myöhempi uransa perustui joihinkin höyrylaivayhtiöiden tekemiin tilaustöihin. Hän kuoli jonkinasteisessa tuntemattomuudessa Berlin-Tegelin huvilallaan 31. toukokuuta 1931.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Willy Stower AskART. Viitattu 1. toukokuuta 2012.
  2. a b Hormann, Jörg-Michael (2001). Willy Stöwer. Marinemaler der Kaiserzeit. Leben und Werk. (in German). Koehlers Verlagsgesellschaft. ISBN 3-78220-822-6. 
  3. Rüger, Jan (2007). The Great Naval Game: Britain and Germany in the Age of Empire. Cambridge University Press, 207. ISBN 978 0 521 87576 9. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Willy Stöwer