William S. Rosecrans

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Rosecrans

William Starke Rosecrans (6. syyskuuta 181911. maaliskuuta 1898) oli keksijä, öljy-yhtiön johtaja, diplomaatti, poliitikko, Yhdysvaltain armeijan upseeri ja Unionin kenraali Yhdysvaltain sisällissodassa.

Rosecrans syntyi Little Taylor Runissa Delawaren piirikunnassa Ohiossa. Hän valmistui West Pointista 1842. Ennen sisällissotaa hän oli öljy-yhtiön johtaja ja 1859 paloi pahoin öljylampun räjähdettyä. Hän toipui vammoistaan juuri kun sisällissota alkoi, ja hän liittyi Unionin armeijaan George B. McClellanin kenttäadjuntattina, ja kohosi pian 23. jalkaväkirykmentin komentajaksi. Hänet ylennettiin sodan alussa prikaatinkenraaliksi ja myöhemmin kenraalimajuriksi.

Rosecrans sai komentoonsa Unionin Mississippin armeijan vasemman sivustan toukokuussa 1862. Hän saavutti mainetta kenraalina, ja voitti useita taisteluita läntisellä taistelunäyttämöllä, kuten toisen Corinthin taistelun, jossa hän saavutti verisen voiton Konfederaation kenraali Earl Van Dornista, Stones Riverin taistelun ja Tullahoma-sotaretken. Hänen sotilasuransa päättyi Chickamaugan taisteluun 1863, jossa hän kärsi tappion ja vetäytyi Chattanoogaan, jonne Braxton Braggin Tennesseen armeija piiritti hänet. Tämän jälkeen Ulysses S. Grant siirsi hänet pois komennosta. Hän siirtyi Missouriin, jossa taisteli Sterling Priceä vastaan tämän ryöstöretkellä. Sodan jälkeen hän palveli ministerinä Meksikossa ja Ohion kuvernöörinä 1869.

Rosecrans kuoli Redondo Beachissä Kaliforniassa ja on haudattu Arlingtonin sotilashautausmaahan.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:William Rosecrans