William Van Horn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Van Horn
Henkilötiedot
Syntynyt15. helmikuuta 1939 (ikä 85)
Kansalaisuus Yhdysvallat Yhdysvallat
Lapset Tish ja Noel
Van Hornin tunnistaa lennokkaasta piirrostyylistä, tarinasta Mikä viheltäen tulee...

William Van Horn (s. 15. helmikuuta 1939 Oakland, Kalifornia, Yhdysvallat[1]) on yhdysvaltalaissyntyinen, nykyään Kanadassa asuva sarjakuvapiirtäjä, joka teki Disney-yhtiölle ja sen lisensoimille yhtiöille Ankka-sarjakuvia vuosina 1987–1998. Van Horn piirsi pääasiassa Aku ja Roope Ankkaa ja on piirtänyt myös Ankronikkaa, jonka joidenkin jaksojen pääosassa esiintyi Heimo Huima. William Van Horn on keksinyt Roope Ankan velipuolen ja serkun, Unkka T. Kumiankan, hahmon. Hänen töistään on julkaistu yli 800 sivua.lähde?

William Van Hornilla on kaksi lasta. Hänen poikansa Noel Van Horn on myös Disneyn sarjakuvapiirtäjä, joka on keskittynyt Mikki Hiiri -sarjakuviin.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

William nautti sarjakuvista jo lapsena ja erityisesti Floyd Gottfredsonin Mikki Hiiri -sanomalehtisarjakuvista.lähde? Van Horn piirsi jo viisivuotiaana Mikki Hiiriä ja sota-aiheisia kuvia mallista, mutta alkoi haaveilla piirtämisestä ammattina vasta 12-vuotiaana.[1] Hän valmistui vuonna 1961 California College of Arts and Craftsista ja sai töitä studiosta, jossa tehtiin lyhytanimaatioita lapsille.[1] 1960-luvulla Van Horn työskenteli San Franciscossa pienessä Imagination-animaatiostudiossa. Työskenneltyään siellä 12 vuotta, hän alkoi kirjoittaa ja piirtää lastenkirjoja.[1] Ensimmäisen lastenkirjansa, Harry Hoyle’s Giant Jumping Beanin, ilmestyttyä vuonna 1978 hän muutti perheineen vaimonsa synnyinmaahan Kanadaan.[1] Vuonna 1985 innostus sarjakuviin alkoi uudelleen ja Van Horn teki sarjakuvasarjaa Nervous Rex, joka kertoo samannimisestä hirmuliskosta.[1]

Kun Gladstone-kustantamo alkoi julkaista uusien piirtäjien Disney-sarjakuvia, niin pitkän yrittämisen jälkeen myös Van Horn sai mahdollisuuden tehdä niitä Gladstonelle.[1] Kustantamo julkaisi ensimmäiset Van Hornin Aku Ankka -sarjat vuonna 1987, samoihin aikoihin kuin Don Rosan ensimmäisen Ankka-sarjakuvankin. Disney-yhtiö ei uusinut Gladstonen lisenssiä ja Van Horn siirtyi tekemään sarjakuvia Disney-yhtiön omalle sarjakuvayhtiölle Disney Comicsille. Disney Comicsin lopetettua toimintansa hän siirtyi Egmont-kustantamolle, vaikka Gladstone alkoikin julkaista jälleen Disney-sarjoja. Van Hornin tarinat voi tunnistaa myös kuvissa usein esiintyvistä hyttysistä.

Disney-taiteilijauransa ensimmäisinä vuosinaan Van Horn sai John Lustigilta avustusta käsikirjoitusten osalta – näitä sarjoja lukuun ottamatta Van Horn on piirtänyt ja käsikirjoittanut sarjakuvansa kokonaan itse. Vuonna 1994 lähes 30 vuotta aikaisemmin eläkkeelle siirtynyt Carl Barks käsikirjoitti vielä yhden Ankka-sarjakuvan, ”Hevostellen halki historian”, jonka kuvittajaksi Barks valitsi Van Hornin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h Ankantekijät - William Van Horn. Aku Ankka 12/2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.