Wikiprojekti:Kasvit/artikkelin aloitusopas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kasvioon säilötään kasveja kuivattuna ja Wikipediaan kasveista kertovia artikkeleja.

Tämä sivu on tarkoitettu ohjeeksi, kuinka tallennetaan tietoa Wikipediaan eli kuinka luodaan uusi kasveista kertova artikkeli.


1) Valitse aihe.
Etsi ja keksi olennainen tai muuten mielenkiintoinen aihe, jota ei vielä ole Wikipediassa. Aiheita löytyy esimerkiksi artikkelitoivesivuilta, Wikipedia:Artikkelitoiveet/Kasvitiede tai kasviluetteloista, kuten Luettelo huonekasveista. Toisinaan Wikipediassa kiistellään eri aihepiirien merkittävyydestä, mutta tämä ei koske lainkaan kasveja, sillä mikä tahansa eliöitä käsittelevä aihe katsotaan merkittäväksi.


2) Etsi lähde.
Etsi tietoa valitsemastasi aiheesta olemassa olevista lähteistä. Lähde voi olla kirja, lehti tai luotettava internet-sivu. Hyviä nettilähteitä ovat esimerkiksi yliopistojen ja luonnontieteellisten museoiden ylläpitämät sivustot ja toisaalta (ajankohtaisaiheissa) suuret uutissivustot. Yksityiset kotisivut tai blogit eivät ole koskaan riittäviä lähteitä. Vaihtoehtoisesti jos muunkielisessä Wikipediassa on jo kattava artikkeli jostain täältä puuttuvasta aiheesta, sen voi kääntää suomeksi.


3) Kirjoita artikkeli.
Kirjoita valitusta aiheesta hyvällä yleiskielellä teksti, jossa ensimmäisenä on otsikon eli kohteen määritelmä. Lyhin toivottava pituus on kahden virkkeen pituinen määritelmä eli ns. minitynkä, suurinta sallittua pituutta ei olekaan. Esimerkkiä aiheen käsittelytavasta, osa-alueista ja -järjestyksestä voit katsoa lupaaviksi valituista kasviartikkeleista, ks. Wikipedia:Lupaavat artikkelit → Matematiikka ja luonnontieteet → Kasvit.

Tärkeää: Wikipedian ulkopuolista tekstiä ei pidä koskaan kopioida suoraan artikkeliin, ellei ole sitä itse laatinut tai muuten omista tekijänoikeutta. Referoi ja muotoile asia omin sanoin, vaikka kirjoitatkin lähteestä. Yksi hyvä tapa varmistaa että tulee kirjoitettua omisn sanoin, on seurata artikkelimallia ja hakea lähteistä tietoja noiden mallin otsikoiden alle.

Tärkeää: Merkitse loppuun osio lähteet ja siihen käyttämiesi lähteiden tiedot mahdollisimman tarkasti (esimerkiksi nimike, tekijä, vuosi, tunniste jne.), jotta joku muu pystyy tarvittaessa tarkistamaan artikkelin lähteet. Vieraskielisestä Wikipediasta käännetyt artikkelit merkitään Malline:Käännös-mallineella.


4) Huomio muoto ja tyyli.
Tekstin ymmärrettävyyden kannalta keskeiset sanat ja käsitteet on hyödyllistä linkittää muihin Wikipedian artikkeleihin, esimerkiksi [[evoluutio]] tai [[kota (hedelmä)|siemenkota]]. Artikkelin ensimmäinen sana lihavoidaan ja kaikki tieteelliset nimet kursivoidaan. Määritettyä taksonomista yksikköä eli lajia, sukua, heimoa jne. käsitteleviin artikkeleihin kuuluu osana Malline:Taksonomia/kasvit, mutta sen käyttäminen ei ole lainkaan välttämätöntä heti uuden artikkelin aloituksessa. Tällöin perehtyneemmät Wikipedian muokkaajat lisäävät sen myöhemmin.


5) Lopuksi tallenna uusi artikkeli.
Näin lisäämäsi tieto on helposti kenen tahansa saatavilla internetissä "ikuisuuteen" saakka.