Wikipedia:Välityspyyntö/Otsikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Välityspyyntö on Wikipediassa viimeinen vaihtoehto kiistatilanteiden ratkaisemiseksi. Välityslautakunta harkitsee uusien tapausten käsittelyyn ottamista ja aiempien päätösten uudelleentarkastelua. Tapausten käsittelyä ohjaa välityskäytäntö.

Ennen välityspyynnön tekemistä[muokkaa wikitekstiä]

Välityslautakunta arvioi yleensä seuraavanlaisia tapauksia ilman aiempia kiistan selvittämiseksi tehtyjä muodollisia toimenpiteitä:

  • ylläpitäjien välillä poikkeuksellisen suuria erimielisyyksiä aiheuttavat kiistat.

Muissa tapauksissa oletetaan, että ensin kokeillaan muita keinoja:

  • Toisen käyttäjän toimintaa koskevissa kysymyksissä odotetaan kommenttipyynnön tekemistä. Välityslautakunta ottaa yhteisöltä kommenttipyynnön kautta saadun palautteen huomioon sen ratkaisemiseksi, otetaanko tapaus käsittelyyn, ja käyttää sitä myös muun päätöksenteon apuvälineenä.

Vaikka ei ole tarpeen hahmotella koko tapausta, lautakunta toivoo, että esität lyhyen selonteon kiistan luonteesta ja askeleista, jotka on jo otettu sen selvittämiseksi.

Kuinka välityspyyntö käsitellään[muokkaa wikitekstiä]

Kun välityspyyntö on tehty, aktiiviset lautakunnan jäsenet äänestävät, hyväksytäänkö tapaus käsittelyyn vai ei. Merkintä 0/0/0/0 vastaa lautakunnan jäsenten ääniä hyväksytään/hylätään/jäävännyt itsensä/muu. Tapaukset avataan sen jälkeen, kun yli puolet läsnä olevista välityslautakunnan jäsenistä on ilmaissut haluavansa ottaa asian käsittelyyn. ”Jäävännyt itsensä” tarkoittaa sitä, että lautakunnan jäsen on ilmoittanut jättävänsä osallistumatta asian käsittelyyn mahdollisen eturistiriidan takia. ”Muut” ovat ääniä tai ehdotuksia, jotka eivät sovi kolmeen edellä mainittuun kategoriaan. Tapaukset, joita ei ole otettu käsittelyyn 10 vuorokauden sisällä, poistetaan tältä sivulta. Kun tapaus otetaan käsittelyyn, jokaisen asianosaisen keskustelusivulle lähetetään ilmoitus asiasta sekä linkki tapauksen käsittelysivulle.