Wikipedia:Suositellut artikkelit/Valitut palat 2007

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo kaikista valittuina paloina 30. joulukuuta asti esitellyistä suositelluista artikkeleista ajalta 1.1.2007 -31.12.2007. Katso myös:



Autuas Johannes XXIII (syntymänimeltään Angelo Giuseppe Roncalli, s. 25. marraskuuta 18813. kesäkuuta 1963) oli Rooman piispa eli paavi. Hän toimi paavina vuodet 19581963.

Epäluotettavien ja perimätietoon perustuvien, mutta Vatikaanin käyttämien ja virallisten paaviluetteloiden mukaan Johannes XXIII oli 261. paavi. Hänen pontifikaattinsa eli paavinkautensa tärkeimpiin tapahtumiin kuuluu Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen järjestäminen.

Johannes XXIII julistettiin autuaaksi Johannes Paavali II:n aikana 3. syyskuuta 2000.Tämä on yleensä askel kohti pyhimykseksi julistamista.

Banaanikärpänen (Drosophila melanogaster) on pieni kellanruskea mahlakärpäslaji, joka on vuosikymmenten ajan ollut yksi kokeellisen biologisen tutkimuksen tärkeimmistä malliorganismeista. Yleiskielessä banaanikärpäsellä voidaan tarkoittaa myös koko mahlakärpästen heimoa tai useita muita Drosophila-suvun lajeja, joista monet ovat Suomessa huomattavasti D. melanogaster -lajia yleisempiä.

Paavi Paavali VI (syntymänimeltään Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini, s. 26. syyskuuta 1897, Sarezzo – k. 6. elokuuta 1978, Castel Gandolfo) toimi paavina vuodet 1963–1978.

Epäluotettavien ja perimätietoon perustuvien, mutta virallisten ja Vatikaanin käyttämien paaviluetteloiden mukaan Paavali VI oli 262. paavi. Paavina ollessaan hän mm. vei edeltäjänsä Johannes XXIII:n aloittaman Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen loppuun.

Oulu (ruots. Uleåborg) on väkiluvultaan Suomen kuudenneksi suurin kaupunki. Oulu sijaitsee Oulujoen suulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, Oulun läänissä. Kaupunki on alueensa sekä hallinnollinen että kaupallinen keskus. Oulu on tunnettu teknologiakaupunkina. Kaupungissa asuu 131 359 ihmistä ja sen pinta-ala ilman merialueita on 380,39 km², josta 10,96 km² on sisävesiä (1.1.2006). Oulu on pinta-alaltaan Suomen toiseksi suurimman läänin, Oulun läänin pääkaupunki sekä Oulun seutukunnan keskus.

Per Allan Magnus Claesson Uggla (s. 18. kesäkuuta 1954 Östermalm, Tukholma, Ruotsi) on ruotsalainen muusikko ja näyttelijä. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat muun muassa "Varning på stan" ja "Mitt decennium".

Hän nousi kuuluisuuteen vuoden 1977 aikoihin. Hänen musiikkinsa on nykyään tyyliltään poprock-musiikkia, mutta uran alkuvaiheilla musiikissa oli vaikutteita muun muassa glamrockista ja punkista. Ugglan kappaleet ovat tunnettuja satiirisista teksteistä, joissa ivataan ja pilkataan positiivisessa mielessä niin juorulehtiä kuin trubaduureja.

Ilmaston lämpenemisellä tarkoitetaan viime vuosikymmeninä tapahtunutta maapallon alailmakehän ja merien keskilämpötilan nousua ja nousun arvioitua jatkumista. Yleisessä keskustelussa ilmiöstä käytetään myös termiä ilmastonmuutos.

Paavius keskiajalla tarkoittaa paaviuden historiaa karkeasti 600-luvulta eli Gregorius I:n ajalta noin 1400-luvulle suuren skisman aikoihin. Keskiajan paaviuden aikana tapahtui useita paaviuden historian kannalta erittäin tärkeitä tapahtumia, muun muassa paavin hengellisen ja maallisen vallan suuri kehittyminen kristillisessä Euroopassa ja Kirkkovaltion perustaminen.

Galileo Galilei (15. helmikuuta 1564 Pisa8. tammikuuta 1642 Arcetri) oli italialainen tähtitieteilijä, filosofi ja fyysikko. Hänen merkittävimmät saavutuksensa liittyvät tieteellisen menetelmän kehitykseen aristoteelisesta nykyiseen muotoonsa. Häntä on kutsuttu tieteen, klassisen fysiikan ja tähtitieteen isäksi.

Final Fantasy VI (jap. ファイナルファンタジーVI, Fainaru Fantajī Shikkusu) on Squaren kehittämä konsoliroolipeli, joka julkaistiin vuonna 1994 Super Nintendo Entertainment Systemille. Alkuperäinen SNES-sovitus tuli saataville Japanissa ja Pohjois-Amerikassa. Jälkimmäisen julkaisu nimettiin Final Fantasy III:ksi, sillä peli oli kolmas kyseisellä mantereella ilmestynyt Final Fantasy -sarjan osa. Euroopassa peli ilmestyi PlayStationille kehitettynä PAL-versiona vasta vuonna 2002.


Leo XIII, alun perin kreivi Gioacchino Vincenzo Pecci, (2. maaliskuuta 1810, Carpineto Romano, Italia20. heinäkuuta 1903, Apostolinen palatsi, Vatikaani) oli Rooman piispa eli paavi vuosina 18781903.

Epäluotettavien ja perimätietoon perustuvien, mutta virallisten ja Vatikaanin käyttämien paaviluetteloiden mukaan Leo XIII oli 256. paavi. Leo XIII:n paavinkausi eli pontifikaatti tapahtui nk. Vatikaanin vankeudessa, jonka aikana paavinistuimen ja Italian valtion välillä vallitsi riita.

Apartheid-järjestelmän purkaminen tapahtui Etelä-Afrikassa vuosien 1990 ja 1994 välisenä aikana. Vuonna 1989 maan presidentiksi noussut Frederik de Klerk katsoi, että ulko- ja sisäpoliitinen tilanne vaati neuvottelujen aloittamista apartheidia vastustaneiden järjestöjen kanssa. Itä-Euroopan kommunismin romahtamisen myötä Kansallispuolueen muodostaman hallituksen aikaisempi näkemys ANC:n vastaisesta taistelusta osana laajempaa kommunismin vastaista taistelua ei enää ollut mahdollinen. Pitkällä aikavälillä myös kansainvälinen taloudellinen painostus tulisi johtamaan maan elintason laskemiseen. De Klerk katsoi, että neuvotteluteitse olisi mahdollista saavuttaa maan valkoisen väestön kannalta parempi lopputulos silloin, kun ne käytäisiin hallituksen vielä ollessa suhteellisen vahvoilla sotilaallisesti.

Pius VII, syntymänimeltään Barnaba Niccolò Maria Luigi Chiaramonti, (14. elokuuta 1740, Cesena20. elokuuta 1823) toimi Rooman piispana ja katolisen kirkon johtajana eli paavina vuosina 18001823.

Perimätietoon perustuvien, mutta virallisten ja Vatikaanin käyttämien paaviluetteloiden mukaan Pius VII oli 251. paavi. Hänen paavinkautensa eli pontifikaattinsa tärkeimmät tapahtumat liittyivät katolisen kirkon ja Napoléon Bonaparten johtaman Ranskan välisiin kiistoihin.


Belgian Grand Prix 1998 oli Formula 1 -sarjan osakilpailu, joka ajettiin 30. elokuuta 1998 Spa-Francorchamps'n radalla Belgiassa. Kilpailun voitti Damon Hill ja toiseksi sijoittui hänen tallikaverinsa Ralf Schumacher. Kilpailu oli sateinen, minkä vuoksi vain kahdeksan kilpailijaa ajoi maaliin saakka.

Kilpailussa sattui kaksi merkittävää kolaria. Ensimmäisellä kierroksella sattuneeseen joukkokolariin joutui 13 autoa ja se onkin F1-historian suurin kolari. Hieman kilpailun puolenvälin jälkeen Michael Schumacher törmäsi David Coulthardin perään kierroksella ohituksen yhteydessä.


Paavit 1800-luvulta nykypäivään tarkoittavat vuonna 1799 kuolleen paavi Pius VI:n seuraajia. Pius VI oli viimeinen todellista maallista valtaa käyttänyt paavi, joten hänen seuraajiensa valta oli pikemminkin henkistä ja rajoittui maallisesti vain tiettyinä aikoina Kirkkovaltion ja tiettyinä aikoina Vatikaanivaltion sisälle.

Pius VI:n seuraajien aikana paavius mm. kehittyi hengellisen ja maallisen instituution sekoituksesta enemmän hengelliseen suuntaan. 1800 ja 1900-luvun paavien pontifikaattien ajalle ajoittuvat mm. Vatikaanin ensimmäinen kirkolliskokous, Vatikaanin toinen kirkolliskokous, Kirkkovaltion menettäminen, riita Italian valtion kanssa sekä Vatikaanin perustaminen. Myös sellaiset tapahtumat kuin ensimmäinen ja toinen maailmansota sekä kommunismin nousu ja tuho Itä-Euroopassa ja Neuvostoliitossa ajoittuvat Pius VI:n seuraajien pontifikaattien ajalle.


Mammografia on rinnan röntgenkuvaus, jonka avulla tutkitaan rinnan kasvaimia ja muutoksia. Mammografia on rintasyövän diagnostiikassa käytetyin menetelmä. Lisäksi mammografiaa käytetään laajalti rintasyövän seulontatutkimuksena. Suomessa järjestetään nykyään ilmainen rintasyöpäseulonta kahden vuoden välein 50–69-vuotiaille naisille. Mammografian avulla voidaan tutkia myös muita rinnan muutoksia, kuten kystia.


Pius IX, alkuperäiseltä nimeltään Giovanni Maria Mastai-Ferretti, (13. toukokuuta 17927. helmikuuta 1878) oli katolisen kirkon johtaja eli paavi vuosina 18461878. Pius IX:n virkakausi paavina on ollut – mikäli Pyhän Pietarin paaviutta ei oteta huomioon – toistaiseksi pisin eli 31 vuotta.

Perimätietoon perustuvien, mutta virallisten ja Vatikaanin käyttämien paaviluetteloiden mukaan Pius IX oli 255. paavi. Pius IX:n pitkän pontifikaatin eli paavinkauden aikana katolinen kirkko menetti Kirkkovaltion, mikä mahdollisti paaviuden kehittymisen yhä hengellisempään suuntaan. Samoin Pius IX:n kaudella pidettiin Vatikaanin ensimmäinen kirkolliskokous, jossa mm. julistettiin paavi erehtymättömäksi uskonnollisissa ja moraalisissa asioissa.


Kontula (ruots. Gårdsbacka) on Helsingin 47. kaupunginosaan Mellunkylään kuuluva osa-alue Kurkimäen, Vesalan ja Kivikon naapurissa. Kontulassa on noin 13 000 asukasta, ja naapuriasuinalueiden kanssa seudulla asuu yhteensä noin 28 300 asukasta. Kontulan seutu on pääkaupunkiseudun suurin ja yksi Suomen suurimpia lähiöitä.

Kontula on rakennettu pääasiassa 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin asuntotarve Helsingissä oli suurta. Tuolloin asukkaita muutti alueelle etenkin Helsingin keskustasta. Nykyisin Kontulan suurimman ikäryhmän muodostavat 25–49-vuotiaat. Muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia on alueen väestöstä noin 14 prosenttia, joka on muuta Helsingin keskiarvoa korkeampi. Alueen palvelut keskittyvät Kontulan ostoskeskukseen, joka on Helsingin viidenneksi suurin kauppakeskus.


Breitenfeldin taistelu käytiin Leipzigin pohjoispuolella 17. syyskuuta 1631 Ruotsin ja Saksin sekä Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarin Ferdinand II:n armeijan välillä. Ruotsalaisia johti Kustaa II Aadolf, sakseja vaaliruhtinas Juhana Yrjö I ja katolisia kreivi Johann Tilly. Breitenfeldin taistelu oli ensimmäinen Kustaan käymä suuri kenttätaistelu kolmikymmenvuotisessa sodassa. Se oli protestanttien ensimmäinen suuri voitto katolisia vastaan Kolmikymmenvuotisen sodan aikana Kustaan murskatessa Tillyn katolisen armeijan.


Riutta-akvaario on akvaario, johon on luotu pala koralliriuttaa. Riutan rungon muodostaa elävä kivi, huokoinen kalkkikivi, jonka onkaloissa elää mikro- ja makroeliöstöä. Elävän kiven päälle rakennetaan riuttamaisemaa koralleista asettelemalla ne huolellisesti kunkin lajin tarvitsemiin valaistus- ja virtausoloihin. Korallien välissä mönkii, huojuu ja puikkelehtii erilaisia selkärangattomia ja mahdollisesti myös kaloja.


Lucius Septimius Severus (11. huhtikuuta 1464. helmikuuta 211) oli Rooman keisari vuosina 193211. Hän oli kotoisin Leptis Magnasta Pohjois-Afrikasta, ja saattoi olla etnisesti berberi tai puuni. Commodus nimitti Severuksen legioonien komentajaksi Pannoniassa. Pertinaxin murhan jälkeen joukot huusivat hänet keisariksi. Hän lähti joukkoineen Italiaan ja saapui Roomaan ilman vastarintaa.

Severus vakautti epävakaassa tilassa olleen valtakunnan. Hän hajotti pretoriaanikaartin ja voitti muut vallantavoittelijat vuoteen 197 mennessä. Hänen hallintotapansa oli yksinvaltaisempi kuin edeltäjiensä. Severus käynnisti laajoja rakennusprojekteja: hän käytännössä rakennutti uudelleen vanhan kotikaupunkinsa Leptis Magnan, ja Roomaan hän rakensi esimerkiksi suuren triumfikaaren ja itselleen valtavan palatsikompleksin.

Ruptuurisota oli Venäjän ja Ruotsin välillä Karjalassa ja Inkerissä vuosina 1656–1658 käyty Pohjan sodan sivunäyttämö. Ruptuurisotaa nimitetään myös Kaarle X Kustaan Venäjän sodaksi, joskin erityisesti ruotsalaisessa asiayhteydessä siihen tuolloin liitetään myös tilanteeseen liittyneet taistelut Liivinmaalla. Sodan tärkeimpiä syitä oli Venäjän tarve vapaaseen kauppareittiin Itämerelle. Toinen seikka sodan taustalla oli Käkisalmen läänin ortodoksiväestön asema, joka nähtiin poliittisena sekä Ruotsissa että Venäjällä.Sodan vaikutukset alueella olivat merkittävät, sillä sodan aikana ortodoksien muuttoliike Venäjälle kasvoi maastapaoksi. Väestön siirtymisen seurauksena Käkisalmen läänin väestöpohja muuttui lyhyessä ajassa karjalan kieltä puhuvista ortodokseista pääosin Savosta muuttaneisiin luterilaisiin suomalaistalonpoikiin.


Alfred Bernhard NobelSv-Alfred Nobel.ogg kuuntele ääntämys (ohje) (21. lokakuuta 1833, Tukholma, Ruotsi10. joulukuuta 1896, Sanremo, Italia) oli ruotsalainen kemisti, insinööri ja dynamiitin keksijä. Hän määräsi testamentissaan omaisuutensa käytettäväksi Nobel-palkintoja jakavan säätiön perustamiseksi. Synteettinen alkuaine nobelium on nimetty Alfred Nobelin mukaan.

Alfred Nobel tunnetaan myös liikemiehenä, joka keksintöjensä ansiosta loi itselleen suuren omaisuuden. Nobel oli luomassa kansainvälistä dynamiitti-imperiumia, sekä toimi tärkeänä vaikuttajana myös Kaukasian öljyteollisuudessa. Alfred Nobel kokosikin itselleen elämänsä aikana erittäin suuren omaisuuden, minkä ansiosta hän oli kuollessaan yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.



Unkarin Grand Prix 1997 oli Formula 1 -sarjan osakilpailu, joka ajettiin Hungaroringillä 10. elokuuta 1997. Kilpailun voitti Jacques Villeneuve, joka ohitti kilpailua johtaneen Damon Hillin viimeisellä kierroksella. Hillillä oli ongelmia kaasunsa kanssa, mutta hän kuitenkin sijoittui toiseksi tuoden Arrows-tallilleen ensimmäisen palkintosijoituksen sitten kauden 1995 Australian GP:n. Talli kilpaili tosin silloin Footwork-nimisenä. Villeneuven ohitus Hillistä oli kautta aikain 18:s viimeisen kierroksen ohitus, jolla on siirrytty kilpailun johtoon ja voitettu kilpailu.


Barack Hussein Obama (s. 4. elokuuta 1961, Honolulu, Havaiji) on yhdysvaltalainen poliitikko demokraattisesta puolueesta. Vuoden 2005 alusta alkaen hän on ollut Yhdysvaltain kongressin nuorempi senaattori Illinoisin osavaltiosta. Vanhempana senaattorina toimii Richard Durbin.

16. tammikuuta 2007 Obama ilmoitti pyrkivänsä demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 2008 vaaleissa. Obama on mielipidemittauksissa toiseksi suosituin vaihtoehto demokraattien presidenttiehdokkaaksi Hillary Clintonin jälkeen.


Suomen hallintolainkäytössä tutkitaan suomalaisten viranomaisten hallintoasioissa tekemien päätösten lainmukaisuutta tai tarkoituksenmukaisuutta. Hallintoasiat ovat julkisoikeudellisia oikeussuhteita, joille on tyypillistä yksipuolisuus: niissä viranomainen tekee yksipuolisesti yksityishenkilöä velvoittavan päätöksen.

Suomalaisessa hallintolainkäytössä tyypillisin oikeudenkäynnin alulle saattava toimenpide on hallintovalitus, jossa yksittäinen asianosainen kyseenalaistaa viranomaisen päätöksen oikeellisuuden laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperustein. Muita hallinto-oikeudellisia asioita ovat kunnallisvalitukset ja hallintoriita-asiat.


Albert Einstein (14. maaliskuuta 1879 Ulm, Saksa18. huhtikuuta 1955 Princeton, New Jersey, Yhdysvallat) oli saksalaissyntyinen teoreettinen fyysikko, joka loi suhteellisuusteorian. Hän vaikutti myös merkittävästi kvanttimekaniikan ja kosmologian kehitykseen, ja häntä pidetään yleisesti 1900-luvun tärkeimpänä fyysikkona. Hän sai vuonna 1921 Nobelin fysiikanpalkinnon valosähköisen ilmiön selittämisestä sekä "muista ansioista".

Einstein sai vuonna 1925 arvostetun Copley-mitalin, ja neljä vuotta myöhemmin hän sai ensimmäisen Max Planck -mitalin.



Valkopäämerikotka (Haliaeetus leucocephalus), harvemmin myös amerikankotka tai kaljupääkotka, on pääasiassa Pohjois-Amerikan mantereella elävä päiväpetolintu, joka tunnetaan ehkä parhaiten Yhdysvaltain kansallislintuna. Se kuuluu merikotkien (Haliaeetus) sukuun ja on merikotkan sisarlaji.

Valkopäämerikotkan latinankielinen nimi juontaa juurensa sen päästä: leucocephalus tarkoittaa valkoista päätä. Haliaeetus puolestaan viittaa sen sukuun, merikotkiin, ja tarkoittaakin merikotkaa. Suomenkielinen nimi on suora suomennos.



Noitavainot Ruotsin valtakunnassa sijoittuvat pääsääntöisesti 166080-lukuihin. Ruotsin valtakunnassa ei ollut kirkollista inkvisitiota ja noitaoikeudenkäynnit käytiin tavallisen maallisen oikeuslaitoksen kautta. Syytettyjen kidutus oli valtakunnan lain vastaista, ja sitä käytettiinkin vain harvinaisissa poikkeustapauksissa. Noitavainoja on nyky-yhteiskunnassa usein käytetty vertauskuvana vallanpitäjien pahuudesta, naisiin kohdistuneesta väkivallasta tai epätasa-arvosta.


Yellowstonen kansallispuisto (engl. Yellowstone National Park) on Yhdysvalloissa sijaiseva, maailman ensimmäinen ja täten myös vanhin kansallispuisto. Sen perusti presidentti Ulysses S. Grant jo vuonna 1872. Yellowstone sijaitsee kolmen eri osavaltion alueella, suurimmaksi osaksi Wyomingissa, mutta osaksi myös Idahon ja Montanan puolella. Kansallispuisto kattaa lähes 8 980 km² kokoisen maa-alan.

Yellowstone sijaitsee geologisesti aktiivisella alueella ja tunnetaan muun muassa geysireistään, joita on yli 300. Myös maailman ehkä kuuluisin geysir, Old Faithful eli Vanha Uskollinen, sijaitsee siellä. Se onkin yksi puiston merkittävimmistä turistikohteista. Alue on tunnettu monipuolisesta luonnostaan kuten kanjoneistaan ja vesiputouksistaan. Yellowstonessa on lisäksi myös rikas eläimistö, johon kuuluu muun muassa karhuja, biisoneita ja puumia.


Joan Crawford, oik. Lucille Fay LeSueur (23. maaliskuuta 1905, San Antonio, Texas10. toukokuuta 1977, New York) oli yhdysvaltalainen Oscar-palkittu näyttelijä ja amerikkalainen ikoni. Nykyään Crawfordia pidetään yhtenä Hollywoodin kulta-ajan legendaarisimmista näyttelijöistä.

Joan Crawford aloitti uransa tanssijana New Yorkissa ja siirtyi mykkäelokuviin vuonna 1925, jolloin hän allekirjoitti sopimuksen elokuvajätti MGM:n kanssa. Alkujaan hän esiintyi vain pienissä sivurooleissa, mutta kohosi 1930-luvulla nopeasti suosittujen "flapper"-elokuvien kautta yhdeksi Hollywoodin kirkkaimmista tähdistä. Erityisen tunnetuksi Crawford tuli eräänlaisista tuhkimotarinaelokuvistaan, joissa hän esitti köyhiä ja ahkeria tyttöjä, jotka lopulta menestyivät kovan työnsä seurauksena. Myöhemmin hänen rooleikseen vakiintuivat vahvat, määrätietoiset ja menestyneet naiset. Parhaan naispääosan Oscarilla Crawford palkittiin vuonna 1945 elokuvasta Mildred Pierce - amerikkalainen nainen.


Suomalaisen oopperamusiikin alku sijoittuu 1700-luvun loppupuolelle, jolloin järjestettiin ensimmäiset oopperaesitykset Suomessa. Varsinaisesti kiinnostus taidemuotoon heräsi kuitenkin vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla. Ensimmäinen suomalainen oopperateos on Fredrik Paciuksen Sakari Topeliuksen librettoon säveltämä Kaarle-kuninkaan metsästys (Kung Karls jakt) vuodelta 1852. Suomalaisen oopperataide alkoi 1970-luvulla saavuttaa kansainvälistä mainetta ennen kaikkea Joonas Kokkosen ja Aulis Sallisen niin kutsutuilla karvalakkioopperoilla kuten Punainen viiva ja Viimeiset kiusaukset. Suomen nousuun yhdeksi maailman johtavista oopperamaista vaikutti myös Savonlinnan oopperajuhlat ja monien suomalaisten laulajien kuten Martti Talvelan ja myöhemmin esimerkiksi Karita Mattilan ja Soile Isokosken saavuttama kansainvälinen maine. Vuosituhannen vaihteen merkittävin hahmo suomalaisessa oopperassa on ollut Kaija Saariaho, jonka ensimmäinen ooppera Kaukainen rakkaus (L’amour de loin, 2000) sai runsaasti kansainvälistä huomiota.

Täydelliset naiset (Desperate Housewives) on Golden Globeilla ja Emmyilla palkittu yhdysvaltalainen televisiosarja, jonka loi aiemmin Tyttökultia käsikirjoittanut Marc Cherry. Sarja yhdistelee useita tyylejä – draama, komedia, rikosdraama, farssi, saippuasarja ja satiiri – mutta palkintonsa se on voittanut komedia-kategorioissa. Ensimmäinen jakso esitettiin ABC:lla 3. lokakuuta 2004, ja 10. lokakuuta 2005 sitä alettiin esittää myös Nelosella. Täydelliset naiset on ollut yksi kaikkien aikojen suosituimmista sarjoista Yhdysvalloissa ja voittokulku on toistunut myös Britanniassa, Australiassa, Ruotsissa ja Saksassa. Yhteensä sitä näytetään ainakin 150 alueella maailmassa.

Keuhkokuume eli pneumonia on keuhkokudoksen tulehdus. Keuhkokuumeen aiheuttaa tavallisesti bakteeri tai virus ja harvinaisemmin sieni tai loinen. Yleisin aiheuttaja on pneumokokkibakteeri. Tyypilliset oireet ovat nopeasti nouseva kuume, yskä, hengenahdistus ja rintakipu, mutta monesti etenkin virusten ja epätyypillisten bakteerien aiheuttamassa keuhkokuumeessa taudinkuva on lievempi. Taudin diagnostiikassa käytetään apuna keuhkojen röntgenkuvaa ja laboratoriokokeita.

Otsonikadolla tarkoitetaan stratosfäärissä eli Maan ilmakehän yläosassa sijaitsevan otsonikerroksen ohenemista. Otsoni on kolmesta happiatomista muodostunut molekyyli, joka absorboi eli imee itseensä tehokkaasti Auringon lähettämää ultravioletti- eli UV-säteilyä. Otsonikerroksen heikkeneminen kasvattaa maan pinnalle saapuvan UV-B-säteilyn määrää, mikä voi olla tuhoisaa alhaisempaan säteilymäärään sopeutuneille eliöille. Se voi aiheuttaa ihosyöpää ja muita vaurioita sekä vahingoittaa kasveja ja planktonia.

Oopperan historia kuvaa oopperan kehitystä ja muotoja länsimaisen musiikin historian alalajina. Ooppera on historiansa aikana mukaillut aikansa taidemusiikin esteettisiä ihanteita, mutta se on käynyt läpi myös useita itsenäisiä uudistumiskausia. Näissä uudistuksissa on vuoroin keskitytty enemmän yksittäisten aarioiden ja muita laulunumeroiden vaikuttavuuteen eli niin sanottuun numero-oopperaan ja vuoroin pyritty kohti musiikin ja draaman yhtenevyyttä niin, että musiikki mahdollisimman tehokkaasti palvelisi tarinankerrontaa. Esimerkkeinä näistä ääripäistä voidaan pitää esimerkiksi napolilaista 1700-luvun oopperaa, jossa musiikilliset muodot dominoivat draamallisuuteen nähden ja toisaalta wagneriaaninen musiikkidraama, jossa eri taidemuotojen tuli olla vain draaman välineitä. Suuria oopperan uudistajia ovat omina aikoinaan olleet muun muassa Christoph Willibald Gluck, Richard Wagner ja Alban Berg.


Sammakkoeläimet (Amphibia) ovat selkärankaisten eläinten luokka. Ne ovat puolittain vesieläimiä ja niiden kehitykseen kuuluu vedessä elävä, kiduksilla hengittävä toukkavaihe. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä. Luokan tieteellinen nimi Amphibia tarkoittaakin suomeksi kahtaalla elävää eli kaksoiselämää, mikä viittaa sammakkoeläinten tulevan toimeen sekä maalla että vedessä. Merivedessä sammakkoeläimiä ei kuitenkaan elä.

Sammakkoeläimet olivat kehityshistorian ensimmäisiä eläimiä, jotka nousivat vedestä maalle. Tämä tapahtui noin 390 miljoonaa vuotta sitten eli devonikaudella. Muinaisina aikoina sammakkoeläimiä eli runsaammin kuin nykyaikana, vaikkakin monet aikanaan kukoistaneet sammakkoeläinryhmät ovat aikojen kuluessa kuolleet sukupuuttoon.


Gaius Aurelius Valerius Diocletianus (noin 245 – noin 313) oli Rooman keisari 20. marraskuuta 2841. toukokuuta 305. Hän syntyi Illyriassa nimellä Diokles (Διοκλής). Diocletianus vakaannutti valtakunnan oloja ja hänen valtakautensa toi lopun 200-luvun kriisille. Diocletianus antoi muun muassa uudistaa verotusta ja rahakantaa. Hän antoi myös laajentaa armeijaa ja linnoittaa valtakunnan rajoja. 300-luvun alkuun mennessä Diocletianus oli saanut valtakunnan vakautettua niin paljon ettei Rooman valtakuntaa enää uhannut barbaarien invaasiot ja sisäiset kapinat kuten aikaisemman vuosisadan aikana. Diocletianuksesta tuli pisimpään hallinnut keisari yli vuosisataan.


Aasiannorsu (Elephas maximus) on yksi kolmesta norsulajista. Ennen lajia kutsuttiin nimellä intiannorsu, mutta nykyään lajista käytetään muotoa aasiannorsu, koska sitä tavataan myös muissa Aasian valtioissa. Nykyään intiannorsulla saatetaankin tarkoittaa aasiannorsun alalajia, jota myös kutsutaan intiannorsuksi. Aasiannorsun tieteellinen nimi Elephas maximus tarkoittaa valtavaa kaarta, mikä viittaa selän kaarevaan muotoon.

Aasiannorsun erottaa afrikannorsuista helpoiten sen pienemmistä korvista. Aasiannorsun säkäkorkeus on 2,5–3 metriä, pituus 5,5–6,4 metriä ja paino vaihtelee välillä 2700–5000 kg. Aasiannorsu on Aasian suurin maanisäkäs.


Erwin Johannes Eugen Rommel (De-Erwin_Rommel-pronunciation.ogg kuuntele ääntämys (ohje), 15. marraskuuta 1891, Heidenheim14. lokakuuta 1944, Ulm) oli natsi-Saksan sotamarsalkka ja yksi arvostetuimmista toisessa maailmansodassa taistelleista sodanjohtajista.

Rommel tuli tunnetuksi etenkin Saksan Pohjois-Afrikassa taistelleen armeijan Deutsches Afrikakorps'n (De-Deutsches Afrikakorps-pronunciation.ogg kuuntele ääntämys (ohje)) komentajana. Hänet tunnettiin laajasti myös lempinimellä Wüstenfuchs (De-Wüstenfuchs-pronunciation.ogg kuuntele ääntämys (ohje), suom. Erämaan kettu tai Aavikkokettu).

Pohjois-Afrikan retken jälkeen Rommel siirrettiin Ranskaan huolehtimaan sen puolustuksesta liittoutuneiden todennäköisen maihinnousuoperaation varalta. Rommel pakotettiin tekemään itsemurha, koska hänen epäiltiin sekaantuneen Adolf Hitleriä vastaan suunnattuun pommiattentaattiin. Tätä ei kuitenkaan ole koskaan pystytty todistamaan.


Roihuvuori (ruots. Kasberget, puhekielessä Roihis ja Roihika) on Helsingin 43. kaupunginosaan eli Herttoniemeen kuuluva osa-alue Strömsinlahden ja Porolahden rannalla, Herttoniemenrannan, Marjaniemen ja Tammisalon naapurissa. Matka linnuntietä Helsingin keskustaan Rautatientorille on noin 7 km ja tietä pitkin noin 10 km.

Roihuvuoren alueella on 7 488 asukasta (1.1.2006), mikä tarkoittaa, että noin joka 75. helsinkiläinen asuu alueella. Työpaikkoja alueella on 1 070 (31.12.2004). Alueen pinta-ala on 1,47 km² eli noin 1,25 % Helsingin maapinta-alasta. Alueen raja kulkee etelässä Johan Sederholmin tietä, Porolahtea ja Tammisalon kanavaa pitkin. Marjaniemen suunnalla perinteisesti rajana on ollut Mustapuro, mutta nykyisin Marjaniemen siirtolapuutarhan ojan länsipuolinen osa kuitenkin katsotaan kuuluvaksi Vartiokylän kaupunginosaan ja ojan itäpuolinen metsikkö ja niitty Strömsinlahden rannalla taasen Roihuvuoreen. Pohjoisessa rajana on Itäväylä ja idässä Sahaajankatu.


Boyzone oli irlantilainen poikabändi. Yhtye tunnettiin balladipainotteisesta linjastaan ja etenkin siitä, että useat sen kappaleet olivat cover-versioita. Yhtye oli erityisen suosittu Britteinsaarilla ja sai Britannian singlelistalla yhteensä kuusi listaykköstä sekä kymmenen top teniin yltänyttä kappaletta vuosina 1994–1999. Boyzonen tunnetuimpia lauluja olivat muun muassa "No Matter What" ja "Picture of You".

Boyzonen perusti aiemmin Johnny Loganin ja myöhemmin Westlifen managerina tunnettu Louis Walsh vuonna 1993. Ensimmäinen albumi Said and Done julkaistiin vuonna 1995, kaksi seuraavaa studioalbumia vuosina 1996 ja 1998. Yhtyeeltä on tullut myös kolme kokoelmalevyä, joista uusin Key to My Life: The Collection julkaistiin alkuvuodesta 2006. Boyzone on myynyt yli 15 miljoonaa levyä


Granikosjoen taistelussa vuonna 334 eaa. Aleksanteri Suuri kukisti persialaiset Vähän-Aasian satraapit. Taistelu käytiin toukokuussa tai kesäkuussa pienen Granikosjoen rannalla. Taistelussa Aleksanteria vastassa oli paikallisten persialaisten satraappien johtama armeija.

Taistelu oli ensimmäinen kolmesta suuresta taistelusta, jonka Aleksanteri Suuri voitti, ennen kuin hän sai valloitettua koko Persian valtakunnan. Seuraavana vuonna käydyssä Issoksen taistelussa ja vuonna 331 eaa. käydyssä Gaugamelan taistelussa Aleksanteri Suuri kukisti Persian kuninkaan Dareios III:n johtaman armeijan.



Leijona (Panthera leo) on suuri uhanalainen kissaeläin, joka asuu villinä Afrikan savanneilla ja pienenä populaationa Intiassa. Leijonasta käytettiin ennen myös nimitystä jalopeura, jota voi vielä nähdä vanhoissa teksteissä. Aikanaan leijonia tavattiin kaikkialla Afrikassa joitakin aavikkoja ja sademetsiä lukuun ottamatta, samoin Balkanilla Euroopassa aina Intiaan asti, mutta ihmisen toiminta on vähentänyt kantaa ja pienentänyt elinalueita.

Leijonat ovat lihaa syöviä petoeläimiä, jotka saalistavat ja elävät ryhminä. Leijonalaumaa johtaa uros, mutta yleensä naaraat hoitavat metsästyksen. Uroksen ruumiinrakenne on naarasta raskaampi ja soveltuu huonommin saalistamiseen, kun taas naaras on kevytrakenteisempi ja parempi metsästämään.


Marcus Tullius Cicero ([kikero:], 3. tammikuuta 106 eaa.7. joulukuuta 43 eaa.) oli roomalainen poliitikko, puhuja, filosofi ja kirjailija. Häntä pidetään yleisesti latinankielisen proosan mestarina, ja klassinen latina määritellään yleensä hänen ja Julius Caesarin teosten pohjalta. Ciceron teoksia on säilynyt poikkeuksellisen paljon. Hänen vaikutuksensa myöhempään kirjallisuuteen ja kielenkäyttöön on ollut suurta. Häntä pidetään myös eräänä eurooppalaisen humanismin perustajahahmoista.

Cicero eli aikana, jolloin Rooman tasavalta oli väistämättä murenemassa pala palalta. Hän pyrki poliittisen uransa aikana idealistisesti puolustamaan tätä harvainvaltaa, mutta ei kyennyt vaikuttamaan sen korvautumiseen yksinvallalla. Hän oli poliittisessa toiminnassaan pragmaattinen, vaikka hänen toimintaansa sisältyi monia ristiriitaisuuksia ja mielenmuutoksia.


Issoksen taistelu käytiin vuonna 333 eaa. Makedonian kuninkaan Aleksanteri Suuren johtama makedonialaisista ja kreikkalaisista koostunut armeija kukisti Dareios III:n johtaman persialaisen armeijan. Taistelu käytiin marraskuussa Issoksen kaupungin eteläpuolella Pindaros-joen varrella. Vähälukuisempi makedonialainen armeija kukisti monta kertaa suuremman vastustajansa suotuisan maaston ja hyvän kurinsa ansiosta.

Aleksanteri Suuren joukot olivat vuonna 334 eaa. hyökänneet Vähään-Aasiaan ja kukistaneet persialaiset satraapit Granikosjoen taistelussa. Tämän jälkeen makedonialaiset olivat vallanneet miltei koko Vähän-Aasian. Persian kuningas Dareios III oli koonnut valtavan armeijan jolla hän aikoi kukistaa hyökkääjät. Taistelussa Aleksanterin johtamat joukot mursivat persialaisten rivistön, mikä sai Dareioksen pakenemaan taistelukentältä.

Guns N' Roses (lyhenne GN'R) on yhdysvaltalainen rockyhtye. Yhtyeen musiikissa yhdistellään glam rockia ja hard rockia, ja alkuaikoina siinä oli lisäksi puhdaspiirteisempää heavy metalia. Nykyisin yhtyeen voi sanoa käyttävän myös industrialmusiikin kone-efektejä. Yhtyeen suosio oli suurimmillaan vuosina 19871993. Yhtye nousi uudestaan suosioon 2004 julkaistun kokoelma-albumin ja ahkeran kiertuoinnin tuloksena.

Kaukopartiotoiminta oli Suomen armeijan lähinnä päämajan johdossa tai sen käskemänä tapahtunutta tiedustelu- ja tuhoamistoimintaa syvällä vihollisen selustassa jatkosodan ja Lapin sodan aikana.

Kaukopartiotoiminta erosi toiminta-alueensa puolesta lähipartioinnista: lähipartiointia harjoittavat taistelijat kuuluivat toiminta-alueensa taisteluyksikköön, kaukopartio puolestaan päämajan alaiseen yksikköön. Tätä korostaa päämajan kaukopartio -nimitys, joka erottaa nämä esimerkiksi divisioonien alaisina toimineista partioista.Toiminnasta kirjallisuudessa käytettyjä nimityksiä ovat kaukotiedustelupartio, kaukopartio sekä päämajan kaukopartio.

Herodes I Suuri (s. 73 eaa. Askalon – k. 5 eaa., 4 eaa. tai 1 eaa. Jerusalem) oli Juudean kuningas vuodesta 37 eaa. kuolemaansa saakka. Herodes oli Juudean prokuraattorin Antipaterin ja tämän nabatealaisen vaimon Kyproksen toiseksi vanhin poika.

Herodeksen ura alkoi vuonna 47 eaa., kun hänen isänsä nimitti hänet Galilean käskynhaltijaksi.Herodes Suuri on kaikkein keskeisimpiä ja tärkeimpiä henkilöitä juutalaisten historiassa. Hän oli murhaaja ja pervertikko mutta myös suuri rakentaja. Roomalaiset asettivat hänet valtaistuimelle. Näin he pystyivät Herodeksen avulla takaamaan uskonnon ja valtion erottamisen toisistaan. Hän vähensi huomattavasti pappien valtaa, joten heille jäi vain hengellinen rooli. Salaliittojen pelossa hän ajoittaisten mielenhäiriöiden vallassa murhasi vaimonsa Mariammen ja useita lapsiaan.

Apartheid (suom. eriyttäminen) tarkoittaa Etelä-Afrikan unionissa ja tasavallassa vuodesta 1948 vuoteen 1991 saakka harjoitettua rotuerottelupolitiikkaa, jossa maan väestö jaettiin valkoisiin, mustiin, intialaisiin ja värillisiin (jotka olivat pääasiassa maahan tuotujen malaijiorjien ja mustien jälkeläisiä). Apartheidin ideologiset juuret olivat 1800-luvun loppupuolella kehitetyissä rotuopeissa. Lisäksi sen syntyyn vaikutti afrikaanien pääuskonnon, hollantilaisen reformoidun kirkon, piirissä syntynyt näkemys afrikaansien muodostaman Volkin jumalallisesta oikeudesta Etelä-Afrikkaan. Rotuerottelun tarkoituksena oli myös säilyttää valkoisten etuoikeutettu sosiaalinen ja taloudellinen asema ja varmistaa halvan mustan työvoiman saatavuus maan kaivosteollisuudelle.


Kanada on pohjoisamerikkalainen Kansainyhteisöön kuuluva liittovaltio, jonka rajanaapuri on Yhdysvallat etelässä (ja luoteessa Alaska). Idässä Kanada päättyy Atlanttiin, lännessä Tyyneenmereen ja pohjoisessa Pohjoiseen jäämereen.

Kanada on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin valtio (n. 10 miljoonaa neliökilometriä), ja väkiluvultaan 36. suurin valtio (n. 32 miljoonaa). Sen virallisia kieliä ovat englanti ja ranska. Kanadan pääkaupunki on Ottawa, ja muita suuria kaupunkeja ovat muun muassa Calgary, Edmonton, Montreal, Québec, Toronto, Vancouver ja Winnipeg.


The Legend of Zelda: The Wind Waker (ゼルダの伝説 風のタクト, Zeruda no Densetsu: Kaze no Takuto) on kymmenes osa Nintendon The Legend of Zelda -pelisarjassa. Se julkaistiin Nintendo GameCubelle Japanissa vuonna 2002 ja muualla maailmassa vuonna 2003.

Peli sijoittuu Suurelle merelle ja sen eri saarille. Pelaaja ohjastaa vihreäpukuista sankaria, Linkiä, joka taistelee vihollistaan Ganonia vastaan. Suuri osa pelistä kuluu purjehtimiseen saarien välillä puhuvalla veneellä, Punaisten leijonien kuninkaalla (King of The Red Lions). Peli kulkee läpi saarien ja luolastojen, jotta Link saisi tarpeeksi voimaa tuhotakseen Ganonin.


Jehovan todistajat on perinteisestä kristinuskosta erkaantunut uskonto, joka korostaa julkista sanoman julistamista ja liikkeen raamatuntulkinnan noudattamista käytännön elämässä. Liike tähdentää Jehova-nimen käyttöä Jumalan nimenä ja järjestöön kuulumisen tärkeyttä. He eivät hyväksy kolminaisuusoppia, helvettiä, sielun kuolemattomuusoppia eivätkä kristillisiä juhlapyhiä vaan katsovat niiden olevan Raamatun vastaisia. He uskovat, että tulevaisuudessa Jumala hävittää jumalattomat ihmiset ja hallitukset suuressa Harmageddonin sodassa ja Jehovalle uskolliset saavat ikuisen elämän paratiisimaassa maan päällä. Järjestön seurakuntarakennuksia sanotaan valtakunnansaleiksi.


Platon (m.kreik. Πλάτων, 427347 eaa.) oli antiikin kreikkalainen filosofi ja Akatemian perustaja, jota pidetään yhtenä antiikin ja koko historian merkittävimmistä filosofeista. Hän oli Sokrateen kuuluisin oppilas ja Aristoteleen opettaja.

Filosofina Platon oli rationalisti ja dualisti. Hän kirjoitti monista filosofisista aiheista ja käsitteli erityisesti etiikkaa, politiikkaa, metafysiikkaa ja tietoteoriaa. Hänet tunnetaan erityisesti klassisesta ideaopistaan, kirjoittamistaan dialogeista (mm. Pidot, Faidros ja Valtio) sekä Sokrateen puolustuspuheesta. Platonin dialogit ovat antiikin ainoina säilyneet kaikki nykypäivään, mutta osaa hänen nimissään kulkevista teoksista pidetään epäperäisinä, myöhempien platonikkojen kirjoittamina.