Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

  1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
  2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla vinoviivan perään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

  1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -129. heinäkuuta 2014 kello 11.26 (UTC)

Vastustan poistoa

  1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -129. heinäkuuta 2014 kello 11.26 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös: Arkistoidut poistoäänestykset, poistoloki, palautettavat sivut.

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Augusto De Luca[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Tässä ei ole kyse vain merkittävyydestä vaan siitä, pitääkö artikkelin aihetta rangaista siitä, että häntä on monistettu ympäri Wikipedioita. Merkittävyys lienee melko selvä, mutta äänestetään asiasta ja sen vierestä. --Pxos (keskustelu) 27. heinäkuuta 2014 kello 23.51 (EEST) Lisäys: Tässä siis äänestetään ensi sijassa aiheen merkittävyydestä, mutta asiaan liittyy myös muita seikkoja, joita on tuotu esille keskustelusivulla. --Pxos (keskustelu) 28. heinäkuuta 2014 kello 22.16 (EEST)

Äänestys päättyy 3. elokuuta 2014 kello 23.51 (EEST).

Keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onkohan olemassa ennakkotapausta, eli vastaavilla perusteilla aiemmin järjestettyä poistoäänestystä? En siis vastusta tässä käsittelyä, kysyn vain. --Ukas (keskustelu) 28. heinäkuuta 2014 kello 16.15 (EEST)

Ainakin vastaavan hirttotuomion saaneita merkittävyyskeskusteluja on käyty poistoon päätyen. Iivarius (keskustelu) 28. heinäkuuta 2014 kello 22.54 (EEST)
Täysin ymmärrettävä kommentti. Ihan kiusallanikaan en kuitenkaan ymmärrä siitä mitään. Onko merkittävyyskeskustelun venymisen vuoksi siirto poistoäänestykseen "hirttotuomio"? Vai onko artikkeli poistettu sellaisessa merkittävyyskeskustelussa, jossa on päädytty poistoon, ja tämä poisto on "artikkelin hirttämistä"? Vai onko dibadaba zbaduu dadaa? --Pxos (keskustelu) 29. heinäkuuta 2014 kello 10.59 (EEST)
Keskimmäinen vaihtoehto, koska tuollaisen merkittävyyskeskustelun jälkeen artikkeli on mukamas poistettu epämerkittävänä vaikka todellinen poistosyy oli rangaista massapostaamisesta. Tämä poistoäänestys on erinomainen asia, jääpähän ainakin julkinen loki. Iivarius (keskustelu) 29. heinäkuuta 2014 kello 11.42 (EEST)

Tarpeeton äänestys, jos artikkeli on merkittävä. Aiheen merkittävyyteen ei vaikuta jonkun käyttäjän toimet Wikipediassa. –Makele-90 (keskustelu) 28. heinäkuuta 2014 kello 21.29 (EEST)

Kun täällä nyt keskitytään sivuasioihin, muutan perustelua. Olisi hyvä huomata, että poistoäänestyksen käynnistäjän kommentti ei määrää koko äänestyksen sisältöä. Merkittävyys ei ollut päivänselvä keskustelussa eikä se käy nyt ilmi myöskään artikkelista. Yllä oleva kommentti on myös melko tarpeeton, koska se ei ota mitään kantaa aiheen merkittävyyteen eikä siten auta asiassa mitään. --Pxos (keskustelu) 28. heinäkuuta 2014 kello 22.16 (EEST)
Poistoäänestyksessä voidaan kai vaatia artikkelin poistoa muillakin perusteilla kuin epämerkkittävyyteen vedoten. Meillä ei ilmeisesti ole niitä yllä kaivattuja ennakkotapauksia (ainakaan äänestystasolla), mutta artikkelin keskustelusivun perusteella ainakin osa käyttäjistä on sitä mieltä, että artikkeli pitäisi poistaa kyseenalaisen syntytapansa vuoksi (jopa aiheen mahdollisesta merkittävyydestä riippumatta). Lisäksi samaa henkilöä käsittelevä artikkeli on poistettu englannin ja italiankielisestä wikipediasta täsmälleen siitä syystä. Mielestäni olisi hyvä, jos tämän äänestyksen yhteydessä saataisiin vedettyä myös suomenkieliselle Wikipedialle jokin linja tällaisten tapausten suhteen (näillä näkymin linja tulee olemaan se, että ei poisteta). --Risukarhi (keskustelu) 29. heinäkuuta 2014 kello 10.00 (EEST)

Äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastustan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Merkittävyysarviointi ei ole rangaistusmenettely vaan merkittävyysarviointi. –Kotivalo (keskustelu) 28. heinäkuuta 2014 kello 07.45 (EEST)
  2. Kaiveltuani googlea vaikuttaisi, että "neutraaleja" lähteitäkin löytyy pitkän linjan kuvaajan merkityksen toteamiseksi.Tetopa (keskustelu) 28. heinäkuuta 2014 kello 17.11 (EEST)
  3. --Cortex (keskustelu) 28. heinäkuuta 2014 kello 21.51 (EEST)
  4. Käyttäjänä oleminen lähinnä nolottaa tällaisia äänestyksiä katsellessa. --Vilhokki (keskustelu) 28. heinäkuuta 2014 kello 22.54 (EEST)
  5. "Cross-wikspämmääjät" voivat olla vaikkapa innokkaita oppilaita. Outo poistoperuste, kun kerran valokuvaaja on itsestäänselvästi merkittävä. --Abc10 (keskustelu) 29. heinäkuuta 2014 kello 10.25 (EEST)

Tyhjää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]