Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla vinoviivan perään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -12. syyskuuta 2014 kello 18.23 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -12. syyskuuta 2014 kello 18.23 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös: Arkistoidut poistoäänestykset, poistoloki, palautettavat sivut.

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Luettelo Akateemisen Karjala-Seuran jäsenistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Tämä artikkeli on aloitettu vuonna 2008, mutta se on jäänyt kesken siten että ainoastaan A:lla alkavalla sukunimellä olevat jäsenet on listattu. Artikkeli on siten aika harhaanjohtava siihen klikkaavalle. AKS:ssä oli jäseniä ilmeisesti noin 4000, joten sikäli luettelon saattaminen loppuun on käytännössä mahdotonta eikä se sovellu tietosanakirja-artikkeliksi. Merkittävät AKS-jäsenet voidaan mainita AKS:n omassa artikkelissa. --Pottier (keskustelu) 27. elokuuta 2014 kello 05.03 (EEST)

Äänestys päättyy 3. syyskuuta 2014 kello 05.03 (EEST).

Keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Te, jotka olette jo äänestäneet vastustan: miten 4000 ihmisen luettelo voisi sopia tietosanakirjaan jos nyt joku saisi tämän joskus valmiiksi? Eikö tuollainen valtava aineisto ole enemmänkin Wikisource-kamaa? --Pottier (keskustelu) 27. elokuuta 2014 kello 16.30 (EEST)

Esimerkiksi Luettelo kansanedustajista sisältää noin 2500 nimeä eikä mielestäni ole mitenkään liian laaja. Kesken se on toki edelleen kuten kaikki muutkin wikipedia-artikkelit, joten se on huono peruste poistolle. Poliittisten järjestöjen jäsenluettelojen julkaisua voisi tosin olla syytä pohtia henkilötietolain kannalta... Käsittääkseni käyttäjien laatimat kirjoitukset (ja luettelot) nimenomaan eivät kuulu Wikisourceen elleivät suomenkielisen käytännöt eroa englanninkielisestä.--ap4k (keskustelu) 31. elokuuta 2014 kello 14.39 (EEST)
Säännöistä en tiedä, mutta eikös suomenkielinen wikiaineisto ole ainakin pullollaan niitä käyttäjä Thin laatimia massiivisia kirjallisuusbibliografioita. Nekin ovat ymmärtääkseni käyttäjän laatimia luetteloita. Jos ne ovat sinne kelvanneet, niin tämäkin kelvannee. Mutta saattaisi tämä ehkä kelvata tänne tietosanakirjaankin, jos saataisiin vaan kattavammaksi. Henkilötietolaistakaan en tiedä, mutta kai tässä on käytetty jo aiemmin kirjoissa tai muualla julkaistuja jäsenluetteloita (minulla on sellainen hämärä muistikuva, että joku 2000-luvulla julkaistu AKS-historiikki olisi sisältänyt liitteenä jäsenluettelon, mutta ehkä muistini vain tekee tepposet). Tietysti paljon lyhyempi Luettelo tunnetuista AKS:n jäsenistä olisi varmaan tänne sopivampi. --Risukarhi (keskustelu) 1. syyskuuta 2014 kello 23.48 (EEST)
Suomenkielisen Wikiaineiston säännöt projektiin sallitusta materiaalista ovat samat kuin englanninkielisessä Wikisourcessa olivat aikanaan (ehkä vuonna 2009). Sittemmin engl. sourcen säännöt ovat tiukentuneet, mutta suomenkielisen eivät ole muuttuneet miksikään. Lisäksi Wikiaineistossa on niin vähän käyttäjiä, että sinne on muodostunut eräänlainen harmaa alue siitä, mitä on keneltäkin hyväksytty. Yleisesti ottaen Wikimedia-liikkeen tarkoituksena on tallentaa kaikki maailman tieto. Jos puhtaat nimiluettelot eivät sovi Wikipediaan, niin on oltava joku projekti, joka hyväksyy luettelot sisällökseen. Wikikirjasto ja Wikiopisto ovat suunnatut johonkin ihmeelliseen omakustannetyyppiseen hörhöilyyn, joten minun mielestäni on melko loogisen oloista, että nimenomaan Wikiaineisto ottaa luetteloita vastaan. En tosin puhu kuin omasta puolestani. --Pxos (keskustelu) 2. syyskuuta 2014 kello 14.49 (EEST)

Luetteloa tähän asti (vuonna 2008) kehittänyt Käyttäjä:Smörre liikkuu vielä toisinaan maisemissa. Löytyisikö häneltä kiinnostusta laajentaa A-kirjainta pidemmälle? Aiemmin ehdotettua siirtämistä Wikiaineistoon voidaan tietysti harkita, mutta siihen ei tarvita poistoäänesystä. --Risukarhi (keskustelu) 27. elokuuta 2014 kello 17.12 (EEST)

Jos tämä luettelo päätetään siirtää Wikiaineistoon, ilmoitan Wikiaineiston ylläpitäjänä, että sitä ei saa leikkaapiimää-siirtää kopioimalla ja poistamalla. Sen sijaan pyydän ilmoittamaan asiasta minulle, niin voin tuoda (import) sivun Wikiaineistoon. Import- eli tuonti-toiminto säilyttää artikkelin muokkaushistorian silloin kun sivuja siirretään projektista toiseen ja sellainen on käytössä Wikiaineistossa, joka on ennenkin ollut elefanttien hautausmaa. --Pxos (keskustelu) 1. syyskuuta 2014 kello 23.26 (EEST)

Äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. --Pottier (keskustelu) 27. elokuuta 2014 kello 05.24 (EEST)
 2. Keskeneräiset artikkelit ja kaikki luettelot tulisi poistaa. --Esamatti1 (keskustelu) 27. elokuuta 2014 kello 12.50 (EEST)
 3. Seuraavaksi varmaan musta lista elävistä ammattiyhdistysaktiiveista työnantajia varten. ---Höyhens (keskustelu) 28. elokuuta 2014 kello 15.43 (EEST)
 4. Vastustan säilyttämistä. --Jmk (keskustelu) 28. elokuuta 2014 kello 15.48 (EEST)
 5. Väärä projekti. --Otrfan (keskustelu) 28. elokuuta 2014 kello 15.49 (EEST)
 6. --MiPe (wikinät) 28. elokuuta 2014 kello 21.47 (EEST)
 7. Muutamista luettelon henkilöistä on olemassa artikkeli, mutta nopeasti katsottuna AKS:n jäsenyys mainittiin niistä vain yhdessä. Luettelo Helsingin yliopiston rehtoreista -tyyppiset luettelot merkittävistä julkisuuden henkilöistä ovat OK, mutta yksityishenkilöiden tietojen kokoaminen tähän tapaan ei ole. --Raksa123 (keskustelu) 29. elokuuta 2014 kello 01.13 (EEST)
 8. Laaja henkilötietokanta ei sovi tietosanakirjaan. Tämä ei ole henkilömatrikkeli. Aihe sopii johonkin muuhun julkaisuun. --Wähäwiisas (keskustelu) 29. elokuuta 2014 kello 20.27 (EEST)
 9. Ei sen merkittävämpi asia kuin minkään muunkaan merkittävän yhdistyksen jäsenyys --Arla 31. elokuuta 2014 kello 21.55 (EEST)
 10. --Tejasello (keskustelu)
 11. --Stryn (keskustelu) 1. syyskuuta 2014 kello 20.53 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Väärä peruste, väärä menettelytapa, väärä järjestys. Aihe on merkittävä ja tarpeellinen. Iivarius (keskustelu) 27. elokuuta 2014 kello 09.03 (EEST)
 2. Esimerkiksi jääkäreistä on saatu aikaiseksi todella laaja luettelo, joten en näe mitään syytä miksi 4000 ihmisen listaaminen yksinkertaisessa taulukossa olisi mahdotonta. Keskeneräisyyshän ei ole poistoperuste, vaan peruste jatkaa artikkelin laajentamista. Jafeluv (keskustelu) 27. elokuuta 2014 kello 10.28 (EEST)
 3. Kuten Jafeluv yllä toteaa.--LCHawk (keskustelu) 27. elokuuta 2014 kello 10.29 (EEST)
 4. Historiallisesti tietosanakirjamerkittävä aihe. Paperi ei verkkosanakirjassa lopu. --101090ABC (keskustelu) 27. elokuuta 2014 kello 10.54 (EEST)
 5. --Ville Siliämaa (keskustelu) 28. elokuuta 2014 kello 09.24 (EEST)
 6. Väärä menettelytapa, jos pääasiallinen syy keskeneräisyys. —kallerna (keskustelu) 28. elokuuta 2014 kello 11.58 (EEST)
 7. Luettelo näyttää aika räjähtäneeltä mutta se ei todista vielä että se olisi purettava. Luettelo on osa Suomen historiaa ja kerto kyllä ketkä olivat todella AKS:n jäseniä. Luettelon aihe on vaikea koska materiaalia on vähän mutta se ei ole luettelon eikä sen tekijöiden vika. Kannatan säilyttämistä. Mutta kun katsoo ketkä kannattavat poistoa niin pahoin pelkään että tämäkin poistetaan mutta taistelu ei ole vielä ohi. --Ashoka (myös Asoka tai Ašoka) (keskustelu) 28. elokuuta 2014 kello 23.52 (EEST)
 8. Wikipedia on täynnä ihmeellisiä luetteloita eri asioista, joten ihmeelliset luettelot kelpaavat hyvin Wikipediaan. --Pxos (keskustelu) 2. syyskuuta 2014 kello 14.53 (EEST)
 9. Jarrutusäänenä ettei ainakaan vielä kesken keskustelun poisteta; haluaisin edelleen kuulla artikkelin kirjoittajan näkemyksen. --Risukarhi (keskustelu) 2. syyskuuta 2014 kello 17.33 (EEST)
 10. August-54 (kommentit) 2. syyskuuta 2014 kello 20.18 (EEST)

Tyhjää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Toisaalta ja toisaalta... (Luettelo Jokereissa pelanneista jääkiekkoilijoista)--Lax (keskustelu) 27. elokuuta 2014 kello 10.20 (EEST)