Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla vinoviivan perään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -126. huhtikuuta 2015 kello 18.38 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -126. huhtikuuta 2015 kello 18.38 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös: Arkistoidut poistoäänestykset, poistoloki, palautettavat sivut.

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Heikki Salo (asianajaja)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Ehdotin artikkelin poistoa, koska merkittävyyttä ei ole osoitettu, mutta selvyyttä ei tullut. Lähteeksi lisätyssä linkissä ei mainita Saloa. Kirjoitin Merkittävyyskeskustelun aloitukseksi suunnilleen näin: Ajattelen niin että juttujen päähenkilö ei ole asianajaja vaan ns. asianosaiset, riippuen siitä millaisesta jutusta on kysymys. Asianajaja ei siten ole kuuluisankaan jutun perusteella merkittävä, eiväthän ole syyttäjät ja tuomaritkaan (kaikki tekevät työtään ja saavat siitä palkan). Yritys nostaa asianajajia merkittäväksi voi johtua amerikkalaisista lakisarjoista, joissa asianajajat loistavat puhetaidoillaan. --Käpyläntie (keskustelu) 20. huhtikuuta 2015 kello 16.43 (EEST)

Äänestys päättyy 27. huhtikuuta 2015 kello 16.43 (EEST).

Keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähän vielä että äskettäin on poistettu Pekka Jaatinen (asianajaja).--Käpyläntie (keskustelu) 20. huhtikuuta 2015 kello 16.46 (EEST)

Artikkelista puuttuvat lähteet merkittävyyden perusteluiksi. Poistin siitä kohdan, jossa merkittävyyttä oli yritetty perustella lähteellä, mutta lähteessä ei kuitenkaan mainittu Saloa. Jos merkittävyys pystytään osoittamaan luotettavasti, vaihdan kantaani. --Abc10 (keskustelu) 21. huhtikuuta 2015 kello 10.49 (EEST)

Äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Muutan ääneni jos jokainen duunari katsotaan merkittäväksi. --Höyhens (keskustelu) 21. huhtikuuta 2015 kello 00.18 (EEST)
 2. Ei näytä olevan mitään normaalista asianajajan työstä poikkeavia ansioita. --Esamatti1 (keskustelu) 21. huhtikuuta 2015 kello 08.26 (EEST)
 3. Oikea paikka on Lakimiesmatrikkeli. --Abc10 (keskustelu) 21. huhtikuuta 2015 kello 08.58 (EEST)
 4. Pitkän harkinnan jälkeen päädyin tälle kannalle. --Vnnen (keskustelu) 21. huhtikuuta 2015 kello 10.29 (EEST)
 5. Artikkeli ei noudata käytäntöä Wikipedia:Artikkelit elävistä henkilöistä kohta "Lähteiden käyttö". Aihe voi olla merkittävä, nykytila on poistoperuste. --Wähäwiisas (keskustelu) 21. huhtikuuta 2015 kello 12.35 (EEST)
 6. --Ashoka (keskustelu) 21. huhtikuuta 2015 kello 17.46 (EEST)
 7. --Hartz (keskustelu) 22. huhtikuuta 2015 kello 21.03 (EEST)
 8. --Mattuusi (keskustelu) 23. huhtikuuta 2015 kello 03.37 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Vain merkittävimmät asianajajat hoitavat merkittävimpiä juttuja. Salo on ollut paljon julkisuudessa ja pitäisin häntä artikkelin arvoisena. --Elena (keskustelu) 20. huhtikuuta 2015 kello 20.49 (EEST)
 2. Minusta aihe sopii Wikipediaan itsenäisenä artikkelina. Poistoäänestyksen teemana ei näytä olevan se, onko henkilö riittävän merkittävä. Esitetyillä argumenteilla myöskään lääkäreistä ei pitäisi laatia artikkeleita, koska potilaathan ne ovat merkittäviä. Ylipäätään en ymmärrä intoa karsia Wikipediasta henkilöartikkeleita. Ihmettelen kuinka tänne pääsee urheilijat piiritasolta, mutta jonkin ammattikunnan edustajia ei sitten millään. Salo on ollut alallaan monessa ensimmäisenä. Ei pois. --MakeF (keskustelu) 20. huhtikuuta 2015 kello 22.17 (EEST)
 3. Kemppinen tietää: "Näkyviä juristeja ovat sellaiset kuin Matti Wuori -vainaja, Heikki Salo, Aarno Arvela ja vastaavat. He ovat usein mukana huomiota herättävissä oikeudenkäyntiasioissa.” Lähteitä pitäisi kyllä olla. –Kotivalo (keskustelu) 20. huhtikuuta 2015 kello 22.40 (EEST)
 4. Em. auktoriteetin mukaan. --Usp (keskustelu) 21. huhtikuuta 2015 kello 05.57 (EEST)
 5. <kommentti sensuroitu> --Lax (keskustelu) 21. huhtikuuta 2015 kello 10.10 (EEST)
 6. --Ville Siliämaa (keskustelu) 22. huhtikuuta 2015 kello 00.02 (EEST)
 7. --ap4k (keskustelu) 22. huhtikuuta 2015 kello 11.26 (EEST)
 8. --Makevonlake (keskustelu) 25. huhtikuuta 2015 kello 15.51 (EEST)
 9. Riittävän tunnettu ja julkisuudessa ollut. --Htm (keskustelu) 25. huhtikuuta 2015 kello 18.08 (EEST)
 10. --Toveri (keskustelu) 26. huhtikuuta 2015 kello 02.30 (EEST)

Tyhjää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leiki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Merkittävyyskeskustelun tiimoilta tänne. --Harriv (keskustelu) 26. huhtikuuta 2015 kello 21.37 (EEST)

Äänestys päättyy 3. toukokuuta 2015 kello 21.37 (EEST).

Keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastustan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyhjää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]