Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla vinoviivan perään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -120. syyskuuta 2014 kello 11.30 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -120. syyskuuta 2014 kello 11.30 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös: Arkistoidut poistoäänestykset, poistoloki, palautettavat sivut.

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Helmi Hollström[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Artikkeli tuotu äänestykseen, koska keskustelussa ei saavutettu konsensusta. --LCHawk (keskustelu) 14. syyskuuta 2014 kello 23.34 (EEST)

Äänestys päättyy 21. syyskuuta 2014 kello 23.34 (EEST).

Keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä tytöllä on merkittäviä saavutuksia, vaikka on vasta peruskoulussa: juontokokemusta, laulukilpailuvoittoja, kansainvälisiin laulukilpailuihin osallistumista ja musikaalirooleja ammattilaisteattereissa. Jos henkilö olisi täysi-ikäinen, olisi näistä meriiteistä jo yksinkin osa riittäviä, joten miksi sitten näin ei olisi myös lasten kohdalla? --LCHawk (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 09.29 (EEST)

Noiden roolien suuruudesta en osaa muuta sanoa kuin sen, että tämän jutun mukaan hänellä oli tuossa Anniessa pitkä monologi lopussa. Tuota monikkomuotoa käytin ehkä enemmänkin tehokeinona tuossa laulukilpailuvoittoja-kohdsaassa.--LCHawk (keskustelu) 18. syyskuuta 2014 kello 06.42 (EEST)

Poistin Pajun LCHawkin keskustelukommentin sekaan lisäämät lähde- ja selvennyspyynnöt [1] (koskaan ennen en ole yhdeksän Wikipedia-vuoteni aikana nähnyt tällaista tapahtuvan poistoäänestyksissä). Jos on jotain kommentoitavaa toisen esittämiin mielipiteisiin, kommentti lisätään kommentoitavan tekstin alapuolelle. --Nironen (keskustelu) 18. syyskuuta 2014 kello 06.55 (EEST)

"Tällä tytöllä on merkittäviä saavutuksia, vaikka on vasta peruskoulussa: juontokokemusta, laulukilpailuvoittoja,lähde? kansainvälisiin laulukilpailuihin osallistumistalähde? ja musikaaliroolejaselvennä ammattilaisteattereissa. Jos henkilö olisi täysi-ikäinen, olisi näistä meriiteistä jo yksinkin osa riittäviä,kenen mukaan? joten miksi sitten näin ei olisi myös lasten kohdalla?"
– Mielipidemainonnalle ja -markkinoinnille hyvin tyypillisten epämääräisten väitteiden täsmennyspyynnöt allekirjoittaneen, muu teksti ei.--Paju (keskustelu) 19. syyskuuta 2014 kello 16.29 (EEST)
Lähdepyyntöjä ei pitäisi käyttää muualla kuin artikkeleissa, sillä ne luokittelevat sivun. Voisitko korjata kommenttiasi? --Otrfan (keskustelu) 19. syyskuuta 2014 kello 16.37 (EEST)
Nämä menettelyturinoijat ohjaavat tietoisesti terää pois löperöiden väitteiden perustelupyynnöltä. Lähdepyyntö on kompakti tapa tehdä lukijat tietoiseksi perustelujen puutteesta ja lähteistystarpeesta. Tuollaisia tarpeita ei ole ainoastaan lopullisilla artikkelisivuilla. Mikä olisi kompaktimpi lähteistyspyyntö tuohon? Ja kenen mukaan lähde tms. mallineiden käyttö on rajattu vai ja ainoastaan artikkelisivuille, kyllä se on kompaktina ilmaisuna tehonnut vuosien saatossa esim. epämäärisiä mallineita korjaavasti ja keskustelusivujen palstoilla ihan hyvin. Ja mitä haittaa keskustelusivujen luokittelusta on, ja jos sellaista on, voisiko häiritsevän kategorisoinnin poistaa? Milläs komennnolla sen luokitelun esto saikaan päälle?--Paju (keskustelu) 19. syyskuuta 2014 kello 19.06 (EEST)
Keskusteluissa ei ole lähteistyspakkoa. Sivu on nyt luokissa Luokka:Puutteelliset lähdemerkinnät, Luokka:Epäselvät artikkelit ja Luokka:Väitteelle ei ole merkitty esittäjää. Jos toisen käyttäjän kommentissa on epäselvyyksiä, niin selkeintä on kysyä selvennystä ihan normaalilla kommentilla. --Otrfan (keskustelu) 19. syyskuuta 2014 kello 19.18 (EEST)
Paju, minulla ei ole tuon tarkempia lähteitä esittää välitteilleni. Olen siis anteeksipyynnön velkaa. Tein tuosta tekstistäni liian mainosmaisen enkä osaa vastata noihin kaikkiin pyytämiisi tarkennuksiin.--LCHawk (keskustelu) 20. syyskuuta 2014 kello 07.33 (EEST)

Äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. --Esamatti1 (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 09.03 (EEST)
 2. --Cortex (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 15.40 (EEST)
 3. ----Ashoka (myös Asoka tai Ašoka) (keskustelu) 17. syyskuuta 2014 kello 14.20 (EEST) Vaikka Esamatti1 on tämän poiston kannalla olen päättänyt silti äänestää kannatan poistoa vaikka Esamatti1 äänestä samoin. Ikävä kyllä.
 4. -- Sivuroolit teatteri- tai musiikkiesityksissä, tai osallistumiset kilpailuihin sinänsä eivät ole artikkelinarvoisia, mihin näiden luettelointia tarvitaan fiwikissä? Kansallisen nuorten juniorilaulukilpailun 14-17v ikäryhmän tyttöjen kisan voitto voisi puoltaa, samoin YLE:n lasten tv-ohjelman osajuontajuus. Itäeurooppalaisen Valko-Venäjän diktaattorin kulttuuripropagandan pelinappulaksi suostuminen (lienee tosin huoltajan päätös) vie tyylipisteet negatiiviseksi ja äänen. --Paju (keskustelu) 17. syyskuuta 2014 kello 23.40 (EEST)
 5. --Mattuusi (keskustelu) 18. syyskuuta 2014 kello 02.47 (EEST)
 6. Najboljši 18. syyskuuta 2014 kello 19.47 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Mielestäni merkittävä, koska juontaa suosittua tv-ohjelmaa, lisäksi on esiintynyt useissa musikaaleissa. Nuori ikä ei ole poistoperuste.--LCHawk (keskustelu) 14. syyskuuta 2014 kello 23.37 (EEST)
 2. Periaatteessa vastustan yksittäisten lapsiäänidubbausten tms. "nuoruudenhairahdusten" kirjaamista ikiajoiksi tietosanakirjaan, mutta hänellä on jo selvästi uraa takana, ja mitä luultavimmin myös edessä. –Kotivalo (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 10.50 (EEST)
 3. Jees, siinäpä tärkeimmät. --Vilhokki (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 17.55 (EEST)
 4. Kuten yllä. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 15. syyskuuta 2014 kello 19.23 (EEST)
 5. Merkittäviä saavutuksia ikäisekseen. --BladeJ 15. syyskuuta 2014 kello 19.56 (EEST)
 6. --Ville Siliämaa (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 20.05 (EEST)
 7. Nevöhööd. Mutta näkyy olevan meriittejä. --Höyhens (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 22.06 (EEST)
 8. Iivarius (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 22.30 (EEST)
 9. --Rumbin** 17. syyskuuta 2014 kello 11.25 (EEST)
 10. Eiköhän täällä ole tilaa vaikka ei supertähti olekaan. --Pajicz (keskustelu) 17. syyskuuta 2014 kello 15.38 (EEST)
 11. --Harkasammakko (keskustelu) 17. syyskuuta 2014 kello 19.45 (EEST)
 12. Wikipedian poistokäytäntö on rikki. Gopase+f (keskustelu) 18. syyskuuta 2014 kello 17.18 (EEST)

Tyhjää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viher-Pirkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Ei konsensusta keskustelussa. --LCHawk (keskustelu) 14. syyskuuta 2014 kello 23.40 (EEST)

Äänestys päättyy 21. syyskuuta 2014 kello 23.40 (EEST).

Keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Pieni yritys, joka ei millään tavalla poikkea valtavirrasta.--LCHawk (keskustelu) 14. syyskuuta 2014 kello 23.44 (EEST)
 2. Sivu luotu mitä todennäköisesti mainosmielessä, onhan alkuperäisenä tekijänä Viher-Pirkka Oy -niminen käyttäjä (nykyisin Yksityinen Viher pediaattori). Yritys ei vaikuta muutenkaan mitenkään erityisen suurelta, tunnetulta tai merkittävältä. --Msaynevirta (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 03.26 (EEST)
 3. --Esamatti1 (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 09.03 (EEST)
 4. Kotivalo (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 13.36 (EEST)
 5. --Cortex (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 15.38 (EEST)
 6. --Vilhokki (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 17.56 (EEST)
 7. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 15. syyskuuta 2014 kello 19.24 (EEST)
 8. --Ville Siliämaa (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 20.09 (EEST)
 9. --Thi (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 20.26 (EEST)
 10. Vaikka alkaakin pikku hiljaa olla vakiintunut yritys (26 vuotta) ei näy säilytysperusteita. --Höyhens (keskustelu) 15. syyskuuta 2014 kello 22.12 (EEST)
 11. --BladeJ 16. syyskuuta 2014 kello 13.23 (EEST)
 12. --Nrautava (keskustelu) 17. syyskuuta 2014 kello 08.22 (EEST)
 13. ----Ashoka (myös Asoka tai Ašoka) (keskustelu) 17. syyskuuta 2014 kello 14.18 (EEST)
 14. --Tejasello (keskustelu) 17. syyskuuta 2014 kello 17.02 (EEST)
 15. --Mattuusi (keskustelu) 18. syyskuuta 2014 kello 02.50 (EEST)
 16. Mainos. – Najboljši 18. syyskuuta 2014 kello 19.48 (EEST)
 17. --MiPe (wikinät) 20. syyskuuta 2014 kello 14.03 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Wikipedian poistokäytäntö on rikki. Gopase+f (keskustelu) 18. syyskuuta 2014 kello 17.19 (EEST)
 2. Kerro toki lisää, Gopase+f, niin voin päätellä, olenko samaa mieltä. Perusteluni vastustamiselle muuten on hartsinsoitto. Iivarius (keskustelu) 18. syyskuuta 2014 kello 17.36 (EEST)
 3. --KaMeWa2 (keskustelu) 20. syyskuuta 2014 kello 01.29 (EEST)

Tyhjää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]